Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek drobiu w Polsce – jaki był 2017 r. i co czeka producentów w 2018 r.?

Kategoria: Biznes

Rok 2017 na rynku drobiu rozpoczął się bardzo burzliwie, głównie ze względu na rozprzestrzenianie się grypy ptaków na terenie kolejnych województw Polski. Wystąpienie tej choroby skutkowało wprowadzeniem ograniczeń w eksporcie, a nawet zamknięciem niektórych rynków. Taka sytuacja negatywnie odbiła się na wynikach handlowych.

Eksport drobiu z Polski

Jak wynika z danych MRiRW w okresie I-IX 2017 r. z Polski wyeksportowano 818,8 tys. t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 10% więcej r/r. Warto jednak zauważyć, że w analogicznym okresie 2016 r. wzrost ten był o 7 p.p. większy. Po blisko 13-procentowym wzroście produkcji w 2016 r. (dane IERiGŻ), w 2017 r. mogliśmy obserwować jego wyraźne wyhamowanie - do 8%.

Skup drobiu

Według danych MRiRW przeciętnie w 2017 r. (bez ostatnich 2 tyg. grudnia) kurczęta brojlery skupowano po 3,32 zł/kg, czyli na porównywalnym poziomie do poprzedniego roku. Warto jednak zaznaczyć, że w czwartym kwartale 2017 r., kiedy to zazwyczaj obserwowany jest sezonowy spadek cen, ceny skupu kurcząt brojlerów pozostały na stabilnym poziomie. Sprzyjał temu m.in. większy popyt importowy ze strony unijnych kontrahentów, będący konsekwencją mniejszych dostaw spoza UE. Jak wynika z danych Eurostat, w okresie I-IX 2017 r. do UE zaimportowano 112,5 tys. t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 8% mniej r/r. Największy spadek zanotowano w przypadku dostaw z Brazylii, skąd unijni importerzy zakupili 48,2 tys. t tych produktów, czyli aż o 32% mniej r/r.

Spożycie drobiu

Eksport jest bardzo ważnym czynnikiem kształtowania się cen na rynku krajowym, jednak nadal większość, bo około 60%, produkowanego w Polsce mięsa drobiowego przeznaczana jest do konsumpcji krajowej, a ta wzrasta. Jeszcze w 2013 r. przeciętne spożycie mięsa drobiowego w naszym kraju wynosiło 26,5 kg/os., natomiast w 2017 r. było to już około 30 kg/os. (IERiGŻ). Warto dodać, że wzrost spożycia mięsa drobiowego wynika nie tylko ze zmiany preferencji żywieniowych Polaków, ale również z uwagi na fakt, że ten gatunek mięsa jest tańszy niż chociażby mięso czerwone. W 2017 r. przeciętna relacja cen skupu kurcząt brojlerów do cen trzody chlewnej wyniosła 0,64, wobec 0,70 w 2016 r., co oznacza, że średnio mięso drobiowe potaniało w stosunku do mięsa wieprzowego o blisko 9%.

Prognozy na 2018 rok

Oczekujemy, że w 2018 r. sektor drobiarski w Polsce nadal będzie się rozwijał, jednak w mniej dynamicznym tempie, niż miało to miejsce w ciągu ostatnich 5 lat. Biorąc pod uwagę czynniki fundamentalne trudno spodziewać się wzrostu cen skupu. Ponadto, w rozpoczynającym się 2018 r. sektor drobiarski będzie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami, jak chociażby proponowane zmiany prawne (m.in. zakaz uboju rytualnego, zakaz stosowania pasz GMO), zmiany preferencji konsumentów (m.in. nacisk na poprawę dobrostanu zwierząt, patriotyzm konsumencki), a także coraz silniejsza konkurencja kosztowa ze strony pozaunijnych producentów drobiu. Nie można wykluczyć również powrotu grypy ptaków.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor:BGŻ BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.