Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zdrowsze i bardziej wytrzymałe jaja

Kategoria: Składniki Żywności

Międzynarodowy projekt

W międzynarodowym projekcie badawczym, w którym wzięły udział m.in. kanadyjski Uniwersytet McGill oraz hiszpański Uniwersytet w Grenadzie, szczegółowo przeanalizowano nanostrukturę skorupki kurzego jaja, co może przyczynić się do skuteczniejszej selekcji genetycznej drobiu w celu uzyskania wytrzymalszych i zdrowszych jajek.

Istotna rola białek

Skorupka kurzego jaja składa się ze związków organicznych oraz nieorganicznych, przede wszystkim węglanu wapnia. Jednym z głównych osiągnięć nowego badania jest odkrycie związku między nanostrukturą skorupki a osteopontyną – białkiem, które znajduje się również w kościach. Wyniki pracy naukowców pozwalają lepiej zrozumieć rozwój kurzych embrionów wewnątrz jajek, który to proces miliony lat ewolucji tych ptaków rozwinęły do perfekcji.

Zmiany w skorupce

Skorupka jaja jest wystarczająco wytrzymała, by po jego złożeniu i w następującym później okresie inkubacji, zapobiec przedwczesnemu pęknięciu. W trakcie rozwoju embrionu zarodek potrzebuje wapnia do budowy kości. Pierwiastek ten czerpie z roztworu wewnątrz skorupki, która z czasem słabnie, by ostatecznie pęknąć w momencie wyklucia pisklęcia. Naukowcy odkryli, że proces ten jest możliwy dzięki zmianom w nanostrukturze skorupki, które zachodzą w okresie inkubacji.

Bezpieczniejsze jajka

Badaczom udało się odtworzyć, z użyciem białek, nanostruktury, które przypominają te, znajdujące się w skorupkach jaj. Jak twierdzą naukowcy z międzynarodowego zespołu, „wyjaśnienie roli protein w procesach kalcyfikacji, które wzmacniają strukturę skorupki jaja, może mieć duży wpływ na zwiększenie bezpieczeństwa tego rodzaju żywności. Około 10% jaj pęka, co zwiększa ryzyko zakażeń, np. salmonellozą”. Dodają również, że „zrozumienie w jaki sposób nanostruktury mineralne przyczyniają się do wzmocnienia skorupki, może pozwolić na skuteczniejszą selekcję genetyczną kur, a w konsekwencji na produkcję wytrzymalszych i zdrowszych jaj”.

Źródło:

http://noticiasdelaciencia.com/not/28079/como-conseguir-huevos-de-gallina-mas-resistentes-y-saludables/

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.