Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Analizy rynku mleczarskiego oraz prognozy produkcji mleka od Fonterra

Kategoria: Biznes

Dobry roku dla producentów mleka - średnia cena skupu może być rekordowa

Mimo obserwowanego w ostatnim kwartale spadku cen artykułów mleczarskich na świecie, w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. średni poziom indeksu światowych cen artykułów mleczarskich FAO był aż o 36% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r.

Wzrost cen - przyczyny

Wzrost cen na rynku światowym był wynikiem ograniczenia podaży mleka w pierwszych miesiącach roku oraz wzrostu popytu na produkty mleczarskie. W I kw. 2017 r. produkcja mleka u czterech największych eksporterów produktów mleczarskich była o 0,9% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, przede wszystkim ze względu na mniejsze dostawy na rynku unijnym. Kolejny rok zwiększało się zainteresowanie produktami mleczarskim ze strony Chin. Wg danych CLAL w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. wolumen importu wszystkich podstawowych grup produktów mleczarskich był większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Zakupy OMP i produktów dla niemowląt zwiększyły się po 36%, PMP o 17%, serów o 14%, a masła o 12%.

Ceny skupu w Polsce

Poprawa koniunktury na światowym rynku mleka znalazła odzwierciedlanie we wzroście cen skupu mleka w Polsce. Według danych GUS średnio w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. ukształtowała się ona na poziomie 1,37 zł/litr netto i była o 27% wyższa niż w analogicznym okresie 2016 r. Można zatem przypuszczać, że w całym 2017 r. średnia cena skupu mleka w Polsce przekroczy poziom z 2014 r. (1,37 zł) i będzie najwyższa w historii.

Producenci mleka, zachęceni wyższym poziomie cen skupu i dużą dostępnością pasz, zwiększyli dostawy mleka do mleczarni. Wg GUS w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. do skupu trafiło 10,4 mld l mleka czyli o 4,7% więcej niż przed rokiem.

Należy zauważyć, że w ostatnim kwartale 2017 r. na rynku światowym obserwowano spadki cen produktów mleczarskich, które przełożyły się na obniżki cen ich  zbytu w Polsce.  W konsekwencji, z początkiem 2018 r.  należy spodziewać się, że cena skupu mleka będzie się obniżać, a ze względu na czynniki sezonowe spadki te mogą być kontynuowane w II kw. 2018 r.

Obniżone prognozy produkcji mleka w Nowej Zelandii

W opublikowanym 27.12.2017 r. raporcie, największa nowozelandzka mleczarnia –Fonterra –po raz drugi z rzędu, obniżyła szacunki dotyczące produkcji mleka w Nowej Zelandii. W sezonie 2017/2018 produkcja mleka w tym kraju ma być o ok. 4% mniejsza niż w sezonie 2016/2017, podczas gdy jeszcze na początku sezonu mówiła o 3% wzroście.

W pierwszych sześciu miesiącach sezonu 2017/2018 (VI-IX) produkcja mleka w Nowej Zelandii była o 1,8% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Biorąc pod uwagę prognozę przedstawioną przez Fonterrę, oznacza to, że w II połowie sezonu należy oczekiwać, że produkcja będzie o ok. 9% mniejsza niż w drugiej połowie sezonu 2016/2017. Obniżka prognoz jest skutkiem pogarszających się warunków do produkcji mleka związanych z pogłębiającą się suszą.

Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.