Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Znaczący wzrost eksportu
Według danych Eurostat w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. wolumen eksportu lodów z Polski, która jest piątym największym producentem lodów we Wspólnocie, zwiększył się o 23% do 50,9 tys. t, a jego wartość wyniosła 104 mln EUR (21% więcej niż przed rokiem). Należy zauważyć, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2017 r. z Polski wyeksportowano więcej lodów niż w całym 2016 r.
Największym odbiorcą lodów z naszego kraju były Niemcy, gdzie w okresie pierwszych trzech kwartałów trafiło 14,1 tys. t tych produktów, czyli aż o 55% więcej niż analogicznym okresie przed rokiem. W związku z tym udział naszych zachodnich sąsiadów w całkowitym eksporcie lodów wyniósł 28%. Sprzedaż lodów do Czech zwiększyła się o 14% do 6,4 tys. t, a na Węgry wzrosła o 55% do 5,0 tys. t. Należy natomiast zauważyć, że eksport do Wielkiej Brytanii zmniejszył się o 32% do 2,8 tys. t.
Ze względu na sezonowość, wolumen eksportu w pierwszych trzech kwartałach stanowił 91% całkowitej sprzedaży zagranicznej lodów w 2016 r. Należy zatem przypuszczać, że pod względem sprzedaży zagranicznej, cały 2017 r. był dla branży udany.
Konsumpcja lodów
Co ciekawe, w I p. 2017 r. w przypadku gospodarstw domowych, odnotowano spadek konsumpcji lodów. Wg danych GUS (na podstawie IERiGŻ) średnie miesięczne spożycie lodów wyniosło 236 ml w przeliczeniu na jedną osobę i było o 7,7% mniejsze, niż w analogicznym okresie przed rokiem. Mniejsza konsumpcja lodów w gospodarstwach domowych mogła być związana z gorszymi niż przed rokiem warunkami pogodowymi oraz częstszym spożywaniem lodów w placówkach gastronomicznych.
Ceny lodów
Warto natomiast zauważyć, że wg danych GUS (za IERiGŻ) ceny detaliczne lodów we wrześniu 2017 r. były o 4,5% wyższe niż we wrześniu 2016 r. Średnio w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. ceny te były o 2,4% wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Eksport lodów z UE
Wg danych Eurostat tylko ok. 5% unijnej produkcji lodów, sprzedawana jest poza granicami Wspólnoty. W pierwszych trzech kwartałach 2017 r. z UE wyeksportowano 70,7 tys. t lodów, tj. o 4% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Największy udział w tym eksporcie miała Francja (trzeci największy producent lodów w UE), skąd poza UE sprzedano 28,7 tys. t lodów, tj. 41% całkowitego wolumenu sprzedaży ze Wspólnoty. W pierwszych trzech kwartałach 2017 r. eksport z Niemiec wyniósł 7,0 tys. t, a z Włoch 5,3 tys. t.
W tym okresie, największym odbiorcą unijnych lodów była Szwajcaria (10 tys. t). Znacząca część eksportu trafiła również na rynek azjatycki - do Chin (7 tys. t) i do Korei Południowej (4 tys. t). W przypadku ostatnich dwóch krajów głównym dostawcą z UE była Francja – odpowiednio 88 i 68% całkowitego eksportu ze Wspólnoty.
Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Przeczytaj także
Jak zmieni się spożycie mleka surowego oraz jak zmienią się dostawy mleka do mleczarni w UE w roku 2030? Odpowiedź podają eksperci z BGŻ BNP Paribas. Zapraszamy do lektury...
Zespół japońskich naukowców z Uniwersytetu w Kanazawa opracował technologię produkcji lodów, które nie topnieją. Tradycyjne lody, już po krótkim czasie, rozpuszczają się, zmieniając konsystencję i tracąc swój kształt...