Jaja tanieją, chociaż nadal ich ceny są wyższe niż przed rokiem
Drugą połowę 2017 r. polscy producenci jaj konsumpcyjnych mogą zaliczyć do udanych. Silny popyt zagraniczny na polskie jaja przyczynił się do istotnego wzrostu cen jaj. W drugiej połowie 2017 r., według danych MRiRW, przeciętnie, zakłady pakujące sprzedawały jaja konsumpcyjne klasy XL za 50,4 zł/100 szt., czyli aż o 38% więcej niż w drugiej połowie 2016 r. Jaja klasy L sprzedawano po 43,0 zł/100 szt., czyli o 24% drożej w relacji rocznej, a jaja klasy M po 37,5 zł/100 szt. (+23% r/r).
Eksport jaj
Jak wynika z danych MRiRW w okresie I-X 2017 r. z Polski wyeksportowano 224,1 tys. t jaj konsumpcyjnych, czyli o 12% więcej w relacji rocznej. W ujęciu wartościowym ten wzrost był jeszcze większy i wyniósł ponad 36%. Większe zapotrzebowanie na polskie jaja wynikało z ograniczonej ich podaży na rynku unijnym. Taka sytuacja była m.in. konsekwencją wykrycia fipronilu na fermach kur niosek w Holandii, Belgii i Niemczech, a następnie w innych krajach UE, problemów związanych z salmonellą, a także obecności grypy ptaków we Włoszech.
Fipronil
Jak podaje portal Poultry World problem fipronilu nie został jeszcze w pełni rozwiązany i na przykład w Holandii nadal zamkniętych jest około 100 ferm. Jednak dane Komisji Europejskiej wskazują na odbudowę unijnego pogłowia kur niosek, co znajduje odzwierciedlenie w spadku cen. Z danych KE wynika, że w trzecim tygodniu stycznia br. (15-21.01) średnio za jaja w UE płacono 169,3 EUR/100 kg, czyli o 12% mniej niż przed miesiącem, ale nadal o 39% więcej w relacji rocznej.
Spadek cen na rynku krajowym
Spadek cen jaj widoczny jest również na rynku krajowym. Z danych MRiRW wynika, że ceny jaj w zakładach pakujących zaczęły spadać już w grudniu 2017 r. W trzecim tygodniu stycznia br. indeks jaj Banku BGŻ BNP Paribas ukształtował się na poziomie 43,1 zł/100 szt. i był o 19% wyższy w ujęciu rocznym. Od początku 2018 r. indeks ten obniżył się już o 16% i biorąc pod uwagę aktualną sytuację na rynku krajowym, jak i unijnym, tendencja spadkowa prawdopodobnie utrzyma się również w kolejnych miesiącach. Warto jednak zaznaczyć, że ceny nadal mogą być wyższe w relacji rocznej.
Wzrost cen jaj w skupie silnie odbił się również na cenach detalicznych jaj. Według danych GUS, w drugiej połowie 2017 r. ceny wzrosły z poziomu 51 gr/szt. (w lipcu) do 75 gr/szt. w grudniu, czyli aż o 47%. Wyższymi cenom detalicznym w grudniu 2017 r. sprzyjała nie tylko sytuacja po stronie podaży, ale również sezonowy wzrost popytu, związany z okresem świątecznym. Wydaje się, że w pierwszym kwartale br. ceny detaliczne jaj również powinny wykazywać tendencję spadkową, jednak prawdopodobnie spadki te nie będą tak silne, jak w przypadku cen skupu.
Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Przeczytaj także
-
30.01.2018
Nabiał jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności
Według danych GUS w 2017 r. w Polsce średnioroczny wzrost wskaźnika cen detalicznych nabiału (mleka serów i jaj) wyniósł 5,9% czyli więcej niż wzrost cen żywności ogółem (o 4,6%). Wśród głównych grup produktów żywnościowych...
-
22.01.2018
Unijny handel mięsem drobiowym
Według danych USDA Unia Europejska jest czwartym na świecie, po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach producentem mięsa drobiowego. Jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej w 2018 r. unijna produkcja tego gatunku...