Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Ciała obce w produkcji żywności - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

W większości przypadków główną przyczyną obecności ciał obcych w produktach spożywczych jest nieporządek w strefie produkcji i pracy.

Czy rozpoznajesz następującą sytuację? Konserwatorzy urządzeń pozostawiają po wykonaniu pracy w zakładzie resztki opakowań lub produktów, drobne elementy które wymienili takie jak np. śruby, a nawet resztki jedzenia np. orzeszki.

Czy Twoja fabryka zawsze w pełni spełnia zasady "5S", czy może jednak w strefie produkcyjnej znaleźć można wiele niepotrzebnych materiałów?

Czy otrzymujesz wiele skarg na ciała obce w produktach od klientów i czy czasem masz problem ze wskazaniem pierwotnej przyczyny obecności tych obcych obiektów? W większości firm ciała obce są traktowane jako pewnik, że wystąpią, ale z pewnością nie powinno dotyczyć to Ciebie!

Przykłady zanieczyszczeń produktów spożywczych ciałem obcym. Zdjęcie udostępnione przez firmę Fenix Systems Sp.  z o.o.

Dodatkowe koszty

Ciała obce wykryte podczas kontroli wewnętrznej (w produkcie, którego jeszcze nie sprzedałeś) często prowadzą do potrzeby przetworzenia produktu i wszystkich związanych z tym dodatkowych kosztów. Dość dużo produktów spożywczych można przesiać, oczyścić i ponownie przetworzyć, aby pozbyć się wszelkich potencjalnych ciał obcych obecnych w produkcie. Oczywiście w proces ten zaangażowany jest dodatkowy czas i pieniądze. Jednak klienci będą o wiele bardziej zirytowani, jeśli problemy z obiektami obcymi w produkcie się pojawią, a tym bardziej powtórzą. Łatwo się więc przekonasz, że takie skargi szybko doprowadzą do poważniejszych (komercyjnych) problemów z Twoimi klientami, a ich koszty przewyższą koszty powtórnego przetworzenia produktu.

Ciała obce często są podstawową przyczyną wycofania produktu, szczególnie gdy obce przedmioty są ostre i mogą powodować zranienie w jamie ustnej lub jeśli stanowią zagrożenie zadławieniem (dla odniesienia zobacz stronę: https://www.fda.gov/ucm/groups/fdagov-public/@fdagov-afda-ice/documents/webcontent/ucm074554.pdf)

Dla przykładu, w systemie szybkiego ostrzegania RASFF w pierwszym kwartale 2018 odnotowano 40 zgłoszeń związanych z pojawieniem się ciała obcego w produkcie spożywczym.

Nawet jeśli udowodnisz, że ciała obce występują w Twoich produktach w "bezpiecznych" przedziałach pod względem wielkości i nie są ostre, wielu klientów może wciąż chcieć wycofać Twój produkt. Zwykle robi się to ze względu na ochronę marki.

Zanieczyszczenie ciałem obcym. Zdjęcie udostępnione przez firmę Fenix Systems Sp.  z o.o.

Jak się uchronić przed ciałami obcymi?

Jak wspomniano wcześniej, najlepszym sposobem zapobiegania obcym obiektom w produkcie jest praca w czystym i uporządkowanym środowisku, w którym wszystko ma swoje własne, stałe miejsce. Jednym z najbardziej skutecznych sposobów osiągnięcia tego jest wdrożenie zasad 5S Lean Manufacturing / TPM (patrz odnośnik powyżej).

Następna ważna zasada polega na używaniu podstawowych kolorów do wszystkich narzędzi / wymiennych części maszyn / uszczelek gumowych / itp. w fabryce, a nawet do rozważenia innych kolorów w różnych działach w fabryce. W ten sposób można łatwo zidentyfikować obce przedmioty i przypisać do jednego z działów.

Inną często stosowaną metodą prewencyjną jest użycie sit. Można to zrobić skutecznie w przypadku proszków i płynów. Dobre sito wykonane jest ze stali i zawsze umieszczane w połączeniu z wykrywaczem metalu (w celu wykrycia uszkodzonego sita). Jeśli produkt może mieć „z natury” jakiś metal na przykład kakao w proszku, zwykle wstawia się przed nim urządzenia z silnymi magnesami, aby wydobyć małe cząsteczki metalu ze strumienia produktu.

 Kontrola produktu gotowego. Zdjęcie udostępnione przez firmę Fenix Systems Sp.  z o.o.

Ważne jest również, aby podczas pracy z otwartym produktem utrzymać linię produkcyjną w pełni zamkniętą lub zakrytą/odizolowaną  w jak największym stopniu, tak aby zapobiec zapylaniu i dostawaniu się owadów.

Ciekawym narzędziem do fizycznego sprawdzenia zagrożenia udławieniem się przez niemowlęta można znaleźć na stronie internetowej Product Safety Australia: ACCC Choke Check

Personel

Należy skupić się również na zrachowaniach i nawykach załogi, które również są ważnym czynnikiem. Dobrą metodą jest ustawienie przezroczystego naczynia w stołówce lub w pobliżu wejścia do produkcji, gdzie pokazujesz wszystkie obce przedmioty ( i inne) znalezione w fabryce np. w cyklu tygodniowym. Możesz nawet stworzyć wykres trendów, pokazujący, w którym dziale, ile potencjalnych w produkcie ciał obcych zostało znalezionych tygodniowo. W ten sposób zwiększasz świadomość personelu w temacie zarządzania obiektami obcymi.

 

Dobre praktyki produkcyjne. Zdjęcie udostępnione przez firmę Fenix Systems Sp. z o.o.

Kluczowe obszary: Przewodniki

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn