Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wirusowe zapalenie wątroby typu E – mięso wieprzowe główną przyczyną infekcji w Unii Europejskiej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z danymi zebranymi przez EFSA spożycie niedogotowanego lub surowego mięsa wieprzowego i wątroby wieprzowej jest najczęstszą przyczyną zakażeń wirusem wątroby typu E wśród mieszkańców Unii Europejskiej. Podczas ostatnich 10 lat odnotowano ponad 21 000 przypadków wystąpienia tej choroby. Zgromadzone dane wskazują, iż częstotliwość zapadalności na wirusowe zapalenie wątroby typu E zwiększyła się dziesięciokrotnie, porównując ilość przypadków tej choroby we wcześniejszej dekadzie.

Jak twierdzą eksperci EFSA mimo, iż wirusowe zapalenie wątroby typu E nie jest tak powszechne jak inne choroby przenoszone drogą pokarmową, jest ono coraz większym problemem w Unii Europejskiej. Rosina Girones, która jest przewodniczącą grupy roboczej zajmującej się wirusowym zapaleniem wątroby typu E oświadczyła, że: „w przeszłości ludzie myśleli, iż główną przyczyną infekcji było spożywanie zanieczyszczonej wody podczas podróży poza kraje europejskie, jednak teraz wiemy, że podstawowym źródłem przenoszenia choroby w Europie jest żywność”.

Główny wektor wirusa zapalenia wątroby typu E stanowi, w Unii Europejskiej, trzoda chlewna. Wirus może być przenoszony również przez dziki, jednak spożycie dziczyzny jest w Europie znacznie niższe niż wieprzowiny.

Zalecenia

Wśród zaleceń, których wdrożenie ma zmniejszyć częstotliwość zakażeń wirusowym zapaleniem wątroby typu E, eksperci EFSA wymieniają przede wszystkim podnoszenie świadomości konsumentów. Panel EFSA zajmujący się zagrożeniami biologicznymi zgodnie twierdzi, iż najważniejsze jest zapoznanie konsumentów z tematem zagrożeń zdrowotnych związanych ze spożyciem niedogotowanego lub surowego mięsa wieprzowego oraz poinformowanie ich jak należy przygotowywać wieprzowinę tak, aby zredukować zagrożenie związane z obecnością wirusa w mięsie. EFSA zaleca również wprowadzenie odpowiednich metod, które ułatwiłyby wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu E w pożywieniu.

Zapalenie wątroby typu E – podstawowe informacje

  • Zapalenie wątroby typu E to choroba wątroby, którą wywołuje wirus zapalenia wątroby typu E (HEV)
  • Zapalenie wątroby typu E u większości ludzi przechodzi bezobjawowo lub z wystąpieniem łagodnych objawów
  • Zapalenie wątroby typu E może mieć cięższy przebieg u osób z upośledzonym układem odpornościowym lub uszkodzoną wątrobą
  • Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV) klasyfikowany jest jako patogen przenoszony drogą pokarmową

 

Źródło:

EFSA: Hépatite E : le porc cru est la cause principale d'infection dans l'UE

 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.