Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Szkic Rozporządzenia – Campylobacter w żywności – opinia przemysłu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska zbiera opinie od przemysłu spożywczego na temat nowego rozporządzenia dotyczącego kontroli obecności bakterii Campylobacter w trakcie procesu rozbioru miesa drobiowego w rzeźniach. Rozporządzenie ustanawia kryteria procesu higieny dla tuszek kurzych w celu kontroli zanieczyszczeń mikrobiologicznych bakteriami ze szczepu Campylobacter.

Kryteria mają na celu określić funkcjonowanie procesu produkcyjnego poprzez wyznaczenie norm zanieczyszczenia surowca, po przekroczeniu których wymagane jest podjęcie stosownych procesów zapobiegawczych pozwalających na utrzymanie poziomu higieny zgodnego z wymaganiami zawartymi w prawie żywnościowym.

Metodą na podstawie której oblicza się ilość bakterii Campylobacter w pożywieniu oraz na pożywce jest metoda horyzontalna oparta na międzynarodowej normie ISO 10272-2.

Zgodnie z wytycznymi Komisji kryteria będą stawały się z czasem coraz bardziej rygorystyczne.

Źródła:

  1. http://www.foodqualitynews.com/Regulation-and-safety/BEUC-AVEC-NEPLUVI-comment-on-Campylobacter-regulation

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.