Zdrowsze i bardziej wytrzymałe jaja
Międzynarodowy projekt
W międzynarodowym projekcie badawczym, w którym wzięły udział m.in. kanadyjski Uniwersytet McGill oraz hiszpański Uniwersytet w Grenadzie, szczegółowo przeanalizowano nanostrukturę skorupki kurzego jaja, co może przyczynić się do skuteczniejszej selekcji genetycznej drobiu w celu uzyskania wytrzymalszych i zdrowszych jajek.
Istotna rola białek
Skorupka kurzego jaja składa się ze związków organicznych oraz nieorganicznych, przede wszystkim węglanu wapnia. Jednym z głównych osiągnięć nowego badania jest odkrycie związku między nanostrukturą skorupki a osteopontyną – białkiem, które znajduje się również w kościach. Wyniki pracy naukowców pozwalają lepiej zrozumieć rozwój kurzych embrionów wewnątrz jajek, który to proces miliony lat ewolucji tych ptaków rozwinęły do perfekcji.
Zmiany w skorupce
Skorupka jaja jest wystarczająco wytrzymała, by po jego złożeniu i w następującym później okresie inkubacji, zapobiec przedwczesnemu pęknięciu. W trakcie rozwoju embrionu zarodek potrzebuje wapnia do budowy kości. Pierwiastek ten czerpie z roztworu wewnątrz skorupki, która z czasem słabnie, by ostatecznie pęknąć w momencie wyklucia pisklęcia. Naukowcy odkryli, że proces ten jest możliwy dzięki zmianom w nanostrukturze skorupki, które zachodzą w okresie inkubacji.
Bezpieczniejsze jajka
Badaczom udało się odtworzyć, z użyciem białek, nanostruktury, które przypominają te, znajdujące się w skorupkach jaj. Jak twierdzą naukowcy z międzynarodowego zespołu, „wyjaśnienie roli protein w procesach kalcyfikacji, które wzmacniają strukturę skorupki jaja, może mieć duży wpływ na zwiększenie bezpieczeństwa tego rodzaju żywności. Około 10% jaj pęka, co zwiększa ryzyko zakażeń, np. salmonellozą”. Dodają również, że „zrozumienie w jaki sposób nanostruktury mineralne przyczyniają się do wzmocnienia skorupki, może pozwolić na skuteczniejszą selekcję genetyczną kur, a w konsekwencji na produkcję wytrzymalszych i zdrowszych jaj”.
Źródło:
Przeczytaj także
-
05.02.2018
Jaja tanieją, chociaż nadal ich ceny są wyższe niż przed rokiem
Drugą połowę 2017 r. polscy producenci jaj konsumpcyjnych mogą zaliczyć do udanych. Silny popyt zagraniczny na polskie jaja przyczynił się do istotnego wzrostu cen jaj. W drugiej połowie 2017 r., według danych MRiRW, przeciętnie...
-
13.11.2017
Analiza białek pomaga w wykrywaniu zafałszowań produktów mięsnych
Produkty mięsne (wędliny, konserwy) to produkty zawierające w swoim składzie wiele składników, których identyfikacja w produkcie końcowych jest utrudniona ze względu stosowanie różnorodnych procesów technologicznych...
-
20.10.2017
Innowacyjne Technologie - Nowa technologia pasteryzacji jaj sposobem na zmniejszenie narażenia na bakterie Salmonella?
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) opracowali nową technologię pasteryzacji jaj kurzych. Zgodnie z wynikami ich badań opracowana technologia pasteryzacji jaj usprawni ten proces oraz pomoże znacząco zredukować ilość...