Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych
Zaledwie 0,1% alergenów
Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg, nawet w przypadku wysokiego stopnia przetworzenia produktu. Innowacyjne badania zostały przeprowadzone m.in. przez uczonych z Uniwersytetu Complutense w Madrycie (UCM) oraz Narodowego Instytutu Technologii Rolniczej i Technologii Żywności (INIA).
„Większa czułość i swoistość”
Nowa metoda wykorzystuje technikę reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) w czasie rzeczywistym, co pozwala uzyskać czułość na poziomie 0,1% w poddanych intensywnym warunkom macierzach, jak również w dostępnych w handlu produktach spożywczych. „Po raz pierwszy pokazaliśmy, że PCR w czasie rzeczywistym jest w stanie wykryć nawet 0,1% pozostałości orzechów w przypadku wysokiego stopnia przetworzenia, obejmującego działanie termiczne i ciśnieniowe”, mówi África Sanchiz z INIA, jedna z autorek badania. Mimo że do tej pory technologia ta testowana była wyłącznie w warunkach laboratoryjnych i nie została jeszcze zwalidowana przez odpowiednie organy kontrolne, Sanchiz podkreśla, że w badaniach wykorzystano dostępne w sklepach produkty, takie jak czekoladki, batoniki i ciastka. Okazało się, że w ich przypadku nowa metoda charakteryzuje się „większą czułością i swoistością” niż inne stosowane powszechnie testy.
Przewaga nad testami ELISA
Najważniejszą zaletą badanej techniki jest jej większa skuteczność w porównaniu z testami ELISA, które opierają się na detekcji białek. „DNA jest o wiele stabilniejsze w warunkach przetwarzania technologicznego, co pozwala na wykrycie alergenu również w żywności, która została poddana intensywnej obróbce termicznej i ciśnieniowej”, wyjaśnia współautorka badania, Rosario Linacero z Wydziału Genetyki, Fizjologii i Mikrobiologii UCM. Nie jest to pierwsza praca zespołu z UCM dotycząca zastosowania PCR w czasie rzeczywistym – naukowcy opublikowali wcześniej wyniki badań nad metodami wykrywania pozostałości migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich i pistacji. „Obecnie jesteśmy w trakcie opracowywania kolejnych testów, które pozwolą na wykrywanie obecności kasztanów jadalnych i orzechów ziemnych”, dodaje Linacero.
Źródła:
Przeczytaj także
-
29.08.2018
Nowy biosensor wykrywający alergeny z jaj
Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe...
-
17.07.2018
Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia), skórne (pokrzywki, liszaje)...
-
22.05.2018
Alergia na orzeszki ziemne – nowy test diagnostyczny
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka...
-
07.02.2018
Alergeny w żywności - zarządzanie alergenami
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki...