Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dostawy i spożycie mleka w UE - prognozy na rok 2030

Kategoria: Biznes

Do 2030 r. dostawy mleka w UE zwiększą się o 13%

Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej „EU Agricultural outlook for the agricultural markets and income 2017-2030” w 2030 r. dostawy mleka do mleczarni w Unii Europejskiej wyniosą 175,2 mln t i będą o 13,3% większe niż w 2017 r. Oznacza to, że w latach 2018-2030, dostawy mleka będą zwiększać się średniorocznie w tempie 1,0%, czyli  wolniej niż w latach 2008-2017, kiedy to przyrastały średnio w roku o 1,5%.

Wzrost dostaw mleka w UE będzie związany ze zwiększeniem wydajności krów i wzrostem towarowości produkcji, gdyż pogłowie krów mlecznych w latach 2018-2030 ulegnie redukcji o  5,2% do 21,8 mln sztuk. Wydajność krów w tym okresie ma się natomiast zwiększyć o 18,1% do 8285 kg mleka na krowę.

W dalszym ciągu będzie zwiększać się towarowość produkcji mleczarskiej. Udział dostaw mleka w jego produkcji zwiększy się z 94,3% w 2017 r. do 96,4% w 2030 r. Warto zauważyć, że w przypadku krajów, które wstąpiły do UE w 2004 r. lub później (EU-N13), wskaźnik ten wzrośnie z 77,6 do 86,1% jednak nadal towarowość produkcji mleka w tych krajach pozostanie niższa niż w krajach UE-15, gdzie wyniesie 98,5%.

W opublikowanym raporcie przedstawione są też prognozy na najbliższy rok. Eksperci KE oczekują, że w 2018 r. dostawy mleka w UE zwiększą się o 1,8% do 157,3 mln t, głównie ze względu na odbudowę dostaw mleka u największych producentów - w Niemczech i we Francji.

Dalszy spadek spożycia mleka płynnego

Kontynuowana będzie spadkowa tendencja spożycia mleka świeżego we Wspólnocie. W 2030 r. jego konsumpcja w przeliczeniu na jednego mieszkańca UE wyniesie 52,5 kg i będzie blisko 10% mniejsze niż w 2017 r. Eksperci KE, jako główny powód spadku spożycia mleka pitnego upatrują zmieniający się styl życia, np. mniejsza ilość spożywanego mleka w trakcie śniadań. Zaznaczają jednak, że wpływ na spadek spożycia tego produktu mają również kampanie w portalach społecznościowych promujące spożywanie mniejszych ilości produktów mleczarskich przez dorosłych, rosnąca liczba osób u której stwierdzono nietolerancje na laktozę, a także częstsze stosowanie potencjalnych zamienników mleka krowiego, np. mleka sojowego.

Tylko w niewielkim stopniu zwiększy się konsumpcja jogurtów – z 15,5 kg/mieszkańca w 2017 r. do 15,7 kg/mieszkańca w 2030 r. W szybszym tempie rozwijać się będzie spożycie napojów mlecznych, jednak należy pamiętać, że produkty te zawierają w sobie mniej mleka niż jogurty.

Zwiększy się natomiast spożycie śmietany. W latach 2018-2030 w przeliczeniu na jednego mieszkańca  wzrośnie o 10% do 5,6 kg. Jak zauważają ekspercie KE, śmietana, podobnie jak masło, postrzegana jest jako produkt naturalny i promowana jest w program kulinarnych w TV, co może wpływać na wzrost konsumpcji tego produktu.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.