Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Agro tydzień: analiza sektora mleczarskiego oraz mięsnego

Kategoria: Biznes

Stabilne ceny skupu mięsa kurcząt brojlerów

Według notowań MRiRW ceny skupu kurcząt brojlerów aktualnie kształtują się na relatywnie niskim poziomie. Przeciętnie w październiku br. kurczęta skupowano po 3,43 zł/kg, czyli o 7,5% drożej niż w analogicznym miesiącu poprzedniego roku, jednak nadal o 4% taniej niż średnio w ostatnich pięciu latach.

Warto jednak zauważyć, że zazwyczaj, ze względu na czynniki sezonowe, od września do końca roku, ceny skupu kurcząt brojlerów wykazywały tendencję spadkową. Obecnie jednak ceny te utrzymują się na stabilnym poziomie. W pierwszych dwóch tygodniach listopada br. średnia cena zakupu kurcząt wynosiła 3,42 zł/kg.

Ważnym czynnikiem, który wspiera ceny skupu na krajowym rynku jest eksport. Od 20 lipca br. Polska ma status kraju wolnego od grypy ptaków, w związku z tym możliwe było wznowienie eksportu do niektórych krajów. Według danych MRiRW w okresie I-IX br. z Polski wyeksportowano 818,9 tys.t mięsa i podrobów drobiowych, o wartości 1,39 mld EUR, czyli odpowiednio o 10 i 7% więcej niż przed rokiem.

Wolumen eksportu do naszych głównych odbiorców, czyli Niemiec i Wielkiej Brytanii zwiększył się nieznacznie odpowiednio o 1 i 5% do 121,2 tys. t oraz 69,2 tys. t. Istotne, bo o 26%, wzrósł natomiast wolumen wywozu mięsa drobiowego do Francji i wyniósł 60,7 tys. t. Znaczący wzrost można było obserwować również w przypadku Hiszpanii (+52% do 22,8 tys. t), Belgii (+61% do 23,9 tys. t), a także Hongkongu (+33% do 27,9 tys. t).

Szacuje się, że w 2017 r. około 40% wyprodukowanego w Polsce mięsa drobiowego zostanie przeznaczone na eksport, jednak nadal większość pozostanie na krajowym rynku. Według danych IERiGŻ spożycie mięsa drobiowego wykazuje tendencję wzrostową i w 2017 r. wyniesie 30 kg na mieszkańca.

Pomimo wzrostu popytu importowego oraz krajowego na mięso drobiowe, relacja cen skupu do cen pełnoporcjowych mieszanek paszowych dla drobiu (notowania MRiRW) utrzymuje się na relatywnie niskim poziomie. W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. relacja cen skupu kurcząt brojlerów do cen pasz wyniosła 2,49 i była o 5% mniejsza niż średnio w tym okresie w ostatnich pięciu latach.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas 

 

Podaż mleka w  Unii Europejskiej odbudowuje się

Według danych KE (za MMO) w III kw. 2017 r. dostawy mleka w Unii Europejskiej, wobec analogicznego okresu przed rokiem, zwiększyły się o 2,5% do 38,7 mln t, podczas gdy w pierwszym półroczu br. wielkość dostaw mleka w relacji rocznej była o 0,5% mniejsza.

W III kw. 2017 r. dostawy mleka u dziesięciu największych unijnych producentów mleka,  z wyjątkiem Holandii, były większe niż w III kw. 2016 r. W Niemczech zwiększyły się o 1,2%, we Francji o 0,6%, w Wielkiej Brytanii o 2,9%, a w Polsce o 5,5%. Warto zwrócić uwagę, że w Irlandii producenci dostarczyli o  10,1% więcej mleka niż przed rokiem.  W Holandii, w III kw. br. do mleczarni dostarczono o 1,1% mleka mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem, co związane jest ze spadkiem pogłowia krów, spowodowanego koniecznością ograniczenia emisji fosforanów. W czerwcu br. pogłowie krów mlecznych w Holandii było o 50 tys. sztuk mniejsze niż w czerwcu 2016 r.

Łącznie w okresie I-IX 2017 r. do mleczarni w UE trafiło 118,0 mln t mleka, tj. o 0,4% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Warto zauważyć, że po Irlandii, Polska była drugim w UE krajem o największym wzroście wolumenu dostaw mleka w br. –odpowiednio o 476  i 386 tys. t.

Czynnikiem zachęcającym producentów do rozwoju produkcji są wysokie ceny skupu mleka. We wrześniu mleczarnie w UE płaciły średnio  36,71 EUR/100 kg czyli o 32% więcej niż przed rokiem, najwięcej od ponad trzech lat. Średnio w pierwszych dziewięciu miesiącach 2017 r. ceny skupu były o 24% wyższe niż przed rokiem.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Większa produkcja OMP, serów i masła

Większa podaż mleka w UE znalazła swoje odzwierciedlenie we wzroście produkcji OMP, serów i masła. W III kw. 2017 r. w UE wyprodukowany 360 tys. t OMP, tj. o 4,4% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem, podczas gdy w pierwszym półroczu produkcja tego produktu była o 10,2% mniejsza niż przed rokiem.

Przyspieszyła dynamika wzrostu produkcji serów. W III kw. br. zakłady w UE wytworzyły 2,3 mln t serów, o 2,7% więcej w relacji rocznej. W I półroczu natomiast wzrost ten wyniósł jedynie 0,6%. W III kw.2017 r., w relacji rocznej największy wzrost produkcji serów, odnotowano we Włoszech (o 16,2 tys. t), Hiszpanii (o 13,3 tys. t) i w Polsce (o 9,8 tys. t).

W III kw.  2017 r. produkcja masła w UE była większa o 1,6%  niż przed rokiem, wyniosła 496 tys. t. Warto zauważyć, że Polska była drugim, po Irlandii, krajem o największym przyroście produkcji masła w UE. W Irlandii zwiększyła się ona o 6,0 tys. t,  a w Polsce o 4,4 tys. t.

Poziom produkcji jogurtów i napojów ferm. w UE, w III kw. br., był podobny jak przed rokiem, a w przypadku pełnego mleka w proszku odnotowano spadek jego produkcji o 3,7%.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.