Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jaki był 2017 r. na rynku wieprzowiny i co może przynieść nam 2018 r.?

Kategoria: Biznes

Ceny wieprzowiny w 2017 roku

W 2017 r. na rynku mięsa w Polsce w 2017 r. największe średnioroczne wzrosty cen odnotowano w przypadku trzody chlewnej. Jak wynika z danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wyniosła 5,20 zł/kg i była o 8,9% wyższa w porównaniu z 2016 r. Tendencje cenowe w pierwszej połowie były odmienne, od tej, którą mogliśmy obserwować pod koniec 2017. W pierwszej połowie roku utrzymywała się jeszcze tendencja wzrostowa cen i w ostatnim tygodniu czerwca średnio za kilogram trzody chlewnej płacono 5,74 zł (+10% r/r). W kolejnych miesiącach ceny zaczęły spadać i w drugiej połowie września ich poziom był już niższy niż w analogicznych miesiącach 2016 r. Tendencja spadkowa cen utrzymała się do końca 2017 r. i producenci trzody chlewnej zamknęli ubiegły rok uzyskując średnio 4,44 zł/kg żywca, czyli aż o 14% mniej r/r.

Rynek unijny i światowy

Sytuacja na polskim rynku wieprzowiny w dużym stopniu uzależniona jest od tego, co dzieje się na rynku unijnym i światowym. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że przeciętnie w ostatnim tygodniu 2017 r. w UE żywiec wieprzowy skupowano po 141 EUR/100 kg (masa tuszki, klasy S-E), czyli o ponad 5% taniej niż przed rokiem. Spadek cen był spowodowany głównie znacznym zmniejszeniem zakupów ze strony chińskich kontrahentów, o czym szerzej pisaliśmy w poprzednich Agrotygodniach.

W okresie pierwszych trzech kwartałów 2017 r. wolumen eksportu produktów wieprzowych z UE do Chin zmniejszył się aż o 30% do 1004 tys. t. Jak wynika z informacji FAO w 2017 r., ze względu na odbudowę pogłowia trzody chlewnej, Chiny zaimportowały o 14% mniej mięsa wieprzowego niż przed rokiem. W związku z tym w najbliższych miesiącach nie należy oczekiwać zwiększenia zakupów ze strony chińskich importerów.

Prognozy na rok 2018

Aktualnie brak jest czynników fundamentalnych, które świadczyły by o wzroście cen skupu żywca wieprzowego w 2018 roku.  Jednocześnie oczekujemy poprawy bilansu handlowego mięsem wieprzowym, między innymi ze względu na możliwy wzrost eksportu. Jak wynika z danych MRiRW w okresie I-X 2017 r. z Polski wyeksportowaliśmy 398,5 tys. t mięsa wieprzowego, czyli o 10% więcej w ujęciu rocznym. W 2018 r. prawdopodobnie może utrzymać się wysoki popyt importowy ze strony Stanów Zjednoczonych, które w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2017 r. zakupiły 49,4 tys. t mięsa wieprzowego, czyli aż o 85% więcej w relacji rocznej.

Uważamy, że 2018 r. dla producentów trzody chlewnej może być trudniejszy niż poprzedni rok, ze względu na wzrost konkurencji na rynku światowym, co będzie powodować presję w kierunku spadku cen. Dodatkowo coraz większym problemem jest ASF, który rozprzestrzenia się nie tylko na terenie wschodnich województw Polski, ale również na Mazowszu. Tylko w ciągu pierwszego tygodnia 2018 r. stwierdzono 2 nowe ogniska tej choroby u świń i aż 47 przypadków u dzików.

Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.