Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mutacja Campylobacter – wpływ na przemysł spożywczy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Istnieje kilka gatunków Campylobacter, ale C. jejuni i C. coli są najczęstszymi i głównymi przyczynami zapalenia żołądka i jelit u ludzi na całym świecie. Potencjalnie śmiertelne konsekwencje choroby spowodowały, że przeprowadzono wiele badań nad mechanizmami zjadliwości tych bakterii, starając się je zrozumieć i tym samym kontrolować. Najnowsze badania Niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR), Departamentu ds. Bezpieczeństwa Biologicznego, dowodzą, że sekwencje genetyczne C. jejuni i C. coli mieszają się, a materiał genetyczny jednego gatunku znajduje się w tym drugim. Ta mutacja genetyczna uniemożliwia dokładną identyfikację za pomocą tradycyjnych metod i w znacznym stopniu wyjaśnia dalsze występowanie patogenu.

Badania zespołu z Instytutu obejmowały rutynowe badanie PCR w czasie rzeczywistym na ponad 4000 szczepów polowych C. jejuni i C. coli, które zidentyfikowało izolaty z niejednoznacznymi wynikami PCR dla zróżnicowania gatunkowego, w szczególności z jaja źródła izolacji.

Analiza Campylobacter wykazuje niezależną mutację

Reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR) jest metodą umożliwiającą amplifikację na dużą skalę danego fragmentu DNA, co ułatwia szczegółowe badanie próbki. Naukowcy ustalili, że przyczyną niejednoznacznych wyników jest międzygatunkowy horyzontalny transfer genów, weryfikowany przez różne pochodzenie próbek - zarówno w czasie, jak i miejscu.

Wyjaśnili, że analiza za pomocą oprogramowania Ridom Seqsphere+ wykorzystującego oparte na allelach cgMLST z 1343 genów wskazuje, że 29 hybryd C. coli w większości przypadków nie było spokrewnionych.

Większość z tych szczepów miała zróżnicowane filogenetycznie pochodzenie. Zostało to potwierdzone różnymi datami izolacji, od 2009 do 2018 r. oraz różnymi miejscami izolacji z sześciu krajów związkowych Niemiec. Łącznie dane te wskazują, że poziomy transfer genów z C. jejuni wystąpił niezależnie u hybryd C. coli.

Naukowcy uważają jednak, że genetyczna introgresja - czyli przemieszczanie się genu z jednego gatunku do innej puli genów - nie odbywa się w sposób przypadkowy, lecz w wyniku adaptacji do trudnych warunków, skłaniając do mutacji w celu przeżycia.

Co to oznacza dla przemysłu?

Metoda, która do tej pory była szeroko stosowana do wykrywania wszystkich priorytetowych patogenów przenoszonych przez żywność - wieloogniskowe typowanie sekwencyjne (MLST), okazuje się mieć niestety wady.

Dane wykazały, że MLST jako badanie filogenetyczne ma ograniczenia, ponieważ sekwencje C. jejuni znaleziono w sześciu z siedmiu genów domowych w większości „hybrydowych” szczepów. W związku z tym znormalizowane metody typowania powinny uwzględniać perturbacje związane z rozszerzoną aktywnością rekombinacji w Campylobacter.

Informacja, że identyfikacja patogenów może być trudna dla nowych hybrydowych szczepów Campylobacter prawdopodobnie wpłynie na pracę laboratoriów wykrywających te patogeny, powodując, że będą one musiały dostosować swoje metody.

 

Źródło: https://www.nature.com/articles/s41598-020-60320-y

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.