Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

AgroTydzień: Zasiewy rzepaku ozimego na poziomie z ubiegłego roku oraz Polskie pieczarki podbijają rynki zagraniczne

Kategoria: Biznes

Zasiewy rzepaku ozimego w UE pod zbiory w 2018 r. na poziomie z ubiegłego roku

Zasiewy rzepaku ozimego  pod przyszłoroczne zbiory w Unii Europejskiej – która jest jego największym światowym producentem i konsumentem – są zbliżone do ubiegłorocznych. Eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) szacują, że wyniosły one ok. 6,7 mln ha.

W kierunku wzrostu powierzchni zasiewów działał fakt, że pomimo obniżek cen, rzepak był konkurencyjny wobec pszenicy. Świadczą o tym między innymi relacje jego ceny do cen pszenicy. Uwzględniając koszty uprawy obu roślin przyjmuje się, że wskaźnik przekraczający 2 jest korzystny dla producentów rzepaku. W Polsce we sierpniu i wrześniu br. wyniósł on przeciętnie 2,4 (czyli ceny rzepaku były o 140% wyższe od cen pszenicy konsumpcyjnej). To wysoki poziom – dla porównania można podać, że w latach 2011-2015 wskaźnik ten kształtował się na poziomie 2,1, a w latach 2010 i 2011 spadał poniżej 2,0.

Z drugiej strony w tym roku zasiewy były ograniczane przez trudne warunki pogodowe w momencie prac polowych – suszę w południowo-wschodnich regionach oraz duże opady deszczu na północy. W rezultacie w Niemczech areał zasiewów może być o 5% niższy niż rok wcześniej i wynieść 1,3 mln ha. Jeszcze większe spadki, około 10-procentowe,  przewidywane są w Polsce – powierzchnia oceniana jest na około 0,8 mln ha. Z kolei we Francji oraz w Wielkiej Brytanii zasiewy prawdopodobnie były większe niż w ubiegłym roku.

Na Ukrainie, która, po Kanadzie i Australii, zalicza się do największych światowych dostawców tego surowca na rynek światowy – rzepak ozimy zasiano na powierzchni około 805 tys. ha. W porównaniu z ubiegłym rokiem zasiewy zwiększyły się o 3%.pszenicy nie zmieni się, jęczmienia spadnie o 7%, zaś kukurydzy wzrośnie o prawie 4%. W przypadku kukurydzy będzie to oznaczało istotne obniżenie poziomu zapasów na koniec bieżącego sezonu.

Autor: Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

          

Polskie pieczarki podbijają rynki zagraniczne

Jak wynika z danych IERiGŻ w okresie od stycznia do września br. średnia cena pieczarek skupowanych do konsumpcji bezpośredniej wyniosła 5,07 zł/kg, co oznacza, że przeciętnie pieczarki były o 6% droższe niż przed rokiem. Wyższe ceny uzyskiwali również eksporterzy. W okresie od stycznia do lipca br. ceny pieczarek przeznaczonych na eksport oscylowały wokół 1,39-1,45 EUR/kg, czyli przeciętnie były o 4% większe w relacji rocznej.

Według szacunków Banku BGŻ BNP Paribas blisko 70% wyprodukowanych w Polsce pieczarek trafia za granice. Polska jest głównym eksporterem pieczarek w Unii Europejskiej. W okresie od stycznia do lipca br. wolumen eksportu pieczarek z naszego kraju wyniósł 130,2 tys. t i ukształtował się na zbliżonym poziomie do analogicznego okresu ubiegłego roku (dane Eurostat).

Głównymi odbiorcami pieczarek z Polski pozostają kraje unijne, gdzie w pierwszych siedmiu miesiącach br. trafiło 83% eksportu (dane Eurostat). Warto jednak zaznaczyć, że podczas gdy w przypadku eksportu do UE odnotowano nieznaczny spadek (-2%) do 108,9 tys. t, to eksport pozaunijny zwiększył się o 11% do 21,3 tys. t. Polskie pieczarki podbijają zewnętrzne rynki nie tylko ze względu na korzystną cenę, ale również wysoką jakość.

Niemcy niezmiennie od pięciu lat pozostają głównymi odbiorcami polskich pieczarek. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. do naszych zachodnich sąsiadów sprzedaliśmy 30,5 tys. t, czyli ilość zbliżoną do analogicznego okresu roku poprzedniego. Oznacza to, że blisko co czwarta wyeksportowana z Polski pieczarka trafiła na rynek niemiecki.

Istotnie, bo o 20%, zwiększył się eksport do Wielkiej Brytanii, gdzie wysłaliśmy 26,3 tys. t pieczarek. Trzecim, pod względem wielkości, a jednocześnie głównym pozaunijnym importerem pieczarek z Polski była Białoruś, która zakupiła 15,4 tys. t, czyli o 4% mniej niż przed rokiem. 

Wzrost cen pieczarek widoczny był również na rynku detalicznym, gdzie średnio w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br., konsumenci musieli zapłacić 7,63 zł/kg, czyli o 2% więcej r/r.

Jak wynika z obliczeń Banku BGŻ BNP Paribas w 2016 r. przeciętne spożycie pieczarek w Polsce wyniosło około 2,7 kg/os.

Produkcja pieczarek w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i w 2017 r. według szacunku IERiGŻ powierzchnia upraw tych grzybów może wynieść 244 ha, a zbiory około 325 tys. t.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas     

Autor:BGŻ BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.