Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z danymi zebranymi przez EFSA spożycie niedogotowanego lub surowego mięsa wieprzowego i wątroby wieprzowej jest najczęstszą przyczyną zakażeń wirusem wątroby typu E wśród mieszkańców Unii Europejskiej. Podczas ostatnich 10 lat odnotowano ponad 21 000 przypadków wystąpienia tej choroby. Zgromadzone dane wskazują, iż częstotliwość zapadalności na wirusowe zapalenie wątroby typu E zwiększyła się dziesięciokrotnie, porównując ilość przypadków tej choroby we wcześniejszej dekadzie.
Jak twierdzą eksperci EFSA mimo, iż wirusowe zapalenie wątroby typu E nie jest tak powszechne jak inne choroby przenoszone drogą pokarmową, jest ono coraz większym problemem w Unii Europejskiej. Rosina Girones, która jest przewodniczącą grupy roboczej zajmującej się wirusowym zapaleniem wątroby typu E oświadczyła, że: „w przeszłości ludzie myśleli, iż główną przyczyną infekcji było spożywanie zanieczyszczonej wody podczas podróży poza kraje europejskie, jednak teraz wiemy, że podstawowym źródłem przenoszenia choroby w Europie jest żywność”.
Główny wektor wirusa zapalenia wątroby typu E stanowi, w Unii Europejskiej, trzoda chlewna. Wirus może być przenoszony również przez dziki, jednak spożycie dziczyzny jest w Europie znacznie niższe niż wieprzowiny.
Zalecenia
Wśród zaleceń, których wdrożenie ma zmniejszyć częstotliwość zakażeń wirusowym zapaleniem wątroby typu E, eksperci EFSA wymieniają przede wszystkim podnoszenie świadomości konsumentów. Panel EFSA zajmujący się zagrożeniami biologicznymi zgodnie twierdzi, iż najważniejsze jest zapoznanie konsumentów z tematem zagrożeń zdrowotnych związanych ze spożyciem niedogotowanego lub surowego mięsa wieprzowego oraz poinformowanie ich jak należy przygotowywać wieprzowinę tak, aby zredukować zagrożenie związane z obecnością wirusa w mięsie. EFSA zaleca również wprowadzenie odpowiednich metod, które ułatwiłyby wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu E w pożywieniu.
Zapalenie wątroby typu E – podstawowe informacje
Źródło:
EFSA: Hépatite E : le porc cru est la cause principale d'infection dans l'UE
Przeczytaj także
Jak wynika z przedstawionego przez EFSA rocznego sprawozdania, stworzonego we współpracy z ECDC, Salmonella zajmuje obecnie drugie miejsce, zaraz za bakterią Campylobacter, w rankingu czynników bakteryjnych stanowiących zagrożenie dla ludzi.
Masowa kampania szczepień żywego inwentarza realizowana w południowo-wschodniej Europie pozwoliła opanować rozprzestrzenianie się choroby guzowatej skóry bydła w tym regionie, które zaobserwowano w 2015 i 2016 roku...