Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Opakowania żywności mogą mieć negatywny wpływ na wchłanianie składników odżywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Tlenek cynku z puszek

Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Binghamton w Nowym Jorku wskazuje, że opakowania żywności mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu trawiennego. Jak mówi Gretchen Mahler, adiunkt na Wydziale Inżynierii Biomedycznej, „odkryliśmy, że cząsteczki tlenku cynku (ZnO) w ilościach, które mogą być obecne w żywności, zmieniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz ekspresję genów w komórkach jelitowych.” Nanocząsteczki te znajdują się w opakowaniach żywności puszkowanej, ze względu na właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwdziałanie przebarwieniom wywoływanym przez żywność zawierającą siarkę.

Zanik mikrokosmków jelitowych

Naukowcy zbadali produkty w puszkach, takie jak kukurydza, tuńczyk, szparagi i kurczak, wykorzystując spektrometrię mas, by oszacować jak wiele nanocząsteczek może przeniknąć do pożywienia. Okazało się, że analizowana żywność zawierała 100 razy więcej cynku niż dopuszczają normy dziennego spożycia tego pierwiastka. Następnie sprawdzono jak cząsteczki te wpływają na układ trawienny. Jak wyjaśnia Mahler, „mają one tendencję do osiadania na komórkach przewodu pokarmowego, powodując zmianę kształtu lub nawet zanik mikrokosmków na powierzchni enterocytów, które mają za zadanie zwiększyć powierzchnię wchłaniania składników odżywczych.”

Obniżenie absorpcji składników odżywczych

“Zmniejszenie powierzchni wchłaniania może spowodować obniżenie absorpcji. Niektóre nanocząsteczki mają również w wysokich stężeniach efekt prozapalny, co z kolei może zwiększać przepuszczalność jelitową. Oznacza to, że do krwi mogą przeniknąć związki, które w normalnych warunkach nie powinny znaleźć się w krwioobiegu.”

Bezpieczeństwo konsumentów

Mimo że naukowcy zaobserwowali te zjawiska w laboratorium, doktor Mahler zaznacza, że nie wiadomo jakie mogą być ich długoterminowe konsekwencje zdrowotne. „Z pewnością można natomiast powiedzieć, że nasz model wykazał działanie nanocząsteczek in vitro. Zrozumienie jak mogą one wpływać na układ pokarmowy jest bardzo ważne, ze względu na zapewnienie konsumentom należytego bezpieczeństwa.”

Wpływ na mikroflorę jelitową

Badacze sprawdzili jaki efekt wywoła spożycie nanocząsteczek w modelu zwierzęcym. „Zaobserwowaliśmy, że wyniki z hodowli komórkowych są zbliżone do tych, uzyskanych na zwierzętach. Zarejestrowaliśmy również zmiany w populacjach drobnoustrojów jelitowych. W dalszych badaniach skupimy się na interakcji pomiędzy nanocząsteczkami a mikroflorą”, zapowiedziała Mahler.

Źródło:

http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/fo/c7fo02038d#!divAbstract

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn