Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Detekcja owomukoidu
Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe już w przypadku 610-krotnie niższych stężeń niż do tej pory dzięki nowemu biosensorowi opracowanemu na hiszpańskim Uniwersytecie Complutense w Madrycie (UCM). Pozwala on na detekcję owomukoidu – alergenu obecnego w białku jaja.
Liczne zastosowania
Urządzenie to umożliwia bardzo dokładną analizę produktu i identyfikację pozostałości jaj, a jego potencjalne zastosowanie obejmuje kontrole procesów higienicznych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym, a być może również wykorzystanie przez pojedyncze osoby cierpiące na alergię. „Tak samo jak diabetycy noszą przy sobie urządzenia monitorujące poziom insuliny we krwi, alergicy mieliby możliwość wyposażenia się w biosensor, który w zaledwie 30 min. wykrywałby obecność jaj w produktach codziennego użytku”, mówi Sara Benedé, badaczka z Wydziału Biochemii i Biologii Molekularnej UCM.
Test immunologiczny
Technologia ta bazuje na teście immunologicznym wykorzystującym przeciwciało opracowane przez firmę Zeulab S. L., które selektywnie wiąże się z owomukoidem, jednym z głównych alergenów występujących w białku jaja, odpowiedzialnym za reakcje alergiczne u dzieci. Powstają w ten sposób kompleksy immunologiczne typu „kanapkowego” (ang. sandwich), które formują się na powierzchni cząsteczek mikromagnetycznych wyłapywanych następnie przez elektrody. „Podobnie jak w przypadku urządzeń stosowanych przez cukrzyków generowana jest wówczas odpowiedź amperometryczna proporcjonalna do stężenia owomukoidu w próbce”, wyjaśnia José Manuel Pingarrón, główny koordynator badań.
Ważny element HACCP
„Alergia na jaja jest drugą pod względem częstości występowania u dzieci, zaraz po alergii na mleko. Wywołuje ona poważne reakcje, takie jak pokrzywka, obrzęk czy wstrząs anafilaktyczny”, podkreśla Susana Campuzano, badaczka z Wydziału Chemii Analitycznej UCM i współautorka badania. Z tego względu nowy biosensor stanowi istotny krok na drodze do skuteczniejszej kontroli alergii pokarmowej na jaja, będącej ważnym elementem systemu HACCP m.in. w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych i Australii.
Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925400518305653?via%3Dihub
Przeczytaj także
Francuski Minister Rolnictwa Stephane Travert ogłosił, że rząd ma zakazać sprzedaży jaj w skorupkach z chowu klatkowego w supermarketach do 2022 roku...
W międzynarodowym projekcie badawczym, w którym wzięły udział m.in. kanadyjski Uniwersytet McGill oraz hiszpański Uniwersytet w Grenadzie, szczegółowo przeanalizowano nanostrukturę skorupki kurzego jaja...
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...