Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pomidory suszone na słońcu są produktem spożywczym cieszącym się ogromną popularnością wśród konsumentów. Są niezwykle uniwersalne – mogą być wykorzystywane jako składnik wielu potraw: sałatek, kanapek, zup i sosów.
Niestety suszone na słońcu pomidory, są produktem spożywczym, który często ulega skażeniu – w przeszłości były one związane z epidemiami chorób przenoszonych przez żywność na całym świecie, w tym w szczególności z chorobami wirusowymi. Suszone pomidory mogą zostać zanieczyszczone wirusowymi patogenami podczas produkcji, w trakcie zbiorów, obróbki po zbiorach, przetwarzania, pakowania oraz podczas dystrybucji. Biorąc pod uwagę fakt, iż zazwyczaj są one spożywane bez uprzedniej obróbki termicznej, obecność wirusowych patogenów stwarza potencjalne ryzyko rozwoju chorób przenoszonych przez żywność. W związku z tym zagrożeniem oraz ogromną popularnością suszonych pomidorów wśród konsumentów produkt ten został wybrany, jako przedmiot szczegółowych badań Kanadyjskiej Agencji Kontroli Żywności (CFIA).
Badania
Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) prowadziła badania pomidorów suszonych na słońcu w okresie od 1 kwietnia 2016 roku do 31 marca 2017 roku. W tym czasie zebrano łącznie 221 próbek pomidorów. Próbki zbierano w sklepach detalicznych w 11 miastach w całej Kanadzie. Każdą próbkę poddano analizie pod kątem obecności wirusów jelitowych wirusowego zapalenia wątroby typu A (wirus HAV) i norowirusa (wirus NoV, genotyp GI i GII).
Wyniki
RNA norowirusa GI nie zostało wykryte w żadnej z badanych próbek, natomiast w dwóch różnych próbkach pomidorów suszonych, pobranych z produktów zaimportowanych do Kanady, stwierdzono obecność RNA pozostałych wymienionych wirusów tj. norowirusa GII i wirusa HAV.
W odpowiedzi na pozytywny wynik badania, dotyczącego obecności wirusów w suszonych pomidorach, Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) przeprowadziła odpowiednie działania uzupełniające, które obejmowały kontrolę bezpieczeństwa żywności oraz przestrzegania Dobrych Praktyk Importowych (GIP) u importera. W oparciu o zgromadzone dane stwierdzono, iż wycofanie z rynku produktów, w przypadku których wykazano skażenie patogenami wirusowymi, nie jest konieczne. Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) argumentuje swoją decyzję tłumacząc, że nie zgłoszono żadnych przypadków zachorowań związanych ze spożywaniem pomidorów suszonych tej marki. Ze względu na to, iż przy użyciu metod analitycznych stosowanych podczas badań nie da się rozróżnić zakaźnego i niezakaźnego wirusowego RNA, tym samym nie jest możliwe określenie bezpośredniego wpływu obecności tego RNA w suszonych pomidorach na zdrowie konsumentów.
Wnioski
Podsumowując przeprowadzone badania Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) stwierdziła, że prawie wszystkie produkty z asortymentu suszonych pomidorów, znajdujące się na rynku są całkowicie bezpieczne, mimo iż są one powszechnie uznawane za potencjalne źródło chorób przenoszonych przez żywność. Podobnie jak w przypadku pozostałych produktów spożywczych, producentom, sprzedawcom detalicznym i konsumentom zaleca się przestrzeganie zasad bezpieczeństwa żywności w celu wyeliminowania ryzyka skażenia pomidorów suszonych patogenami wirusowymi.
Źródło:
CFIA releases report of viruses in sun-dried tomatoes, CFIA
Przeczytaj także
Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Binghamton w Nowym Jorku wskazuje, że opakowania żywności mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu trawiennego. Jak mówi Gretchen Mahler, adiunkt na Wydziale...
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Maladze, Uniwersytetu w Sewilli oraz Włoskiego Instytutu Technologicznego wykorzystał substancje pochodzące ze skórki pomidora do stworzenia folii organicznej...
Zgodnie z danymi zebranymi przez EFSA spożycie niedogotowanego lub surowego mięsa wieprzowego i wątroby wieprzowej jest najczęstszą przyczyną zakażeń wirusem wątroby typu E wśród mieszkańców Unii Europejskiej...