Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella – niepokojące podsumowanie raportu EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak wynika z przedstawionego przez EFSA rocznego sprawozdania, stworzonego we współpracy z ECDC - Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, Salmonella zajmuje obecnie drugie miejsce, zaraz za bakterią Campylobacter, w rankingu czynników bakteryjnych stanowiących zagrożenie dla ludzi. Jednocześnie, zgodnie z wynikami raportu, stanowi ona główne zanieczyszczenie mikrobiologiczne wywołujące zbiorowe zatrucia pokarmowe.

Zestawienie zostało stworzone na podstawie danych zebranych w 2015 roku w Europie. W 28 państwach członkowskich potwierdzono 94 625 przypadków wystąpienia salmonellozy. Wskaźnik zachorowań wynosił 21,2 przypadki na 100 000 osób i był, tym samym, wyższy o 1,9% w porównaniu z danymi z 2014 roku. Podsumowując raporty z poprzednich lat, ilość przypadków wystąpienia salmonellozy u ludzi systematycznie spadała od 2008 roku, niemniej w latach 2014-2015 zanotowano jej niewielki wzrost, względem lat ubiegłych.

Sprawozdanie EFSA i ECDC obejmuje również zatrucia pokarmowe. Według danych z 2015 roku w Europie zadeklarowano wystąpienie 4362 ognisk zatruć pokarmowych. Najczęściej identyfikowanymi patogenami odpowiedzialnymi za ich rozwój były bakterie na czele z Salmonellą, następnie toksyny bakteryjne (wytwarzane przez szczepy Bacillus, Staphylococcus, Clostridium perfringens), rzadziej wirusy.

Zgodnie z zebranymi w raporcie danymi, do żywności, która wywołuje zatrucia pokarmowe w następstwie zanieczyszczenia bakteriami Salmonelli, zaliczają się przede wszystkim jaja oraz produkty z nich wytworzone, zawierające jaja surowe lub poddane niewystarczającej obróbce cieplnej. Zatrucie bakteriami Salmonelli występuje również stosunkowo często w następstwie spożycia zanieczyszczonych produktów mięsnych oraz produktów mlecznych. Względem lat ubiegłych, zachowana została tendencja dotycząca rodzaju żywności, dla którego ryzyko skażenia bakteriami Salmonelli jest największe – niezmiennie są to jaja.

W oparciu o analizę zgłoszeń dotyczących serotypów Salmonelli występujących w Europie można stwierdzić, iż Salmonella enteritidis, która została zidentyfikowana w przypadku 45,7% zgłoszeń ogółem oraz Salmonella typhimurium, która była przyczyną 15,8% zgłoszeń są najczęściej występującymi serotypami Salmonelli. Stosunkowo często odnotowuje się również występowanie jednofazowych pałeczek Salmonella typhimurium o wzorze antygenowym 1,4, [5], 12: i, które pojawiły się w statystykach w latach 2000. Biorąc pod uwagę tendencje występowania serotypów Salmonelli w Europie, udział Salmonelli enteritidis porównując z danymi z 2013 i 2014 roku wciąż wzrasta, zmniejsza się natomiast udział Salmonelli typhimurium. Ilość doniesień dotyczących występowania jednofazowych pałeczek Salmonella typhimurium o wzorze antygenowym
1,4, [5], 12: i utrzymuje się na podobnym poziomie. Od 2013 roku systematycznie spada liczba zgłoszeń związanych z występowaniem Salmonelli infantis. W przypadku Salmonelli Stanley w 2015 roku zaobserwowano, iż ponownie wzrasta ilość doniesień dotyczących tego serotypu Salmonelli – został on zidentyfikowany w Austrii i pięciu innych krajach członkowskich. Doniesienia te potwierdzają, iż szczep krąży w łańcuchu pokarmowym i po remisji zaobserwowanej w latach 2013-2014 znów pojawia się w statystykach.

Zgodnie z najnowszym raportem EFSY i ECDC największe wyzwanie dla zdrowia publicznego stanowią obecnie szczepy odporne na antybiotyki. Bakterie wyizolowane z organizmów ludzi
i zwierząt oraz produktów żywnościowych wykazują odporność na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe. Wśród bakterii tych wymienia się takie szczepy jak Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus aureus i E. coli. Szacuje się, iż każdego roku w następstwie zakażenia bakteriami odpornymi na substancje wykorzystywane jako środki przeciwdrobnoustrojowe, na terenie Unii Europejskiej może umierać nawet 25 000 ludzi.

Temat odporności drobnoustrojów na środki stosowane do ich zwalczania to dla Komisji Europejskiej aktualnie priorytet wśród działań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności. Latem bieżącego roku, w związku z niepokojącymi wynikami raportu, Komisja Europejska zapowiada podjęcie nowego planu działań, który ma pomóc zmniejszyć skalę zagrożenia związanego z występowaniem opornych szczepów bakteryjnych.

Źródło:

Materiały redakcyjne, Salmonella, une bactérie toujours sous surveillance

 

 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.