Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Międzynarodowy projekt
W międzynarodowym projekcie badawczym, w którym wzięły udział m.in. kanadyjski Uniwersytet McGill oraz hiszpański Uniwersytet w Grenadzie, szczegółowo przeanalizowano nanostrukturę skorupki kurzego jaja, co może przyczynić się do skuteczniejszej selekcji genetycznej drobiu w celu uzyskania wytrzymalszych i zdrowszych jajek.
Istotna rola białek
Skorupka kurzego jaja składa się ze związków organicznych oraz nieorganicznych, przede wszystkim węglanu wapnia. Jednym z głównych osiągnięć nowego badania jest odkrycie związku między nanostrukturą skorupki a osteopontyną – białkiem, które znajduje się również w kościach. Wyniki pracy naukowców pozwalają lepiej zrozumieć rozwój kurzych embrionów wewnątrz jajek, który to proces miliony lat ewolucji tych ptaków rozwinęły do perfekcji.
Zmiany w skorupce
Skorupka jaja jest wystarczająco wytrzymała, by po jego złożeniu i w następującym później okresie inkubacji, zapobiec przedwczesnemu pęknięciu. W trakcie rozwoju embrionu zarodek potrzebuje wapnia do budowy kości. Pierwiastek ten czerpie z roztworu wewnątrz skorupki, która z czasem słabnie, by ostatecznie pęknąć w momencie wyklucia pisklęcia. Naukowcy odkryli, że proces ten jest możliwy dzięki zmianom w nanostrukturze skorupki, które zachodzą w okresie inkubacji.
Bezpieczniejsze jajka
Badaczom udało się odtworzyć, z użyciem białek, nanostruktury, które przypominają te, znajdujące się w skorupkach jaj. Jak twierdzą naukowcy z międzynarodowego zespołu, „wyjaśnienie roli protein w procesach kalcyfikacji, które wzmacniają strukturę skorupki jaja, może mieć duży wpływ na zwiększenie bezpieczeństwa tego rodzaju żywności. Około 10% jaj pęka, co zwiększa ryzyko zakażeń, np. salmonellozą”. Dodają również, że „zrozumienie w jaki sposób nanostruktury mineralne przyczyniają się do wzmocnienia skorupki, może pozwolić na skuteczniejszą selekcję genetyczną kur, a w konsekwencji na produkcję wytrzymalszych i zdrowszych jaj”.
Źródło:
Przeczytaj także
Drugą połowę 2017 r. polscy producenci jaj konsumpcyjnych mogą zaliczyć do udanych. Silny popyt zagraniczny na polskie jaja przyczynił się do istotnego wzrostu cen jaj. W drugiej połowie 2017 r., według danych MRiRW, przeciętnie...
Produkty mięsne (wędliny, konserwy) to produkty zawierające w swoim składzie wiele składników, których identyfikacja w produkcie końcowych jest utrudniona ze względu stosowanie różnorodnych procesów technologicznych...
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) opracowali nową technologię pasteryzacji jaj kurzych. Zgodnie z wynikami ich badań opracowana technologia pasteryzacji jaj usprawni ten proces oraz pomoże znacząco zredukować ilość...