Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych

Kategoria: Procesy i Technologie

Zaledwie 0,1% alergenów

Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg, nawet w przypadku wysokiego stopnia przetworzenia produktu. Innowacyjne badania zostały przeprowadzone m.in. przez uczonych z Uniwersytetu Complutense w Madrycie (UCM) oraz Narodowego Instytutu Technologii Rolniczej i Technologii Żywności (INIA).

„Większa czułość i swoistość”

Nowa metoda wykorzystuje technikę reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) w czasie rzeczywistym, co pozwala uzyskać czułość na poziomie 0,1% w poddanych intensywnym warunkom macierzach, jak również w dostępnych w handlu produktach spożywczych. „Po raz pierwszy pokazaliśmy, że PCR w czasie rzeczywistym jest w stanie wykryć nawet 0,1% pozostałości orzechów w przypadku wysokiego stopnia przetworzenia, obejmującego działanie termiczne i ciśnieniowe”, mówi África Sanchiz z INIA, jedna z autorek badania. Mimo że do tej pory technologia ta testowana była wyłącznie w warunkach laboratoryjnych i nie została jeszcze zwalidowana przez odpowiednie organy kontrolne, Sanchiz podkreśla, że w badaniach wykorzystano dostępne w sklepach produkty, takie jak czekoladki, batoniki i ciastka. Okazało się, że w ich przypadku nowa metoda charakteryzuje się „większą czułością i swoistością” niż inne stosowane powszechnie testy.

Przewaga nad testami ELISA

Najważniejszą zaletą badanej techniki jest jej większa skuteczność w porównaniu z testami ELISA, które opierają się na detekcji białek. „DNA jest o wiele stabilniejsze w warunkach przetwarzania technologicznego, co pozwala na wykrycie alergenu również w żywności, która została poddana intensywnej obróbce termicznej i ciśnieniowej”, wyjaśnia współautorka badania, Rosario Linacero z Wydziału Genetyki, Fizjologii i Mikrobiologii UCM. Nie jest to pierwsza praca zespołu z UCM dotycząca zastosowania PCR w czasie rzeczywistym – naukowcy opublikowali wcześniej wyniki badań nad metodami wykrywania pozostałości migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich i pistacji. „Obecnie jesteśmy w trakcie opracowywania kolejnych testów, które pozwolą na wykrywanie obecności kasztanów jadalnych i orzechów ziemnych”, dodaje Linacero.

Źródła:

Wybierz obszar: Alergeny

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn