Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Aspergillus i Penicillium
Naukowcy apelują o wprowadzenie standardów bezpieczeństwa mikrobiologicznego w soli morskiej, by przeciwdziałać potencjalnym zanieczyszczeniom żywności. Podobnie jak regionalne odmiany wina, sól morska jest produktem charakterystycznym dla danego obszaru, a jej tekstura i inne cechy zależą od miejsca pochodzenia. Nowe dowody wskazują, że może być ona źródłem niepożądanych pleśni. Badanie mykolog Kathie Hodge i jej doktorantki Megan Biango-Daniels z Uniwersytetu Cornella w USA wykazało zanieczyszczenie grzybami różnych dostępnych w handlu odmian soli morskiej. Wśród zidentyfikowanych gatunków znalazły się między innymi Aspergillus oraz Penicillium, jak również pleśnie produkujące szkodliwe dla zdrowia mykotoksyny.
Sól – czy aby na pewno sterylna?
„To nowe odkrycie stoi w sprzeczności z utartym przekonaniem, że sól jest produktem sterylnym”, mówi Biango-Daniels. Badaczki podkreślają potencjalne niebezpieczeństwo, jakie może wiązać się ze stosowaniem soli morskiej w produkcji żywności. Z siedmiu dostępnych w sprzedaży rodzajów soli wyizolowano żywe próbki pleśni, które hodowano następnie w laboratorium w celu identyfikacji. Uzyskane gatunki grzybów mogą powodować zanieczyszczenie żywności, której sól jest składnikiem. Mogą także wprowadzać do produktów mykotoksyny i alergeny.
Toksyny w żywności
Ilość grzybów stwierdzona w badaniu, ok. 1,7 zarodnika na gram, nie stanowi zagrożenia dla osób doprawiających solą jedzenie tuż przed spożyciem. Może być ona jednak szkodliwa w przypadku dodawania soli do domowych lub przemysłowo wytwarzanych wędlin, kiszonek lub serów w zalewie, które poddawane są procesowi dojrzewania – w jego trakcie pleśń obecna w soli zaczyna się rozwijać i potencjalnie może produkować toksyny. „Pleśnie potrafią przetrwać w zaskakująco niekorzystnych warunkach. Nie mogą, oczywiście, rozwijać się w pojemniku pełnym soli morskiej, ale zarodniki niektórych gatunków są w stanie przeżyć w takim środowisku. Z czasem mogą się uaktywnić i być źródłem zanieczyszczenia żywności”, wyjaśnia dr Hodge.
Konieczność regulacji
Grzyby najprawdopodobniej przedostają się do soli morskiej na etapie produkcji z wody morskiej bądź w czasie magazynowania i transportu. Sól pozyskiwana jest ze słonej wody w specjalnie przygotowanych do tego miejscach, zwanych salinami. W miarę odparowywania płynu, formują się kryształy, które następnie są zbierane i dosuszane. Pleśnie mogą zanieczyścić sól bezpośrednio w salinach lub przedostać się do niej z powietrza w czasie trwającego wiele tygodni odparowywania. Kiedy już znajdą się w produkcie, wystarczy wilgotne środowisko, by zaczęły się rozwijać. Naukowcy podkreślają, że konieczne jest stworzenie standardów mikrobiologicznych dla soli morskiej, ponieważ obecnie nie istnieją w tej materii odpowiednie regulacje, co stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności.
Źródło:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002017303106
Przeczytaj także
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka...
Pomidory suszone na słońcu są produktem spożywczym cieszącym się ogromną popularnością wśród konsumentów. Są niezwykle uniwersalne – mogą być wykorzystywane jako składnik wielu potraw: sałatek, kanapek, zup i sosów...
Masowa kampania szczepień żywego inwentarza realizowana w południowo-wschodniej Europie pozwoliła opanować rozprzestrzenianie się choroby guzowatej skóry bydła w tym regionie, które zaobserwowano w 2015 i 2016 roku...