Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy biosensor wykrywający alergeny z jaj

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Detekcja owomukoidu

Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe już w przypadku 610-krotnie niższych stężeń niż do tej pory dzięki nowemu biosensorowi opracowanemu na hiszpańskim Uniwersytecie Complutense w Madrycie (UCM). Pozwala on na detekcję owomukoidu – alergenu obecnego w białku jaja.

Liczne zastosowania

Urządzenie to umożliwia bardzo dokładną analizę produktu i identyfikację pozostałości jaj, a jego potencjalne zastosowanie obejmuje kontrole procesów higienicznych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym, a być może również wykorzystanie przez pojedyncze osoby cierpiące na alergię. „Tak samo jak diabetycy noszą przy sobie urządzenia monitorujące poziom insuliny we krwi, alergicy mieliby możliwość wyposażenia się w biosensor, który w zaledwie 30 min. wykrywałby obecność jaj w produktach codziennego użytku”, mówi Sara Benedé, badaczka z Wydziału Biochemii i Biologii Molekularnej UCM.

Test immunologiczny

Technologia ta bazuje na teście immunologicznym wykorzystującym przeciwciało opracowane przez firmę Zeulab S. L., które selektywnie wiąże się z owomukoidem, jednym z głównych alergenów występujących w białku jaja, odpowiedzialnym za reakcje alergiczne u dzieci. Powstają w ten sposób kompleksy immunologiczne typu „kanapkowego” (ang. sandwich), które formują się na powierzchni cząsteczek mikromagnetycznych wyłapywanych następnie przez elektrody. „Podobnie jak w przypadku urządzeń stosowanych przez cukrzyków generowana jest wówczas odpowiedź amperometryczna proporcjonalna do stężenia owomukoidu w próbce”, wyjaśnia José Manuel Pingarrón, główny koordynator badań.

Ważny element HACCP

„Alergia na jaja jest drugą pod względem częstości występowania u dzieci, zaraz po alergii na mleko. Wywołuje ona poważne reakcje, takie jak pokrzywka, obrzęk czy wstrząs anafilaktyczny”, podkreśla Susana Campuzano, badaczka z Wydziału Chemii Analitycznej UCM i współautorka badania. Z tego względu nowy biosensor stanowi istotny krok na drodze do skuteczniejszej kontroli alergii pokarmowej na jaja, będącej ważnym elementem systemu HACCP m.in. w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych i Australii.

Źródła:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925400518305653?via%3Dihub

https://www.agenciasinc.es/Noticias/Un-biosensor-para-evitar-la-alergia-al-huevo-seiscientas-veces-mejor

Wybierz temat: Alergeny Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.