Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy oszacowali tolerowaną tygodniową dawkę pobrania glinu na 1 mg substancji na kg masy ciała. Twierdzą przy tym, że u znacznej części populacji europejskiej dawka ta jest regularnie przekraczana…
W odpowiedzi na wniosek Komisji Europejskiej naukowcy poddali ocenie bezpieczeństwo występowania glinu we wszystkich możliwych jego źródłach w żywności. Jednocześnie oszacowali TWI (tolerowane tygodniowe pobranie) i wyniosło ono 1 mg glinu na kilogram masy ciała. Eksperci twierdzą przy tym, że u znacznej części populacji europejskiej dawka ta jest regularnie przekraczana.
Zbadano także całkowite narażenie na glin
Całkowite narażenie na glin z dietą zostało oszacowane na podstawie badań przeprowadzonych w kilku krajach europejskich, w tym w Holandii, Francji, Wielkiej Brytanii i Szwecji. Średnie narażenie z dietą osób dorosłych wahało się od 0,2 do 1,5 mg/kg wagi ciała/tydzień. U dzieci i młodzieży, najwyższe narażenie wahało się od 0,7 do 2,3 mg/kg masy ciała na tydzień.
Dlaczego jest taki szkodliwy?
Dotychczas dostępne badania dowiodły niekorzystne działanie glinu m.in. na układ nerwowy i rozrodczy zwierząt. Wykazana została także jego neurotoksyczność u pacjentów poddawanych dializom oraz osobom chronicznie narażonym na wysokie stężenia tego pierwiastka.
Gdzie występuje glin?
Głównym źródłem narażenia całej populacji na ten pierwiastek jest dieta. Glin, poza tym, że występuje w żywności naturalnie, może także być dostarczany do niej, jako składnik niektórych stosowanych w niej dodatków. Występuje także w materiałach bezpośrednio kontaktujących się z żywnością takich jak garnki, patelnie czy folie.
Do produktów najbardziej odpowiedzialnych za spożycie glinu przez człowieka są:
Dodatkowe narażenie może wystąpić w przypadku wody pitnej, środków farmaceutycznych i produktów konsumenckich zawierających związki glinu.
Ocena Europejskiego Urzędu ds. Żywności w sprawie stosowania aluminium w żywności i materiałach mających z nią kontakt będzie teraz stanowić podstawę do dalszych rozważań podmiotów zarządzających ryzykiem w UE.
Przeczytaj także
EFSA zaktualizował swoją ocenę ryzyka dotyczącą pięciu ftalanów stosowanych w plastikowych materiałach mających kontakt z żywnością.
EFSA uruchomiła konsultacje publiczne w celu zdobycia informacji zwrotnych od zainteresowanych stron na temat opinii naukowej na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością ochratoksyny A (OTA) w żywności
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Maladze, Uniwersytetu w Sewilli oraz Włoskiego Instytutu Technologicznego wykorzystał substancje pochodzące ze skórki pomidora do stworzenia folii organicznej...