Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niezwykle czuła metoda wykrywania nerkowców w produktach przetworzonych

Kategoria: Procesy i Technologie

Zaledwie 0,1% alergenów

Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg, nawet w przypadku wysokiego stopnia przetworzenia produktu. Innowacyjne badania zostały przeprowadzone m.in. przez uczonych z Uniwersytetu Complutense w Madrycie (UCM) oraz Narodowego Instytutu Technologii Rolniczej i Technologii Żywności (INIA).

„Większa czułość i swoistość”

Nowa metoda wykorzystuje technikę reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) w czasie rzeczywistym, co pozwala uzyskać czułość na poziomie 0,1% w poddanych intensywnym warunkom macierzach, jak również w dostępnych w handlu produktach spożywczych. „Po raz pierwszy pokazaliśmy, że PCR w czasie rzeczywistym jest w stanie wykryć nawet 0,1% pozostałości orzechów w przypadku wysokiego stopnia przetworzenia, obejmującego działanie termiczne i ciśnieniowe”, mówi África Sanchiz z INIA, jedna z autorek badania. Mimo że do tej pory technologia ta testowana była wyłącznie w warunkach laboratoryjnych i nie została jeszcze zwalidowana przez odpowiednie organy kontrolne, Sanchiz podkreśla, że w badaniach wykorzystano dostępne w sklepach produkty, takie jak czekoladki, batoniki i ciastka. Okazało się, że w ich przypadku nowa metoda charakteryzuje się „większą czułością i swoistością” niż inne stosowane powszechnie testy.

Przewaga nad testami ELISA

Najważniejszą zaletą badanej techniki jest jej większa skuteczność w porównaniu z testami ELISA, które opierają się na detekcji białek. „DNA jest o wiele stabilniejsze w warunkach przetwarzania technologicznego, co pozwala na wykrycie alergenu również w żywności, która została poddana intensywnej obróbce termicznej i ciśnieniowej”, wyjaśnia współautorka badania, Rosario Linacero z Wydziału Genetyki, Fizjologii i Mikrobiologii UCM. Nie jest to pierwsza praca zespołu z UCM dotycząca zastosowania PCR w czasie rzeczywistym – naukowcy opublikowali wcześniej wyniki badań nad metodami wykrywania pozostałości migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich i pistacji. „Obecnie jesteśmy w trakcie opracowywania kolejnych testów, które pozwolą na wykrywanie obecności kasztanów jadalnych i orzechów ziemnych”, dodaje Linacero.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.