Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Państwa członkowskie UE, zatwierdziły plany Komisji dotyczące walki z Campylobacter w drobiu, otwierając drogę do wprowadzenia na początku przyszłego roku nowych wymogów dotyczących pobierania próbek.
29 marca eksperci z państw członkowskich na spotkaniu Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF) głosowali nad wnioskiem. Projekt zyskał poparcie 23 krajów, 1 kraj głosował przeciwko, a 4 wstrzymały się od głosu.
Projekt rozporządzenia Komisji, określi limit dla Campylobacter, wynoszący 1000 jtk/g mięsa z kurczaka – testy będą przeprowadzane na próbkach skóry szyi.
Podczas konsultacji publicznych, stowarzyszenia drobiarskie zgłosiły obawy dotyczące nowych wymogów pobierania próbek, argumentując swoją opinię tym, że stosując się do nowych wymogów można nie uzyskać rzeczywistych wyników zanieczyszczenia. Natomiast holenderskie stowarzyszenie wyraziło sprzeciw wobec pobierania próbek ze skóry szyi twierdząc, że jest to miejsce bardziej zanieczyszczone niż inne części kurcząt.
Europejska organizacja konsumencka, BEUC, krytykowała "niski poziom ambicji" wniosku Komisji, mówiąc, że „spada on w porównaniu z poprzednimi wersjami". BEUC twierdzi, że projekty przepisów są zbyt luźne, jeśli chodzi o próbki niezgodne z wymaganiami. Wniosek pozwala 20 próbkom, spośród 50, przekroczyć poziom 1000 jtk/g, co stanowi 40% wszystkich próbek. W roku 2020 liczba ta spadnie do 15 (30%), a następnie 1 stycznia 2025 roku do 10 (20%).
Dane z 2015 roku pokazują, że przypadki campylobakteriozy u ludzi są najczęściej zgłaszaną chorobą w UE i stanowią około 230 000 przypadków rocznie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował szereg opinii, które sugerują, że ustalenie kryteriów higieny procesu dla Campylobacter w tuszach brojlerów, będzie jednym z najlepszych sposobów rozwiązania problemu.
Wniosek został zatwierdzony w ramach europejskiej procedury regulacyjnej połączonej z kontrolą, która ma wciąż zastosowanie dla wszystkich podstawowych aktów prawnych, które nie zostały dostosowane do Traktatu Lizbońskiego. Zgodnie z tą procedurą, Komisja przyjmie wniosek chyba, że Parlament Europejski lub Rada zgłoszą sprzeciw w ciągu trzech miesięcy. Wejdzie on w życie 1 stycznia 2018 roku.
Żródła:
Agra Europe; EU member states back proposal on Campylobacter in poultry
Przeczytaj także
Zgodnie z projektem ustawy, który specjaliści z państw członkowskich UE, przedyskutowali na spotkaniu Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF)...
Komisja Europejska zbiera opinie od przemysłu spożywczego na temat nowego rozporządzenia dotyczącego kontroli obecności bakterii Campylobacter w trakcie procesu rozbioru miesa drobiowego w rzeźniach.