Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Agro Tydzień - analizy sektora rolnego- Portal Spożywczy Foodfakty informuje.

Kategoria: Biznes

Prognozy dla światowego rynku wieprzowiny i wołowiny

Jak wynika z najnowszego raportu FAO Food Outlook światowa produkcja mięsa w 2017 r. wzrośnie o 3,5 mln t (1,1%) do 324,8 mln t. W największym stopniu wzrost ten będzie wynikał ze zwiększenia produkcji mięsa wołowego o 1,2 mln t do 69,5 mln t, a także mięsa wieprzowego, o 1,2 mln t, do 118,2 mln t.

Światowa produkcja mięsa wieprzowego odbudowuje się i w 2017 r. może być rekordowa. Według prognoz FAO zwiększy się ona w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Rosji, na Filipinach, ale również w Kanadzie, Wietnamie, Meksyku i Korei Południowej. Oczekuje się, że po dwóch latach spadku, chińska produkcja mięsa wieprzowego w 2017 r. wzrośnie o 655 tys. t (1,3%), do blisko 53 mln t. Wzrost ten w dużej mierze jest wynikiem przeprowadzonych reform; zamknięto wiele małych, nierentownych gospodarstw lub poddano je procesowi konsolidacji. Dokonano również relokacji gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną, z dala od źródeł zaopatrzenia w wodę oraz zmodernizowano gospodarkę nawozami naturalnymi.

W związku z odbudową produkcji trzody chlewnej w Chinach, przy osłabionym popycie konsumpcyjnym, oczekuje się, że chińscy importerzy zakupią 2,2 mln t. mięsa wieprzowego, czyli o 14% mniej niż przed rokiem. Ze względu na mniejsze zakupy ze strony Chin, światowy handel mięsem będzie rozwijał się wolniej niż w 2016 r. (+4,4%) i zwiększy się o 1,2% do 31,5 mln t.

Wzrostu produkcji oczekuje się również w przypadku Stanów Zjednoczonych, o 3,6%, do 11,7 mln t., a także Meksyku (+3,2% do 1,4 mln t), Rosji (+3,1% do 3,5 mln t). Natomiast spadek spodziewany jest się w odniesieniu do UE, gdzie produkcja wyniesie 23,4 mln t, głównie ze względu na zmniejszenie pogłowia trzody chlewnej, będącego efektem m.in. wyraźnego osłabienia popytu importowego ze strony Chin.

Eksperci FAO prognozują, że światowa produkcja mięsa wołowego wzrośnie o 1,7%, do blisko 70 mln t w 2017 r. Produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych zwiększy się o 5,3%, osiągając najwyższy, od 9 lat, poziom - 12,1 mln t.  Wzrost produkcji oczekiwany jest również w odniesieniu do Brazylii, gdzie ze względu na dobre warunki atmosferyczne producenci wołowiny mieli dostęp do relatywnie tanich pasz. Po blisko czterech latach odbudowuje się również pogłowie bydła w Argentynie. Spadek produkcji spodziewany jest natomiast w przypadku RPA, Rosji i Australii. W UE produkcja mięsa wołowego powinna pozostać stabilna, gdyż wysokie ceny mleka zniechęcają rolników do sprzedaży krów na ubój.

W związku ze wzrostem globalnej produkcji, po dwóch latach spadku, światowy eksport mięsa wołowego zwiększy się o 2,2% do 9,1 mln t, głównie ze względu na wzrost popytu importowego ze strony Chin (1,5 mln t), Japonii, Wietnamu, Indonezji i Korei Południowej.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas     

 

Azja odpowiada za 57% światowych zakupów produktów mleczarskich

Według opublikowanych w listopadzie, w raporcie „Food Outlook”, szacunków FAO, w 2017 r. światowy wolumen handlu produktami mleczarskimi w ekwiwalencie mleka zwiększy się o nieco ponad 1% do 71,6 mln t, co odpowiadać będzie 8,6-proc. światowej produkcji  w br.

Najbardziej dynamicznie, bo o 6,7% do 2,3 mln t, wzrośnie obrót odtłuszczonym mlekiem w proszku. Wolumen wymiany serami  zwiększy się o 3,8% do 2,6 mln t. Spadnie natomiast obrót pełnym mlekiem w proszku, o 2,3% do 2,4 mln t, oraz masłem, o 3,5% do 0,9 mln t.

Podobnie jak w przypadku produkcji, największy przyrost importu produktów mleczarskich odnotują kraje azjatyckie, które w ekwiwalencie mleka zakupią o 614 tys. t produktów mleczarskich więcej niż przed rokiem, łącznie 40,9 mln t. Oznacza to, że Azja odpowiadać będzie za 57% światowego importu produktów mleczarskich, podczas gdy jeszcze 5 lat temu udział ten kształtował się na poziomie 52%.

Zakupy ze strony Chin, wg prognoz FAO, mają zwiększyć się o 4,2%, co związane jest ze zwiększonym popytem na produkty mleczarskie w Państwie Środka przy jednoczesnym spodziewanym spadku produkcji mleka w br.

Z pozostałych znaczących, azjatyckich importerów produktów mleczarskich, w 2017 r. zakupy zwiększą Indonezja, Japonia, Tajlandia, Korea Pd. i Pakistan. Mniej  produktów mleczarskich niż przed rokiem sprowadzą natomiast Arabia Saudyjska, Filipiny  i Malezja.

Wg prognoz FAO w 2017 r. wolumen importu przez kraje afrykańskie zwiększy się o 3,5% (o 351 tys. t) do 10,9 mln t, przede wszystkim ze względu na prawie 13-proc. wzrost popytu importowego ze strony Algierii.

W 2017 r. import do ze strony krajów Ameryki Południowej zmniejszy się o 3,5% (126 tys. t) do 3,5 mln t. Przede wszystkim mniejsze będą zakupy ze strony Brazylii (o 12% do 1,5 mln t), co związane jest z odbudową krajowej produkcji mleka w br.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

 

Rosja zwiększa import produktów mleczarskich

Według opublikowanych w listopadzie, w raporcie „Food Outlook”, szacunków FAO, w 2017 r. zakupy produktów mleczarskich w ekwiwalencie mleka, ze strony Rosji zwiększą się o 3,9% do 4,4 mln t. Co istotne, rynek rosyjski zmierza do dywersyfikacji źródeł zakupów, preferując, takie kierunki jak Nowa Zelandia, Kirgistan, Chile czy Urugwaj.

Według danych Komisji Europejskiej (za MMO), w pierwszych dziewięciu miesiącach br. import masła i pozostałych tłuszczów mlecznych do Rosji zwiększył się o 18% (r/r) do 76 tys. t, pełnego mleka w proszku wzrósł o 23% (r/r) do 32 tys. t. Zmniejszyły się natomiast zakupy serów -  o 3% (r/r) do 145 tys. t, a odtłuszczonego mleka w proszku o 2% do 88 tys. t.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.