Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zatwierdzono wniosek określający nowe kryterium higieny procesu dla Campylobacter

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Państwa członkowskie UE, zatwierdziły plany Komisji dotyczące walki z Campylobacter w drobiu, otwierając drogę do wprowadzenia na początku przyszłego roku nowych wymogów dotyczących pobierania próbek.

29 marca eksperci z państw członkowskich na spotkaniu Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF) głosowali nad wnioskiem. Projekt zyskał poparcie 23 krajów, 1 kraj głosował przeciwko, a 4 wstrzymały się od głosu.

Projekt rozporządzenia Komisji, określi limit dla Campylobacter, wynoszący 1000 jtk/g mięsa z kurczaka – testy będą przeprowadzane na próbkach skóry szyi.

Podczas konsultacji publicznych, stowarzyszenia drobiarskie zgłosiły obawy dotyczące nowych wymogów pobierania próbek, argumentując swoją opinię tym, że stosując się do nowych wymogów można nie uzyskać rzeczywistych wyników zanieczyszczenia. Natomiast holenderskie stowarzyszenie wyraziło sprzeciw wobec pobierania próbek ze skóry szyi twierdząc, że jest to miejsce bardziej zanieczyszczone niż inne części kurcząt.

Europejska organizacja konsumencka, BEUC, krytykowała "niski poziom ambicji" wniosku Komisji, mówiąc, że „spada on w porównaniu z poprzednimi wersjami". BEUC twierdzi, że projekty przepisów są zbyt luźne, jeśli chodzi o próbki niezgodne z wymaganiami. Wniosek pozwala 20 próbkom, spośród 50, przekroczyć poziom 1000 jtk/g, co stanowi 40% wszystkich próbek. W roku 2020 liczba ta spadnie do 15 (30%), a następnie 1 stycznia 2025 roku do 10 (20%).

Dane z 2015 roku pokazują, że przypadki campylobakteriozy u ludzi są najczęściej zgłaszaną chorobą w UE i stanowią około 230 000 przypadków rocznie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował szereg opinii, które sugerują, że ustalenie kryteriów higieny procesu dla Campylobacter w tuszach brojlerów, będzie jednym z najlepszych sposobów rozwiązania problemu.

Wniosek został zatwierdzony w ramach europejskiej procedury regulacyjnej połączonej z kontrolą, która ma wciąż zastosowanie dla wszystkich podstawowych aktów prawnych, które nie zostały dostosowane do Traktatu Lizbońskiego. Zgodnie z tą procedurą, Komisja przyjmie wniosek chyba, że Parlament Europejski lub Rada zgłoszą sprzeciw w ciągu trzech miesięcy. Wejdzie on w życie 1 stycznia 2018 roku.

Żródła:

Agra Europe; EU member states back proposal on Campylobacter in poultry

 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.