Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt EU Menu - Nowe badania ankietowe dotyczące konsumpcji żywności dostępne w bazie danych EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA rozszerza bazę danych dotyczących spożycia żywności o nową partię danych zebranych w ramach projektu EU Menu.

Nowa wersja obejmuje dziewięć dodatkowych badań żywieniowych przeprowadzonych w sześciu krajach - Austrii, Belgii, na Cyprze, w Grecji, Holandii i Słowenii. Badania dostarczają nowych informacji we wszystkich grupach wiekowych objętych projektem EU Menu - niemowlęta, małe dzieci, młodzież, dorosłych, osoby starsze i grupy specjalne. Po raz pierwszy statystyki są podzielone według płci.

Cel projektu

Celem projektu "Menu EU" jest zebranie wysokiej jakości, zharmonizowanych danych z państw członkowskich, obejmujących wszystkie grupy wiekowe od trzech miesięcy do 74 lat. Standaryzacja sposobu gromadzenia danych ułatwia porównywanie informacji i poprawia jakość ocen ryzyka przeprowadzanych przez EFSA, które opierają się na informacjach żywieniowych.

Sofia Ioannidou, kierownik projektu "EU Menu", powiedziała: "To opracowanie zwiększa udział zharmonizowanych informacji w bazie danych. Oznacza to, że ponad połowa badań obejmujących niemowlęta, małe dzieci, młodzież, dorosłych i specjalne grupy została przeprowadzona z wykorzystaniem metodologii EU Menu.

Dzięki zaangażowaniu partnerów EFSA w państwach członkowskich projekt nadal osiąga duże postępy".

Ocena ryzyka

Baza danych dotycząca spożycia żywności odgrywa kluczową rolę w ocenie ryzyka związanego z ewentualnymi zagrożeniami związanymi z żywnością, umożliwiając oszacowanie narażenia konsumentów na zagrożenia, co stanowi zasadniczy krok w procesie oceny ryzyka.

Od 2011 r. EFSA zapewniła wsparcie finansowe i wskazówki dotyczące gromadzenia danych dla 21 państw w ramach projektu EU Menu. Do tej pory 11 państw wypełniło 17 badań. Dodatkowe badania zostaną dodane do bazy danych EFSA w nadchodzących latach.

Kompleksowa europejska baza danych EFSA na temat konsumpcji żywności

Wydanie specjalne na temat zbiorów danych dotyczących menu UE w Dzienniku EFSA

Źródło: EFSA

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.