Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zdrowsze i bardziej wytrzymałe jaja

Kategoria: Składniki Żywności

Międzynarodowy projekt

W międzynarodowym projekcie badawczym, w którym wzięły udział m.in. kanadyjski Uniwersytet McGill oraz hiszpański Uniwersytet w Grenadzie, szczegółowo przeanalizowano nanostrukturę skorupki kurzego jaja, co może przyczynić się do skuteczniejszej selekcji genetycznej drobiu w celu uzyskania wytrzymalszych i zdrowszych jajek.

Istotna rola białek

Skorupka kurzego jaja składa się ze związków organicznych oraz nieorganicznych, przede wszystkim węglanu wapnia. Jednym z głównych osiągnięć nowego badania jest odkrycie związku między nanostrukturą skorupki a osteopontyną – białkiem, które znajduje się również w kościach. Wyniki pracy naukowców pozwalają lepiej zrozumieć rozwój kurzych embrionów wewnątrz jajek, który to proces miliony lat ewolucji tych ptaków rozwinęły do perfekcji.

Zmiany w skorupce

Skorupka jaja jest wystarczająco wytrzymała, by po jego złożeniu i w następującym później okresie inkubacji, zapobiec przedwczesnemu pęknięciu. W trakcie rozwoju embrionu zarodek potrzebuje wapnia do budowy kości. Pierwiastek ten czerpie z roztworu wewnątrz skorupki, która z czasem słabnie, by ostatecznie pęknąć w momencie wyklucia pisklęcia. Naukowcy odkryli, że proces ten jest możliwy dzięki zmianom w nanostrukturze skorupki, które zachodzą w okresie inkubacji.

Bezpieczniejsze jajka

Badaczom udało się odtworzyć, z użyciem białek, nanostruktury, które przypominają te, znajdujące się w skorupkach jaj. Jak twierdzą naukowcy z międzynarodowego zespołu, „wyjaśnienie roli protein w procesach kalcyfikacji, które wzmacniają strukturę skorupki jaja, może mieć duży wpływ na zwiększenie bezpieczeństwa tego rodzaju żywności. Około 10% jaj pęka, co zwiększa ryzyko zakażeń, np. salmonellozą”. Dodają również, że „zrozumienie w jaki sposób nanostruktury mineralne przyczyniają się do wzmocnienia skorupki, może pozwolić na skuteczniejszą selekcję genetyczną kur, a w konsekwencji na produkcję wytrzymalszych i zdrowszych jaj”.

Źródło:

http://noticiasdelaciencia.com/not/28079/como-conseguir-huevos-de-gallina-mas-resistentes-y-saludables/

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn