Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Unijny handel mięsem drobiowym

Kategoria: Biznes

Według danych USDA Unia Europejska jest czwartym na świecie, po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach producentem mięsa drobiowego. Jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej w 2018 r. unijna produkcja tego gatunku mięsa zwiększy się o 1,2% do 14,86 mln t (masa tuszki), a eksport o 2,5% do 1,56 mln t. Jednocześnie unijna konsumpcja wzrośnie o 1,3% do 14,2 mln t, co oznacza, że przeciętne spożycie mięsa drobiowego w UE wyniesie około 24,3 kg/mieszkańca.

Pomimo trzeciej pozycji w światowym eksporcie mięsa drobiowego, Unia Europejska znajduje się również w czołówce światowych importerów drobiu, zajmując czwartą pozycję, po Japonii, Arabii Saudyjskiej i Meksyku. Według prognoz KE w 2018 r. unijni importerzy zakupią 863 tys. t, czyli o 4% więcej niż przed rokiem. Taka skala importu wynika między innymi z faktu dużego popytu na określone części tuszki (głównie piersi).

Jak wynika z danych Eurostat, w okresie od stycznia do października 2017 r. UE zaimportowała 130,5 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, o wartości 254,4 mln EUR, czyli odpowiednio o 2,8 i 0,7% mniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. W pewnym stopniu było to konsekwencją afery korupcyjnej związanej z fałszowaniem mięsa, którą w połowie marca 2017 r. ujawniono w Brazylii. W związku z tym Unia Europejska ograniczyła import mięsa drobiowego z tego kraju. Nadal jednak Brazylia pozostaje głównym dostawcą tego rodzaju mięsa do Wspólnoty. W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2017 r. na rynek unijny trafiło 56,3 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207), pochodzących z Brazylii, o wartości 103,9 mln EUR, czyli odpowiednio o 27 i 21% mniej w relacji rocznej. Zmniejszył się również, o 12%, import z Tajlandii. Silnie wzrósł natomiast unijny import z Ukrainy, która w analizowanym okresie dostarczyła 49,6 tys. t mięsa i podrobów drobiowych, czyli aż o 73% więcej w ujęciu rocznym.

W Unii Europejskiej utrzymuje się dodatnie saldo handlu zagranicznego mięsem drobiowym. Jak wynika z danych Eurostat, w okresie od stycznia do października 2017 r. z Unii wyeksportowano 1225 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 2% więcej w relacji rocznej. W tym okresie silnie, bo o blisko 80%, zwiększył się wolumen wywozu tych produktów do Ghany, osiągając wielkość 111,8 tys. t. Wzrost odnotowano również w przypadku eksportu na Ukrainę, gdzie trafiło 94,3 tys. t mięsa drobiowego, czyli o 39% więcej niż w tym samym okresie przed rokiem. Eksport do Hongkongu zwiększył się do 119,5 tys. t i był o 19% większy r/r. Należy jednak podkreślić, że do krajów tych unijni kontrahenci sprzedają zróżnicowany asortyment, co znajduje odzwierciedlenie w wartości eksportu, np. na Ukrainę trafiają tańsze części drobiu.

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.