Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zawartość aluminium w żywności pod lupą EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy oszacowali tolerowaną tygodniową dawkę pobrania glinu na 1 mg substancji na kg masy ciała. Twierdzą przy tym, że u znacznej części populacji europejskiej dawka ta jest regularnie przekraczana…

W odpowiedzi na wniosek Komisji Europejskiej naukowcy poddali ocenie bezpieczeństwo występowania glinu we wszystkich możliwych jego źródłach w żywności. Jednocześnie oszacowali TWI (tolerowane tygodniowe pobranie) i wyniosło ono 1 mg glinu na kilogram masy ciała. Eksperci twierdzą przy tym, że u znacznej części populacji europejskiej dawka ta jest regularnie przekraczana.

Zbadano także całkowite narażenie na glin

Całkowite narażenie na glin z dietą zostało oszacowane na podstawie badań przeprowadzonych w kilku krajach europejskich, w tym w Holandii, Francji, Wielkiej Brytanii i Szwecji. Średnie narażenie z dietą osób dorosłych wahało się od 0,2 do 1,5 mg/kg wagi ciała/tydzień. U dzieci i młodzieży, najwyższe narażenie wahało się od 0,7 do 2,3 mg/kg masy ciała na tydzień.

Dlaczego jest taki szkodliwy?

Dotychczas dostępne badania dowiodły niekorzystne działanie glinu m.in. na układ nerwowy i rozrodczy zwierząt. Wykazana została także jego neurotoksyczność u pacjentów poddawanych dializom oraz osobom chronicznie narażonym na wysokie stężenia tego pierwiastka.

Gdzie występuje glin?

Głównym źródłem narażenia całej populacji na ten pierwiastek jest dieta. Glin, poza tym, że występuje w żywności naturalnie, może także być dostarczany do niej, jako składnik niektórych stosowanych w niej dodatków. Występuje także w materiałach bezpośrednio kontaktujących się z żywnością takich jak garnki, patelnie czy folie.

Do produktów najbardziej odpowiedzialnych za spożycie glinu przez człowieka są:

  • zboża i produkty zbożowe (takie jak chleb, ciasta, herbatniki i ciastka),
  • warzywa (grzyby, szpinak, rzodkiewka i sałata), napoje (herbata i kakao)
  • oraz niektóre preparaty dla niemowląt

Dodatkowe narażenie może wystąpić w przypadku wody pitnej, środków farmaceutycznych i produktów konsumenckich zawierających związki glinu.

Ocena Europejskiego Urzędu ds. Żywności w sprawie stosowania aluminium w żywności i materiałach mających z nią kontakt będzie teraz stanowić podstawę do dalszych rozważań podmiotów zarządzających ryzykiem w UE.

Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/080715-0

Autor: Aleksandra Sokołowska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.