Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opakowania żywności mogą mieć negatywny wpływ na wchłanianie składników odżywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Tlenek cynku z puszek

Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Binghamton w Nowym Jorku wskazuje, że opakowania żywności mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu trawiennego. Jak mówi Gretchen Mahler, adiunkt na Wydziale Inżynierii Biomedycznej, „odkryliśmy, że cząsteczki tlenku cynku (ZnO) w ilościach, które mogą być obecne w żywności, zmieniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz ekspresję genów w komórkach jelitowych.” Nanocząsteczki te znajdują się w opakowaniach żywności puszkowanej, ze względu na właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwdziałanie przebarwieniom wywoływanym przez żywność zawierającą siarkę.

Zanik mikrokosmków jelitowych

Naukowcy zbadali produkty w puszkach, takie jak kukurydza, tuńczyk, szparagi i kurczak, wykorzystując spektrometrię mas, by oszacować jak wiele nanocząsteczek może przeniknąć do pożywienia. Okazało się, że analizowana żywność zawierała 100 razy więcej cynku niż dopuszczają normy dziennego spożycia tego pierwiastka. Następnie sprawdzono jak cząsteczki te wpływają na układ trawienny. Jak wyjaśnia Mahler, „mają one tendencję do osiadania na komórkach przewodu pokarmowego, powodując zmianę kształtu lub nawet zanik mikrokosmków na powierzchni enterocytów, które mają za zadanie zwiększyć powierzchnię wchłaniania składników odżywczych.”

Obniżenie absorpcji składników odżywczych

“Zmniejszenie powierzchni wchłaniania może spowodować obniżenie absorpcji. Niektóre nanocząsteczki mają również w wysokich stężeniach efekt prozapalny, co z kolei może zwiększać przepuszczalność jelitową. Oznacza to, że do krwi mogą przeniknąć związki, które w normalnych warunkach nie powinny znaleźć się w krwioobiegu.”

Bezpieczeństwo konsumentów

Mimo że naukowcy zaobserwowali te zjawiska w laboratorium, doktor Mahler zaznacza, że nie wiadomo jakie mogą być ich długoterminowe konsekwencje zdrowotne. „Z pewnością można natomiast powiedzieć, że nasz model wykazał działanie nanocząsteczek in vitro. Zrozumienie jak mogą one wpływać na układ pokarmowy jest bardzo ważne, ze względu na zapewnienie konsumentom należytego bezpieczeństwa.”

Wpływ na mikroflorę jelitową

Badacze sprawdzili jaki efekt wywoła spożycie nanocząsteczek w modelu zwierzęcym. „Zaobserwowaliśmy, że wyniki z hodowli komórkowych są zbliżone do tych, uzyskanych na zwierzętach. Zarejestrowaliśmy również zmiany w populacjach drobnoustrojów jelitowych. W dalszych badaniach skupimy się na interakcji pomiędzy nanocząsteczkami a mikroflorą”, zapowiedziała Mahler.

Źródło:

http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/fo/c7fo02038d#!divAbstract

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.