Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy biosensor wykrywający alergeny z jaj

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Detekcja owomukoidu

Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe już w przypadku 610-krotnie niższych stężeń niż do tej pory dzięki nowemu biosensorowi opracowanemu na hiszpańskim Uniwersytecie Complutense w Madrycie (UCM). Pozwala on na detekcję owomukoidu – alergenu obecnego w białku jaja.

Liczne zastosowania

Urządzenie to umożliwia bardzo dokładną analizę produktu i identyfikację pozostałości jaj, a jego potencjalne zastosowanie obejmuje kontrole procesów higienicznych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym, a być może również wykorzystanie przez pojedyncze osoby cierpiące na alergię. „Tak samo jak diabetycy noszą przy sobie urządzenia monitorujące poziom insuliny we krwi, alergicy mieliby możliwość wyposażenia się w biosensor, który w zaledwie 30 min. wykrywałby obecność jaj w produktach codziennego użytku”, mówi Sara Benedé, badaczka z Wydziału Biochemii i Biologii Molekularnej UCM.

Test immunologiczny

Technologia ta bazuje na teście immunologicznym wykorzystującym przeciwciało opracowane przez firmę Zeulab S. L., które selektywnie wiąże się z owomukoidem, jednym z głównych alergenów występujących w białku jaja, odpowiedzialnym za reakcje alergiczne u dzieci. Powstają w ten sposób kompleksy immunologiczne typu „kanapkowego” (ang. sandwich), które formują się na powierzchni cząsteczek mikromagnetycznych wyłapywanych następnie przez elektrody. „Podobnie jak w przypadku urządzeń stosowanych przez cukrzyków generowana jest wówczas odpowiedź amperometryczna proporcjonalna do stężenia owomukoidu w próbce”, wyjaśnia José Manuel Pingarrón, główny koordynator badań.

Ważny element HACCP

„Alergia na jaja jest drugą pod względem częstości występowania u dzieci, zaraz po alergii na mleko. Wywołuje ona poważne reakcje, takie jak pokrzywka, obrzęk czy wstrząs anafilaktyczny”, podkreśla Susana Campuzano, badaczka z Wydziału Chemii Analitycznej UCM i współautorka badania. Z tego względu nowy biosensor stanowi istotny krok na drodze do skuteczniejszej kontroli alergii pokarmowej na jaja, będącej ważnym elementem systemu HACCP m.in. w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych i Australii.

Źródła:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925400518305653?via%3Dihub

https://www.agenciasinc.es/Noticias/Un-biosensor-para-evitar-la-alergia-al-huevo-seiscientas-veces-mejor

Wybierz obszar: Alergeny Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn