Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsultacje społeczne EFSA: ochratoksyna A

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA uruchomiła konsultacje publiczne w celu zdobycia informacji zwrotnych od zainteresowanych stron na temat opinii naukowej na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością ochratoksyny A (OTA) w żywności - mykotoksyny naturalnie wytwarzanej przez grzyby takie jak gatunki Penicillium i Aspergillus.

Termin zgłaszania uwag upływa 24 stycznia 2020 r.

OTA znajduje się w różnych produktach spożywczych, w tym w zbożach i produktach zbożowych, konserwach mięsnych, świeżych i suszonych owocach. Znajduje się również w mleku matki.

Wcześniej EFSA oceniła zagrożenia dla zdrowia publicznego związane z OTA w żywności w 2006 r. Eksperci stwierdzili, że OTA gromadzi się w nerkach i jest szczególnie toksyczny dla tego narządu. Przy dużych dawkach OTA powoduje również guzy nerek u szczurów. EFSA ustaliła dopuszczalny tygodniowy pobór (TWI - tolerable weekly intake) na poziomie 120 nanogramów na kilogram masy ciała.

Od tego czasu udostępniono więcej informacji sugerujących, że OTA może być genotoksyczny i rakotwórczy. W takich przypadkach eksperci EFSA obliczają margines narażenia (MOE) dla konsumentów.

Ogólnie rzecz biorąc, im wyższy wskaźnik MOE, tym niższy poziom obaw konsumentów. Szacowany MOE dla OTA wynosi poniżej 10 000 w większości grup konsumentów, co sugeruje możliwy problem zdrowotny.

Co to jest MOE?

MOE jest narzędziem wykorzystywanym przez osoby oceniające ryzyko do scharakteryzowania ryzyka związanego z narażeniem na substancje genotoksyczne i rakotwórcze, które można znaleźć w żywności lub paszy. Wskazuje poziom obaw dotyczących bezpieczeństwa związanych z obecnością substancji w żywności, ale nie określa ryzyka.

MOE jest stosunkiem dwóch czynników: dawki, przy której obserwuje się niewielki, ale mierzalny efekt niepożądany oraz poziomu narażenia na substancję.

Zródło: EFSA

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.