Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Suszone pomidory źródłem wirusowych patogenów? – CFIA publikuje raport

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Pomidory suszone na słońcu są produktem spożywczym cieszącym się ogromną popularnością wśród konsumentów. Są niezwykle uniwersalne – mogą być wykorzystywane jako składnik wielu potraw: sałatek, kanapek, zup i sosów.

Niestety suszone na słońcu pomidory, są produktem spożywczym, który często ulega skażeniu – w przeszłości były one związane z epidemiami chorób przenoszonych przez żywność na całym świecie, w tym w szczególności z chorobami wirusowymi. Suszone pomidory mogą zostać zanieczyszczone wirusowymi patogenami podczas produkcji, w trakcie zbiorów, obróbki po zbiorach, przetwarzania, pakowania oraz podczas dystrybucji. Biorąc pod uwagę fakt, iż zazwyczaj są one spożywane bez uprzedniej obróbki termicznej, obecność wirusowych patogenów stwarza potencjalne ryzyko rozwoju chorób przenoszonych przez żywność. W związku z tym zagrożeniem oraz ogromną popularnością suszonych pomidorów wśród konsumentów produkt ten został wybrany, jako przedmiot szczegółowych badań Kanadyjskiej Agencji Kontroli Żywności (CFIA). 

Badania

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) prowadziła badania pomidorów suszonych na słońcu w okresie od 1 kwietnia 2016 roku do 31 marca 2017 roku. W tym czasie zebrano łącznie 221 próbek pomidorów. Próbki zbierano w sklepach detalicznych w 11 miastach w całej Kanadzie. Każdą próbkę poddano analizie pod kątem obecności wirusów jelitowych wirusowego zapalenia wątroby typu A (wirus HAV) i norowirusa (wirus NoV, genotyp GI i GII).

Wyniki

RNA norowirusa GI nie zostało wykryte w żadnej z badanych próbek, natomiast w dwóch różnych próbkach pomidorów suszonych, pobranych z produktów zaimportowanych do Kanady, stwierdzono obecność RNA pozostałych wymienionych wirusów tj. norowirusa GII i wirusa HAV.

W odpowiedzi na pozytywny wynik badania, dotyczącego obecności wirusów w suszonych pomidorach, Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) przeprowadziła odpowiednie działania uzupełniające, które obejmowały kontrolę bezpieczeństwa żywności oraz przestrzegania Dobrych Praktyk Importowych (GIP) u importera. W oparciu o zgromadzone dane stwierdzono, iż wycofanie z rynku produktów, w przypadku których wykazano skażenie patogenami wirusowymi, nie jest konieczne. Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) argumentuje swoją decyzję tłumacząc, że nie zgłoszono żadnych przypadków zachorowań związanych ze spożywaniem pomidorów suszonych tej marki. Ze względu na to, iż przy użyciu metod analitycznych stosowanych podczas badań nie da się rozróżnić zakaźnego i niezakaźnego wirusowego RNA, tym samym nie jest możliwe określenie bezpośredniego wpływu obecności tego RNA w suszonych pomidorach na zdrowie konsumentów.

Wnioski

Podsumowując przeprowadzone badania Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) stwierdziła, że prawie wszystkie produkty z asortymentu suszonych pomidorów, znajdujące się na rynku są całkowicie bezpieczne, mimo iż są one powszechnie uznawane za potencjalne źródło chorób przenoszonych przez żywność. Podobnie jak w przypadku pozostałych produktów spożywczych, producentom, sprzedawcom detalicznym i konsumentom zaleca się przestrzeganie zasad bezpieczeństwa żywności w celu wyeliminowania ryzyka skażenia pomidorów suszonych patogenami wirusowymi.

Źródło:

CFIA releases report of viruses in sun-dried tomatoes, CFIA 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.