Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak ochronić orzechy przed mykotoksynami?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Problemy producentów

Uprawa migdałów i pistacji sięga początków rolnictwa – przez setki lat produkty te uznawane były za luksusowe przysmaki, jednak ze względu na większą dostępność oraz na liczne walory zdrowotne w ciągu ostatnich dekad ich spożycie znacząco wzrosło. Niestety, producenci tych orzechów stale borykają się z problemami dotyczącymi bezpieczeństwa, które wynikają przede wszystkim z zanieczyszczenia aflatoksynami, rakotwórczymi substancjami wytwarzanymi przez grzyby takie jak Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus.

Rakotwórcze pleśnie

Pleśnie te bytują w glebie i atakują uprawy, żywiąc się tkankami roślinnymi. Uwalniają one zarodniki, które przemieszczając się w powietrzu osiadają na orzechach i, jeśli są one w choć niewielkim stopniu uszkodzone, docierają do nasienia, wywołując zanieczyszczenie. Ze względu na zagrożenie zdrowotne zawartość aflatoksyn w żywności oraz paszach jest dokładnie regulowana i monitorowana. Mimo że w migdałach i pistacjach kancerogeny te nie pojawiają się bardzo często, zatrucie może prowadzić do śmiertelnego raka wątroby.

Konkurencyjne zmutowane szczepy

Z tego powodu naukowcy biorący udział w międzynarodowym projekcie badawczym BIOCONTROL-A postanowili zastosować metody biokontroli upraw, by zredukować ryzyko związane z  aflatoksynami. Jak wyjaśnia kierownik badań, Juan Moral, głównym celem przedsięwzięcia jest wyizolowanie zmutowanych szczepów nie wytwarzających mykotoksyn i poddanie ich selekcji pod kątem zdolności rywalizacji z toksycznymi populacjami grzybów. Wybrane szczepy mogą być wówczas wykorzystane w miejscu uprawy, gdzie konkurują z innymi pleśniami. Jeśli zdołają one zdominować nowe środowisko, ryzyko zanieczyszczenia zostaje znacząco ograniczone.

Większe bezpieczeństwo upraw

Pierwsza faza projektu miała miejsce w Kalifornii, gdzie udało się zastosować szczep kontroli biologicznej zarejestrowany do użytku przy uprawie pistacji również do innych gatunków – migdałów, orzechów włoskich i fig. Naukowcy dowiedli również, że szczep ten nie stanowi zagrożenia dla pszczół, co budziło niepokój wielu rolników, jako że owady te odgrywają fundamentalną rolę w zapylaniu migdałowców.

Nowe perspektywy

BIOCONTROL-A otwiera przed producentami orzechów i badaczami liczne możliwości. Jedną z nich jest krzyżowanie szczepów o różnym genotypie w celu wyhodowania grzybów o pożądanych cechach. W ciągu najbliższych miesięcy planowane jest także opracowanie modelu matematycznego, który pozwoli przewidywać najkorzystniejszy moment zastosowania kontroli biologicznej w uprawach. Dokładne zrozumienie zachowania nietoksycznych szczepów w zależności od warunków środowiska to klucz do zwiększenia ich efektywności i zredukowania zagrożenia ze strony aflatoksyn.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.