Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek lodów w 2017 roku

Kategoria: Biznes

Znaczący wzrost eksportu

Według danych Eurostat w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. wolumen eksportu lodów z Polski, która jest piątym największym producentem lodów we Wspólnocie, zwiększył się o 23% do 50,9 tys. t, a jego wartość wyniosła 104 mln EUR (21% więcej niż przed rokiem). Należy zauważyć, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2017 r. z Polski  wyeksportowano więcej lodów niż w całym 2016 r.

Największym odbiorcą lodów z naszego kraju były Niemcy, gdzie w okresie pierwszych trzech kwartałów trafiło 14,1 tys. t tych produktów, czyli aż o 55% więcej niż analogicznym okresie przed rokiem. W związku z tym udział naszych zachodnich sąsiadów w całkowitym eksporcie lodów wyniósł 28%. Sprzedaż lodów do Czech zwiększyła się o 14% do 6,4 tys. t, a na Węgry wzrosła o 55% do  5,0 tys. t. Należy natomiast zauważyć, że eksport do Wielkiej Brytanii zmniejszył się o 32% do 2,8 tys. t.

Ze względu na sezonowość, wolumen eksportu w pierwszych trzech kwartałach stanowił 91% całkowitej sprzedaży zagranicznej lodów w 2016 r. Należy zatem przypuszczać, że pod względem sprzedaży zagranicznej, cały 2017 r. był dla branży udany.

Konsumpcja lodów

Co ciekawe, w I p. 2017 r. w przypadku gospodarstw domowych, odnotowano spadek konsumpcji lodów. Wg danych GUS (na podstawie IERiGŻ) średnie miesięczne spożycie lodów wyniosło 236 ml w przeliczeniu na jedną osobę i było o 7,7% mniejsze, niż w analogicznym okresie przed rokiem. Mniejsza konsumpcja lodów w gospodarstwach domowych mogła być związana z gorszymi niż przed rokiem warunkami pogodowymi oraz częstszym spożywaniem lodów w placówkach gastronomicznych.

Ceny lodów

Warto natomiast zauważyć, że wg danych GUS (za IERiGŻ) ceny detaliczne lodów we wrześniu 2017 r. były o 4,5% wyższe niż we wrześniu 2016 r.  Średnio w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. ceny te były o 2,4% wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Eksport lodów z UE

Wg danych Eurostat tylko ok. 5% unijnej produkcji lodów, sprzedawana jest poza granicami Wspólnoty. W pierwszych trzech kwartałach 2017 r. z UE wyeksportowano 70,7 tys. t lodów, tj. o 4% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Największy udział w tym eksporcie miała Francja (trzeci największy producent lodów w UE), skąd poza UE sprzedano 28,7 tys. t lodów, tj. 41% całkowitego wolumenu sprzedaży ze Wspólnoty. W pierwszych trzech kwartałach 2017 r. eksport z Niemiec wyniósł 7,0 tys. t, a z Włoch 5,3 tys. t.

W tym okresie, największym odbiorcą unijnych lodów była Szwajcaria (10 tys. t). Znacząca część eksportu trafiła również na rynek azjatycki - do Chin (7 tys. t) i do Korei Południowej (4 tys. t). W przypadku ostatnich dwóch krajów głównym dostawcą z UE była Francja – odpowiednio 88 i 68% całkowitego eksportu ze Wspólnoty.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Autor:BGŻ BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.