Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sprawozdanie EFSA – infekcje patogenami przenoszonymi przez żywność stają się coraz trudniejsze do wyleczenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Patogeny odporne na antybiotyki

Salmonella i Campylobacter stają się coraz bardziej odporne na cyprofloksacynę, jeden z antybiotyków stosowanych w leczeniu zakażeń wywoływanych przez te bakterie. Wniosek ten jest częścią najnowszego sprawozdania na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w chorobach odzwierzęcych, opublikowanego w dn. 3 marca przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i EFSA.

Najnowsze dane pochodzące od ludzi, zwierząt i żywności pokazują, że duża część bakterii z grupy Salmonella jest wielooporna (oporna na trzy lub więcej środków przeciwdrobnoustrojowych). U ludzi oporność na cyprofloksacynę jest powszechna, szczególnie w przypadku niektórych rodzajów Salmonelli, a oporność na wysokie stężenia cyprofloksacyny wzrosła ogółem z 1,7% (w 2016 r.) do 4,6% (w 2018 r.). W przypadku Campylobacter, 16 z 19 krajów zgłosiło wysoki lub bardzo wysoki odsetek oporności na cyprofloksacynę.

Cyprofloksacyna w walce z patogenami

Wysoki odsetek oporności na cyprofloksacynę odnotowano również w przypadku bakterii z grupy Salmonella i E. coli pochodzących od drobiu. Cyprofloksacyna jest fluorochinolonem, tj. środkiem przeciwdrobnoustrojowym sklasyfikowanym jako mający krytyczne znaczenie dla stosowania u ludzi. Jeżeli fluorochinolony stracą swoją skuteczność, ich wpływ na zdrowie ludzi może być znaczny. Jednak łączna oporność na antybiotyki – jednoczesna oporność na dwa środki przeciwdrobnoustrojowe o krytycznym znaczeniu – na fluorochinolony i cefalosporyny trzeciej generacji w Salmonelli oraz na fluorochinolony i makrolidy w Campylobacter pozostaje niska. W odniesieniu do 2018 r. w sprawozdaniu wymieniono sporadyczne przypadki zakażenia ludzi Salmonellą oporną na karbapenemy, środek przeciwdrobnoustrojowy ostatniej linii.

Znalezienie odporności na karbapenem u bakterii przenoszonych przez żywność w UE jest problemem. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania rozprzestrzenianiu się szczepów odpornych na karbapenem jest kontynuacja badań przesiewowych i niezwłoczne reagowanie na pozytywne wyniki. ECDC współpracuje z państwami członkowskimi UE i EFSA w ramach podejścia One Health w celu poprawy wczesnego wykrywania i monitorowania, starając się zwalczać utrzymujące się zagrożenie zoonotycznymi zakażeniami opornymi na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Wskaźniki mające pomóc państwom UE w ocenie ich postępów w ograniczaniu stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych

W latach 2014–2018 sumaryczny wskaźnik wrażliwości na wszystkie środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, wzrósł w przypadku E. coli w nieco poniżej 25% państw członkowskich (sześciu). Mówi się, że jest to pozytywna zmiana, ponieważ oznacza, że w tych państwach, w razie potrzeby, leczenie środkami przeciwdrobnoustrojowymi miałoby większe szanse powodzenia. W latach 2015–2018 w około 40 % państw członkowskich (11 ) zaobserwowano tendencję spadkową w występowaniu β-laktamazy o rozszerzonym spektrum działania (ESBL) lub E. coli produkującej AmpC. Jest to również ważne, ponieważ E. coli wytwarzające ESBL-AmpC są odpowiedzialne za poważne infekcje u ludzi.

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe poważnym zagrożeniem

Pozytywne wyniki badań u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, są zachęcające, ponieważ są oznaką poprawy. Należy jednak dokładniej zbadać przyczyny tej zmiany. Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt na świecie.

Jeśli chodzi o środki przeciwdrobnoustrojowe ostatniej linii, oporność na kolistynę nie była powszechna w przypadku Salmonella i E. coli, a E. coli produkujące karbapenemazę nie wykryto u brojlerów, indyków i mięsa brojlerów.

U ludzi spadek oporności na ampicylinę i tetracykliny w Salmonella Typhimurium w wielu krajach jest kolejną zachęcającą tendencją zaobserwowaną w latach 2013–2018.

 

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/antimicrobial-resistance-eu-infections-foodborne-bacteria-becoming-harder-treat

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.