Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szkic Rozporządzenia – Campylobacter w żywności – opinia przemysłu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska zbiera opinie od przemysłu spożywczego na temat nowego rozporządzenia dotyczącego kontroli obecności bakterii Campylobacter w trakcie procesu rozbioru miesa drobiowego w rzeźniach. Rozporządzenie ustanawia kryteria procesu higieny dla tuszek kurzych w celu kontroli zanieczyszczeń mikrobiologicznych bakteriami ze szczepu Campylobacter.

Kryteria mają na celu określić funkcjonowanie procesu produkcyjnego poprzez wyznaczenie norm zanieczyszczenia surowca, po przekroczeniu których wymagane jest podjęcie stosownych procesów zapobiegawczych pozwalających na utrzymanie poziomu higieny zgodnego z wymaganiami zawartymi w prawie żywnościowym.

Metodą na podstawie której oblicza się ilość bakterii Campylobacter w pożywieniu oraz na pożywce jest metoda horyzontalna oparta na międzynarodowej normie ISO 10272-2.

Zgodnie z wytycznymi Komisji kryteria będą stawały się z czasem coraz bardziej rygorystyczne.

Źródła:

  1. http://www.foodqualitynews.com/Regulation-and-safety/BEUC-AVEC-NEPLUVI-comment-on-Campylobacter-regulation

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.