Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zaledwie 0,1% alergenów
Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg, nawet w przypadku wysokiego stopnia przetworzenia produktu. Innowacyjne badania zostały przeprowadzone m.in. przez uczonych z Uniwersytetu Complutense w Madrycie (UCM) oraz Narodowego Instytutu Technologii Rolniczej i Technologii Żywności (INIA).
„Większa czułość i swoistość”
Nowa metoda wykorzystuje technikę reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) w czasie rzeczywistym, co pozwala uzyskać czułość na poziomie 0,1% w poddanych intensywnym warunkom macierzach, jak również w dostępnych w handlu produktach spożywczych. „Po raz pierwszy pokazaliśmy, że PCR w czasie rzeczywistym jest w stanie wykryć nawet 0,1% pozostałości orzechów w przypadku wysokiego stopnia przetworzenia, obejmującego działanie termiczne i ciśnieniowe”, mówi África Sanchiz z INIA, jedna z autorek badania. Mimo że do tej pory technologia ta testowana była wyłącznie w warunkach laboratoryjnych i nie została jeszcze zwalidowana przez odpowiednie organy kontrolne, Sanchiz podkreśla, że w badaniach wykorzystano dostępne w sklepach produkty, takie jak czekoladki, batoniki i ciastka. Okazało się, że w ich przypadku nowa metoda charakteryzuje się „większą czułością i swoistością” niż inne stosowane powszechnie testy.
Przewaga nad testami ELISA
Najważniejszą zaletą badanej techniki jest jej większa skuteczność w porównaniu z testami ELISA, które opierają się na detekcji białek. „DNA jest o wiele stabilniejsze w warunkach przetwarzania technologicznego, co pozwala na wykrycie alergenu również w żywności, która została poddana intensywnej obróbce termicznej i ciśnieniowej”, wyjaśnia współautorka badania, Rosario Linacero z Wydziału Genetyki, Fizjologii i Mikrobiologii UCM. Nie jest to pierwsza praca zespołu z UCM dotycząca zastosowania PCR w czasie rzeczywistym – naukowcy opublikowali wcześniej wyniki badań nad metodami wykrywania pozostałości migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich i pistacji. „Obecnie jesteśmy w trakcie opracowywania kolejnych testów, które pozwolą na wykrywanie obecności kasztanów jadalnych i orzechów ziemnych”, dodaje Linacero.
Źródła:
Przeczytaj także
Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe...
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia), skórne (pokrzywki, liszaje)...
Naukowcy z Wielkiej Brytanii opracowali nowy test służący diagnozowaniu alergii na orzeszki ziemne. Metoda ma 98% specyficzność i, w przeciwieństwie do innych dostępnych obecnie narzędzi laboratoryjnych, nie stwarza ryzyka...
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki...