Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Kiełbasa śląska z szynki ekstra
Producent: Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.
Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128
Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://olewnik.com.pl/
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Przeczytaj podstawowe informacje na temat choroby Listerioza.
Źródło: www.gis.gov.pl
Przeczytaj także
Czy masz trudności z przekonaniem wyższego szczebla kierownictwa lub właścicieli firmy do zainwestowania wystarczającej ilości czasu, pieniędzy i zasobów w jakość i bezpieczeństwo żywności?
Próbki z obszaru łańcucha żywnościowego badane są pod kątem wykrywania lub oznaczania liczby Listeria sp. oraz Listeria monocytogenes. Badanie przeprowadza się metodą znormalizowaną zgodną z PN EN ISO 11290 (zeszyt 1 i 2)...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...