Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wirusowe zapalenie wątroby typu E – mięso wieprzowe główną przyczyną infekcji w Unii Europejskiej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z danymi zebranymi przez EFSA spożycie niedogotowanego lub surowego mięsa wieprzowego i wątroby wieprzowej jest najczęstszą przyczyną zakażeń wirusem wątroby typu E wśród mieszkańców Unii Europejskiej. Podczas ostatnich 10 lat odnotowano ponad 21 000 przypadków wystąpienia tej choroby. Zgromadzone dane wskazują, iż częstotliwość zapadalności na wirusowe zapalenie wątroby typu E zwiększyła się dziesięciokrotnie, porównując ilość przypadków tej choroby we wcześniejszej dekadzie.

Jak twierdzą eksperci EFSA mimo, iż wirusowe zapalenie wątroby typu E nie jest tak powszechne jak inne choroby przenoszone drogą pokarmową, jest ono coraz większym problemem w Unii Europejskiej. Rosina Girones, która jest przewodniczącą grupy roboczej zajmującej się wirusowym zapaleniem wątroby typu E oświadczyła, że: „w przeszłości ludzie myśleli, iż główną przyczyną infekcji było spożywanie zanieczyszczonej wody podczas podróży poza kraje europejskie, jednak teraz wiemy, że podstawowym źródłem przenoszenia choroby w Europie jest żywność”.

Główny wektor wirusa zapalenia wątroby typu E stanowi, w Unii Europejskiej, trzoda chlewna. Wirus może być przenoszony również przez dziki, jednak spożycie dziczyzny jest w Europie znacznie niższe niż wieprzowiny.

Zalecenia

Wśród zaleceń, których wdrożenie ma zmniejszyć częstotliwość zakażeń wirusowym zapaleniem wątroby typu E, eksperci EFSA wymieniają przede wszystkim podnoszenie świadomości konsumentów. Panel EFSA zajmujący się zagrożeniami biologicznymi zgodnie twierdzi, iż najważniejsze jest zapoznanie konsumentów z tematem zagrożeń zdrowotnych związanych ze spożyciem niedogotowanego lub surowego mięsa wieprzowego oraz poinformowanie ich jak należy przygotowywać wieprzowinę tak, aby zredukować zagrożenie związane z obecnością wirusa w mięsie. EFSA zaleca również wprowadzenie odpowiednich metod, które ułatwiłyby wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu E w pożywieniu.

Zapalenie wątroby typu E – podstawowe informacje

  • Zapalenie wątroby typu E to choroba wątroby, którą wywołuje wirus zapalenia wątroby typu E (HEV)
  • Zapalenie wątroby typu E u większości ludzi przechodzi bezobjawowo lub z wystąpieniem łagodnych objawów
  • Zapalenie wątroby typu E może mieć cięższy przebieg u osób z upośledzonym układem odpornościowym lub uszkodzoną wątrobą
  • Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV) klasyfikowany jest jako patogen przenoszony drogą pokarmową

 

Źródło:

EFSA: Hépatite E : le porc cru est la cause principale d'infection dans l'UE

 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.