Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności - Listeria Monocytogenes

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wprowadzenie

Czy masz trudności z przekonaniem wyższego szczebla kierownictwa lub właścicieli firmy do zainwestowania wystarczającej ilości czasu, pieniędzy i zasobów w jakość i bezpieczeństwo żywności?

Czy masz poczucie, że jakość i bezpieczeństwo żywności nie są traktowane wystarczająco poważnie i wyłącznie z powodu wymogów prawnych?

Czy zmagasz się z trudnościami, aby zmotywować pracowników produkcyjnych i ich menedżerów liniowych do postępowania i zaangażowania w  jakość i bezpieczeństwo żywności przez cały czas?

Rozpoznajesz jeden lub więcej z powyższych scenariuszy?

Są to oczywiście najbardziej palące kwestie leżące u podstaw sukcesu i generowania wyników, które są odzwierciedleniem powodzenia kariery kierownika ds. jakości lub bezpieczeństwa żywności lub innego profesjonalisty.

Nie trzeba dodawać, że zazwyczaj problemy w tych obszarach wiążą się z różnymi konsekwencjami. Przede wszystkim Ty i Twoja firma możecie mieć do problem z dużą ilością zablokowanego produktu, który nie jest zgodny ze specyfikacją lub po prostu nie jest bezpieczny dla konsumentów. Doprowadza to do dodatkowych kosztów związanych z dochodzeniem przyczyn odstępstw i ponowną obróbką produktu. W najgorszym przypadku spowodować to może nawet utylizację gotowych towarów lub półproduktów.

Kolejnym wyzwaniem są konsekwencje powstające w wyniku takich zdarzeń, które dotykają Twoich klientów. Może to prowadzić do (zbyt) wysokiego poziomu reklamacji, nieustannego dochodzenia przyczyn źródłowych, a także pisania wyjaśnień do klientów. W tym aspekcie kontrole klientów nie będą dla Ciebie miłym doświadczeniem! Ostateczną konsekwencją jest oczywiście wycofanie produktu, co może być tylko kwestią czasu.

Jeśli nie wszystkie aspekty jakości i bezpieczeństwa żywności są pod codzienną, odpowiednią kontrolą, poniższe opracowanie „Narzędzia i Wskazówki dotyczące 7 najpowszechniejszych problemów bezpieczeństwa żywności” może zostać wykorzystane, aby uporać się z powyższymi problemami.

W tym i kilku kolejnych odcinkach przekażemy  Państwu praktyczne wskazówki na temat zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, a także inteligentnych narzędziach, które naprawdę sprawdziły się w praktyce. Jest to oczywiście tylko fragment niezbędnych działań, jednak niektóre z tych wskazówek mogą zostać zastosowane ad hoc. Tylko od Ciebie zależy jak szybko rozpoczniesz ich wdrażanie! Życzymy miłej lektury naszego poradnika.

Listeria Monocytogenes

Kiedy myślisz o Listeria Monocytogenes, jakie słowo pojawia się w twoim umyśle? Czy przychodzi Ci do głowy słowo "trudności"? Oczywiście! L. monocytogenes to jedna z najbardziej rozpowszechnionych bakterii, które powodują problemy z bezpieczeństwem żywności.

Firmy raz dotknięte pojawieniem się Listerii w zakładzie często borykają się z wielokrotnie powracającym problem powtórnego pojawiania się drobnoustroju. Osobie odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności, często bardzo trudno jest określić, skąd problem się pojawił, a także gdzie znajduje się jego źródło w zakładzie.

Wycofanie produktu to najbardziej nieprzyjemny skutek związany z L. monocytogenes. Dzieje się to regularnie w całym przemyśle spożywczym. Przedsiębiorstwa zbyt często mają trudności z ustaleniem źródła zanieczyszczenia, a tym samym z obszarem stale rosnącego ryzyka związanego z wykryciem Listeria Monocytogenes w produktach gotowych. Czy wiesz, jak przeprowadzić dobrą analizę źródła przyczyny?

Powodem trudności analizy jest fakt, że gdy tylko Listeria Monocytogenes znajdzie dogodne miejsce do „ukrycia”, zwykle zaczyna się namnażać, a w końcu trafia do produktów gotowych, co skutkuje utylizacją produktu i stratami dla firmy. Jednak, jak wspomniano wcześniej, najwyższą ceną do zapłacenia będzie wycofanie produktu, a w niektórych przypadkach nawet bankructwo firmy.

Najważniejsze jest więc zapobieganie pojawieniu się Listeria Monocytogenes w zakładzie. Jak najlepiej to osiągnąć?

Woda to najbardziej determinujący czynnik rozprzestrzeniania się Listeria Monocytogenes. Powszechnie wiadomo, że Listeria Monocytogenes jest wszechobecna w środowisku, można powiedzieć, że dosłownie siedzi na podeszwach Twoich butów. Jest to więc jedna z dróg przeniknięcia drobnoustrojów do zakładu produkcji i przetwórstwa żywności.

Zwykle poprzez mokre czyszczenie podłóg (lub częściej nawet tylko mokre podłogi) Listeria Monocytogenes gromadzi się w odpływach kanalizacji. Usunięcie Listerii z kanalizacji jest bardzo proste, wystarczy umieszczanie kapsułki chloru do każdego odpływu regularnie w trybie tygodniowym. Zapobieganie powstawania zastoin wody na podłogach oraz na urządzeniach znajdujących się w zakładzie jest najważniejszą wskazówką jeśli chodzi o prewencję Listerii monocytogenes. Kiedy woda musi być używana, upewnij się że zainstalowane rynny , przewody, spływy odprowadzają wodę skutecznie do spływów. Skutkiem procesu mycia powinna być zawsze sucha podłogą, ponieważ wyeliminuje  to największe ryzyko roznoszenia Listeria Monocytogenes po zakładzie.

Drugim co do wielkości źródłem Listeria Monocytogenes są chłodziarki, zamrażarki oraz klimatyzatory, ponieważ również zawierają wodę (wilgoć). Listeria Monocytogenes ma tendencję do występowania między żebrami chłodzącymi takich układów. Należy zastosować specjalne środki czyszczące, aby skutecznie usunąć Listeria Monocytogenes z tych obszarów, a także regularnie czyścić te urządzenia. Należy również upewnić się, że cały kondensat jest prawidłowo odprowadzony do odpływu za pomocą rur i rynien, tak aby nie znalazł się on w otwartym produkcie spożywczym.

Czytaj dalej: Zarządzanie Alergenami

Opracowano na podstawie: FoodSafetyExperts, "Become a recognized food safety expert: Tools and Tips to address the 7 most common food safety issues."

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.