Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: „Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M”

Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj: 3PL26111314

Producent: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 26111314

Zakład pakowania jaj: Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL26115902WE

Termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018

Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://fdniewczas.pl/ Ponadto producent prowadzi działania naprawcze oraz zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego.

Producent Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas rozpoczął procedurę wycofywania jaj konsumpcyjnych pochodzących z fermy Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, WNI 26111314, zniesionych w dniach 25-26.06.2018 r. Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Źródło: https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/stwierdzenie-bakterii-salmonella-enteritidis-w-jajach-spozywczych/ 

 

Kluczowe obszary: Badania żywności Mięso i jaja Mikrobiologia

Autor: FoodFakty

FoodFakty

Doniesienie na podstawie informacji Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn