Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt EU Menu - Nowe badania ankietowe dotyczące konsumpcji żywności dostępne w bazie danych EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA rozszerza bazę danych dotyczących spożycia żywności o nową partię danych zebranych w ramach projektu EU Menu.

Nowa wersja obejmuje dziewięć dodatkowych badań żywieniowych przeprowadzonych w sześciu krajach - Austrii, Belgii, na Cyprze, w Grecji, Holandii i Słowenii. Badania dostarczają nowych informacji we wszystkich grupach wiekowych objętych projektem EU Menu - niemowlęta, małe dzieci, młodzież, dorosłych, osoby starsze i grupy specjalne. Po raz pierwszy statystyki są podzielone według płci.

Cel projektu

Celem projektu "Menu EU" jest zebranie wysokiej jakości, zharmonizowanych danych z państw członkowskich, obejmujących wszystkie grupy wiekowe od trzech miesięcy do 74 lat. Standaryzacja sposobu gromadzenia danych ułatwia porównywanie informacji i poprawia jakość ocen ryzyka przeprowadzanych przez EFSA, które opierają się na informacjach żywieniowych.

Sofia Ioannidou, kierownik projektu "EU Menu", powiedziała: "To opracowanie zwiększa udział zharmonizowanych informacji w bazie danych. Oznacza to, że ponad połowa badań obejmujących niemowlęta, małe dzieci, młodzież, dorosłych i specjalne grupy została przeprowadzona z wykorzystaniem metodologii EU Menu.

Dzięki zaangażowaniu partnerów EFSA w państwach członkowskich projekt nadal osiąga duże postępy".

Ocena ryzyka

Baza danych dotycząca spożycia żywności odgrywa kluczową rolę w ocenie ryzyka związanego z ewentualnymi zagrożeniami związanymi z żywnością, umożliwiając oszacowanie narażenia konsumentów na zagrożenia, co stanowi zasadniczy krok w procesie oceny ryzyka.

Od 2011 r. EFSA zapewniła wsparcie finansowe i wskazówki dotyczące gromadzenia danych dla 21 państw w ramach projektu EU Menu. Do tej pory 11 państw wypełniło 17 badań. Dodatkowe badania zostaną dodane do bazy danych EFSA w nadchodzących latach.

Kompleksowa europejska baza danych EFSA na temat konsumpcji żywności

Wydanie specjalne na temat zbiorów danych dotyczących menu UE w Dzienniku EFSA

Źródło: EFSA

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.