Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek wieprzowiny - ceny nadal spadają

Kategoria: Biznes

Od połowy września br. utrzymuje się tendencja spadkowa cen skupu trzody chlewnej. Jak wynika z danych MRiRW przeciętna cena skupu trzody chlewnej na przełomie listopada i grudnia br. w Polsce wyniosła 4,63 zł/kg i była o 4% niższa niż przed miesiącem i o 8% mniejsza w ujęciu rocznym.

Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce kształtują się pod wpływem cen na rynku unijnym, a te również spadają. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, na początku grudnia średnio w UE trzodę chlewną skupowano po 144,1 euro/100 kg (masa poubojowa, klasy S-E), czyli o 5% taniej w porównaniu z poprzednim miesiącem i 5% taniej w relacji rocznej.

Spadek cen na rynku unijnym, w tym w Polsce, wynika między innymi z faktu mniejszego popytu importowego ze strony Chin. W okresie od stycznia do września wolumen eksportu produktów wieprzowych z UE do Chin zmniejszył się aż o 30% do 1004 tys. t. Według prognoz FAO w 2017 r., ze względu na odbudowę pogłowia trzody chlewnej, Chiny zaimportują o 14% mniej mięsa wieprzowego niż przed rokiem. W związku z tym w najbliższych miesiącach nie należy oczekiwać zwiększenia zakupów ze strony chińskich importerów.

Zmniejszenie sprzedaży produktów wieprzowych do Chin wyraźnie odbija się na wynikach unijnego eksportu. W okresie pierwszych trzech kwartałów br. z UE wyeksportowano 2,70 mln t produktów wieprzowych, wobec 3,01 mln t przed rokiem, czyli o 10% mniej. W pewnym stopniu mniejsze zapotrzebowanie ze strony Chin rekompensowane jest przez zwiększony popyt ze strony Korei Południowej (+16%), Filipin (+16%), Stanów Zjednoczonych (+28%) oraz Japonii (+9%), jednak nadal jest on zbyt mały, aby w pełni odbudować unijny eksport.

Odwrotne tendencje widoczne są w przypadku polskiego handlu zagranicznego. Według danych MRiRW, w okresie od stycznia do września br. z Polski wyeksportowano 355,6 tys. t mięsa wieprzowego, czyli o 9% więcej w ujęciu rocznym. Silnie zwiększył się wolumen eksportu do Stanów Zjednoczonych, gdzie sprzedaliśmy 44,9 tys. t mięsa wieprzowego, czyli aż o 77% więcej niż przed rokiem. Więcej zakupiły również Włochy (+2%) i Niemcy (+35%).                Nadal jednak w Polsce utrzymuje się ujemne saldo handlu zagranicznego mięsem wieprzowym, które w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy br. wyniosło -153,7 tys. t.

Istotnym zagrożeniem dla producentów, a także eksporterów trzody chlewnej w Polsce pozostaje afrykański pomór świń (ASF). W ostatnich tygodniach dynamicznie wzrasta liczba nowych przypadków tej choroby u dzików. Jak wynika z danych GIW na dzień 11.12.2017 w Polsce odnotowano łącznie 104 ogniska ASF u świń i aż 720 przypadków u dzików.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas          

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.