Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ważne - Nowe kryterium higieny procesu dla Campylobacter

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z projektem ustawy, który specjaliści z państw członkowskich UE, przedyskutowali na spotkaniu Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF), które odbyło się na początku kwietnia, limity występowania Campylobacter w kurczakach oraz plan pobierania próbek, będą wdrażane od 1 stycznia 2018 r.

Projekt rozporządzenia Komisji, ma określić limit dla Campylobacter, wynoszący 1000 jtk/g mięsa z kurczaka, mimo, że kryterium higieny procesu dla Campylobacter w tuszach brojlerów ma na celu kontrolowanie skażenia tusz podczas uboju.

Aby zmniejszyć obciążenie przedsiębiorstw, propozycja aktualizacji załącznika do rozporządzenia nr 2073/2005, dotyczącego występowania Campylobacter w tuszach brojlerów, umożliwi przeprowadzanie badań, na tych samych próbkach skóry szyi, które są wykorzystywane do testów na Salmonella.

Ponadto, według załącznika, plan pobierania próbek bazuje na 50 próbkach. W 20 próbkach limit ten może zostać przekroczony, ale w 2020 r. liczba tych próbek spadnie do 15, a następnie do 10, w roku 2025.

W wypadku niezadowalających wyników, rozporządzenie będzie wymagało „poprawy higieny uboju oraz przeglądu środków kontrolnych procesu, pochodzenia zwierząt i środków bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwie”.

Zmiany te, motywowane są opiniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z 2010 i 2011 roku. Głównym wnioskiem opinii, było stwierdzenie, że ustalenie kryterium higieny procesu dla Campylobacter w tuszach brojlerów, zapewniłoby równowagę pomiędzy zmniejszeniem częstości występowania u ludzi kampylobakteriozy, powiązanej ze spożyciem mięsa drobiowego oraz ekonomicznymi konsekwencjami wynikającymi ze stosowania tego kryterium.

EFSA szacuje, że ryzyko zagrożenia zdrowia publicznego, można zmniejszyć o ponad 50%, jeżeli tusze będą spełniały kryterium higieny dla Campylobacter, wynoszące 1000 jtk/g. W opinii z 2010 r. stwierdzono, że przygotowywanie i konsumpcja mięsa brojlerów powiązana jest z 20-30% przypadków kampylobateriozy u ludzi. Natomiast aż 50-80% przypadków zachorowań powiązana jest z mięsem kurcząt ogólnie (nie jest sprecyzowana droga zakażenia).

Źródła:

  1. EU Food Law, EU eyes new Campylobacter limit for chicken in 2018

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.