Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W listopadzie ceny zbytu podstawowych produktów mleczarskich obniżyły się

Kategoria: Biznes

Według danych MRiRW w listopadzie 2017 r. ceny podstawowych produktów mleczarskich w Polsce obniżyły się względem notowań z października br. Średnio w listopadzie br. ceny zbytu masła w blokach (u producentów) kształtowały się na poziomie 22,11 zł / kg (netto) i były o 5,9% niższe niż w październiku br. Za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) producenci uzyskiwali przeciętnie 6,61 zł/kg czyli o 5,2% mniej niż w październiku. Spadła także cena serów typu Gouda, o 4,5% do 14,11 zł/kg  oraz typu Edamski, o 1,3% do 14,36 zł/kg.

Warto zauważyć, że w przypadku serów i masła w ubiegłych latach obserwowano odmienną tendencję. Przeciętnie, w poprzednich pięciu latach ceny masła w listopadzie były o 3,3% wyższe niż w październiku, a w przypadku serów Edam wzrost ten wyniósł 2,3%. Poziom cen OMP był natomiast o 0,3% wyższy niż w październiku.

W listopadzie 2017 r., wobec października,  średnia cena zbytu masła konfekcjonowanego obniżyła się bardziej niż masła w blokach, o 9,7% do 23,79 zł netto za kilogram.  Spadła także średnia cena serwatki w proszku – o 7,6% do 2,88 zł/kg. Nie odnotowano natomiast  istotnych zmian cen zbytu produktów płynnych (zmieniły się w zakresie od -0,5 do + 1,2%).

Notowany w listopadzie br. średni poziom cen masła w blokach był jednak o 24,5% wyższy niż w listopadzie 2016 r. Znacząco, bo o 16,4%, droższa była również śmietana. Ceny jogurtów naturalnych był o prawie 10% wyższe niż w listopadzie ub.r. a w przypadku mleka spożywczego UHT wzrost ten wyniósł 4,7%. Poziom cen zbytu podstawowych serów dojrzewających  był niższy od obserwowanego w listopadzie 2016 r, typu Edam o 3,1% a typu Gouda o 5,4%. Należy jednak pamiętać, że w dwóch ostatnich miesiącach ub.r. ceny zbytu tych serów były najwyższe w ostatnich trzech latach. Ceny OMP w relacji rocznej były o 18,2% niższe, a notowany w listopadzie poziom cen tego produktu był najniższy od lutego 2009 r.

Spadki także w UE

Obserwowane w listopadzie spadki cen produktów mleczarskich w naszym kraju są konsekwencją zmian cen na  rynku unijnym. Według danych KE, w listopadzie br. w Unii Europejskiej ceny masła były o 13,3% niższe niż w październiku br. OMP potaniało o 6,1%, a serwatka w proszku o 6,7%. Niższe też były ceny serów – Edam o 4,7% a Goudy o 0,7%.

Spadki cen produktów mleczarskich na rynku unijnym i światowym związane są z odbudową podaży mleka w UE i Nowej Zelandii, co w konsekwencji przekłada się na większą produkcję wyrobów. W III kw. 2017 r. produkcja serów w UE była o 2,7% większa niż przed rokiem, a OMP zwiększyła się o 4,4%. Dodatkowo, sezon mleczarski w Nowej Zelandii jest w pełni, a ostatnie dane z października mówią o 2,7-proc. wzroście, w relacji rocznej, produkcji mleka w tym kraju. Wciąż nierozwiązany pozostaje problem dużych zapasów OMP w UE, przez co ceny tego produktu w UE są rekordowo niskie.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.