Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Do 2030 r. dostawy mleka w UE zwiększą się o 13%
Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej „EU Agricultural outlook for the agricultural markets and income 2017-2030” w 2030 r. dostawy mleka do mleczarni w Unii Europejskiej wyniosą 175,2 mln t i będą o 13,3% większe niż w 2017 r. Oznacza to, że w latach 2018-2030, dostawy mleka będą zwiększać się średniorocznie w tempie 1,0%, czyli wolniej niż w latach 2008-2017, kiedy to przyrastały średnio w roku o 1,5%.
Wzrost dostaw mleka w UE będzie związany ze zwiększeniem wydajności krów i wzrostem towarowości produkcji, gdyż pogłowie krów mlecznych w latach 2018-2030 ulegnie redukcji o 5,2% do 21,8 mln sztuk. Wydajność krów w tym okresie ma się natomiast zwiększyć o 18,1% do 8285 kg mleka na krowę.
W dalszym ciągu będzie zwiększać się towarowość produkcji mleczarskiej. Udział dostaw mleka w jego produkcji zwiększy się z 94,3% w 2017 r. do 96,4% w 2030 r. Warto zauważyć, że w przypadku krajów, które wstąpiły do UE w 2004 r. lub później (EU-N13), wskaźnik ten wzrośnie z 77,6 do 86,1% jednak nadal towarowość produkcji mleka w tych krajach pozostanie niższa niż w krajach UE-15, gdzie wyniesie 98,5%.
W opublikowanym raporcie przedstawione są też prognozy na najbliższy rok. Eksperci KE oczekują, że w 2018 r. dostawy mleka w UE zwiększą się o 1,8% do 157,3 mln t, głównie ze względu na odbudowę dostaw mleka u największych producentów - w Niemczech i we Francji.
Dalszy spadek spożycia mleka płynnego
Kontynuowana będzie spadkowa tendencja spożycia mleka świeżego we Wspólnocie. W 2030 r. jego konsumpcja w przeliczeniu na jednego mieszkańca UE wyniesie 52,5 kg i będzie blisko 10% mniejsze niż w 2017 r. Eksperci KE, jako główny powód spadku spożycia mleka pitnego upatrują zmieniający się styl życia, np. mniejsza ilość spożywanego mleka w trakcie śniadań. Zaznaczają jednak, że wpływ na spadek spożycia tego produktu mają również kampanie w portalach społecznościowych promujące spożywanie mniejszych ilości produktów mleczarskich przez dorosłych, rosnąca liczba osób u której stwierdzono nietolerancje na laktozę, a także częstsze stosowanie potencjalnych zamienników mleka krowiego, np. mleka sojowego.
Tylko w niewielkim stopniu zwiększy się konsumpcja jogurtów – z 15,5 kg/mieszkańca w 2017 r. do 15,7 kg/mieszkańca w 2030 r. W szybszym tempie rozwijać się będzie spożycie napojów mlecznych, jednak należy pamiętać, że produkty te zawierają w sobie mniej mleka niż jogurty.
Zwiększy się natomiast spożycie śmietany. W latach 2018-2030 w przeliczeniu na jednego mieszkańca wzrośnie o 10% do 5,6 kg. Jak zauważają ekspercie KE, śmietana, podobnie jak masło, postrzegana jest jako produkt naturalny i promowana jest w program kulinarnych w TV, co może wpływać na wzrost konsumpcji tego produktu.
Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Przeczytaj także
Według danych MRiRW w listopadzie 2017 r. ceny podstawowych produktów mleczarskich w Polsce obniżyły się względem notowań z października br. Średnio w listopadzie br. ceny zbytu masła w blokach (u producentów) kształtowały się...
Aktualnie ceny jaj konsumpcyjnych i przemysłowych utrzymują się na wysokim poziomie, czemu sprzyja zarówno popyt krajowy, jak i silny popyt zagraniczny. W czwartym tygodniu listopada br. (20-26.11) indeks cen jaj Banku BGŻ BNP Paribas...