Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zbiera opinie od przemysłu spożywczego na temat nowego rozporządzenia dotyczącego kontroli obecności bakterii Campylobacter w trakcie procesu rozbioru miesa drobiowego w rzeźniach. Rozporządzenie ustanawia kryteria procesu higieny dla tuszek kurzych w celu kontroli zanieczyszczeń mikrobiologicznych bakteriami ze szczepu Campylobacter.
Kryteria mają na celu określić funkcjonowanie procesu produkcyjnego poprzez wyznaczenie norm zanieczyszczenia surowca, po przekroczeniu których wymagane jest podjęcie stosownych procesów zapobiegawczych pozwalających na utrzymanie poziomu higieny zgodnego z wymaganiami zawartymi w prawie żywnościowym.
Metodą na podstawie której oblicza się ilość bakterii Campylobacter w pożywieniu oraz na pożywce jest metoda horyzontalna oparta na międzynarodowej normie ISO 10272-2.
Zgodnie z wytycznymi Komisji kryteria będą stawały się z czasem coraz bardziej rygorystyczne.
Źródła:
http://www.foodqualitynews.com/Regulation-and-safety/BEUC-AVEC-NEPLUVI-comment-on-Campylobacter-regulation
Przeczytaj także
Zgodnie z projektem ustawy, który specjaliści z państw członkowskich UE, przedyskutowali na spotkaniu Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF)...
Zgodnie z doniesieniami Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) nowa odmiana bakterii z gatunku Salmonella początkowo wykryta w Grecji...