Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zakaz sprzedaży jaj z chowu klatkowego we Francji

Kategoria: Biznes

Francja planuje do 2022 roku zakazać sprzedaży jaj z chowu klatkowego

Francuski Minister Rolnictwa Stephane Travert ogłosił, że rząd ma zakazać sprzedaży jaj w skorupkach z chowu klatkowego w supermarketach do 2022 roku.

Jak podkreśla Travert, jest to spełnienie zobowiązań podjętych przez francuskiego prezydenta Emmanuela Macrona w ubiegłym roku, kiedy w ramach Funduszu Ochrony Przyrody WorldWide, obiecał że zabroni sprzedaży jaj z chowu klatkowego.

W rozmowie z Europa 1, Travert powiedział: "W 2022 r. jaja w skorupach, sprzedawane w pudełkach lub luzem, będą pochodziły od kur z wolnego wybiegu, a nie od kur z klatek. Jest to obietnica wyborcza, która zostanie dotrzymana. "

Niektóre francuskie supermarkety już podejmują działania i zobowiązały się do wycofania jaj z chowu klatkowego ze sklepów. Monoprix przestał sprzedawać tego typu jaja w 2016 roku, podczas gdy Carrefour będzie sprzedawał wyłącznie jaja z chowu na wolnym wybiegu dopiero od 2020 roku. Auchan wyznaczył sobie ten cel na 2025, było to jednak jeszcze przed ogłoszeniem Ministra Rolnictwa.

Choć ruch ten ma poparcie prawie dziewięciu na dziesięciu francuskich wyborców, to według niedawnego sondażu pojawiają się również głosy krytyki.

Francuski sektor drobiarski

Ogłoszenie Traverta wywołało poruszenie francuskiego sektora drobiarskiego, który jest największy w UE – w 2016 roku wyprodukował 14,3 miliarda jaj. Obecnie około dwie trzecie jaj sprzedawanych we Francji pochodzi od 32 milionów kurcząt w klatkach. Francuzi spożywają średnio 220 jaj rocznie.

Drobiarze stwierdzili, że wprowadzenie zakazu będzie kosztować setki milionów euro i może naruszać zasady unijnego rynku wewnętrznego.

The Times poinformował Krajowy Komitet ds. Promocji Jaj, że zakaz doprowadziłby setki hodowców kurcząt do wycofania się z działalności, co doprowadziłoby do "eksplozji importu" i dużego wzrostu cen.

Sekretarz generalny Maxime Chaumet oskarżył rząd o odstąpienie od wcześniejszych obietnic: "W listopadzie prezydent i minister rolnictwa poprosili nas o przedstawienie planu i powiedzieliśmy, że do 2022 r. możemy doprowadzić do sytuacji, że 50% jajek od kur, będzie pochodziło z chowu z wolnego wybiegu. Będzie to kosztować sektor 500 milionów euro i nie mamy pojęcia, skąd te pieniądze maja pochodzić "

Zakaz ma nie dotyczyć jaj stosowanych w produktach przetworzonych.

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.