Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nabiał jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności

Kategoria: Biznes

Według danych GUS w 2017 r. w Polsce  średnioroczny wzrost wskaźnika cen detalicznych nabiału (mleka serów i jaj) wyniósł 5,9% czyli więcej niż wzrost cen żywności ogółem (o 4,6%). Wśród głównych grup produktów żywnościowych tylko owoce oraz oleje i tłuszcze podrożały bardziej niż nabiał. Warto przy tym dodać, że w przypadku cen detalicznych do olejów i tłuszczów zaliczamy masło, którego ceny w tym roku były średnio o 30,7% wyższe niż przed rokiem.

Jaja podrożały najbardziej

Wśród nabiału, w 2017 r. najbardziej podrożały jaja (średnio w roku o 12,8%). Ceny serów dojrzewających i topionych zwiększyły się o 6,8%, a jogurtów śmietany, napojów i deserów mlecznych o 5,9%. W mniejszym stopniu wzrosły ceny mleka pitnego (o 2,9%) oraz twarogów (o ok. 2,2%).

Ceny detaliczne

GUS, oprócz wskaźników cen żywności publikuje również ceny detaliczne wybranych produktów żywnościowych, w tym produktów mleczarskich. Wg tych danych za kilogram sera dojrzewającego w sklepach, w 2017 r. płacono średnio 21,01 zł, czyli o 15,7% więcej niż średnio w 2016 r.  Najwięcej, w 2017 r., za ten produkt trzeba było zapłacić w woj. lubuskim (22,57 zł/kg), a najmniej w woj. podkarpackim (19,99 zł/kg).

W 2017 r. kilogram sera twarogowego półtłustego kosztował w detalu średnio 13,38 zł czyli tylko o 1,1% więcej niż w 2016 r. Najwięcej za twaróg płacili konsumenci w woj. mazowieckim (14,57 zł/kg), a najmniej mieszkańcy woj. świętokrzyskiego (11,94 zł/kg).

Średnia cena mleka spożywczego krowiego o zawartości tłuszczu 3-3,5% pasteryzowanego ukształtowała się na poziomie 2,77 zł za litr, a mleka spożywczego krowiego o zawartości tłuszczu 2-2,5% na poziomie 2,41 zł za litr. Względem 2016 r. oznacza to odpowiednio wzrost o 1,5 i 3,3%.  Warto zauważyć, że cena skupu mleka w Polsce wzrosła w znacznie większym stopniu, przeciętnie w 2017 r. o ok. 25%.

W 2017 r. za 200 g kostkę masła płaciliśmy przeciętnie 5,83 zł czyli o 41% więcej niż 2016 r.  Masło było najdroższe w woj. zachodniopomorskim, gdzie w detalu kosztowało średnio 6,20 zł/200 g, a najtańsze w woj. wielkopolskim – 5,52 zł/ 200 g.

Wzrost cen nabiału w Polsce większy niż w UE

Według danych Eurostat, w 2017 r. w Unii Europejskiej ceny detaliczne mleka serów i jaj wzrosły średnio o 3,1%,  podczas gdy w Polsce wzrost ten wyniósł 6,0% (wg metodologii HICP). Wśród krajów UE, bardziej niż w Polsce, ceny detaliczne nabiału wzrosły w 7 krajach – przede wszystkim dotyczyło to krajów nadbałtyckich i naszych sąsiadów.

Największy wzrost cen tych produktów odnotowano na Łotwie (o  12,1%). W Czechach mleko sery i jaja podrożały o 10,9%, w Estonii o 10,4%, a na Litwie o 8,4%. W Niemczech ceny nabiału wzrosły o 8,2% a na Słowacji o 7,0%. Wysoką dynamiką charakteryzowała się też Holandia – 7,0%.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Autor:BGŻ BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.