Ciała obce w produkcji żywności - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności
W większości przypadków główną przyczyną obecności ciał obcych w produktach spożywczych jest nieporządek w strefie produkcji i pracy.
Czy rozpoznajesz następującą sytuację? Konserwatorzy urządzeń pozostawiają po wykonaniu pracy w zakładzie resztki opakowań lub produktów, drobne elementy które wymienili takie jak np. śruby, a nawet resztki jedzenia np. orzeszki.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
-
20.03.2019
Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku
Zanieczyszczenia produktów ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produktach, są jednymi z najbardziej nośnych medialnie tematów i tym samym skutecznie niszczą wizerunek firmy budowany latami. Zapraszamy do zapoznania się z raportem dotyczącym analizy występowania ciał obcych w produktach spożywczych
-
12.09.2018
Kontrola rentgenowska (X-ray) - wysoka jakość produktów eksportowych
System kontroli rentgenowskiej X-ray firmy Ishida umożliwia czołowemu niemieckiemu producentowi wędlin i wyrobów mięsnych, firmie Goldschmaus Natur realizację najwyższej jakości produkcji spożywczej, jaka jest wymagana przy eksporcie frankfurterek do Japonii.
-
11.07.2018
Jak uniknąć ciał obcych w produkcie? 8 praktycznych wskazówek
Według raportów RASFF, oraz niezależnych źródeł co roku dochodzi do setek wycofań produktów z rynku z powodu wad produkcyjnych oraz obecności ciał obcych. Ilości te są co prawda mniejsze niż te związane z zanieczyszczeniami
-
06.06.2018
Środki czyszczące - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności
Ręczne czyszczenie często jest źródłem obecności środków czyszczących i dezynfekcyjnych w produktach spożywczych. Ten sam problem często powdują również źle zaprojektowane systemy CIP (Clean-in-place) lub błędy w systemach CIP...
-
05.03.2018
Zarządzanie alergenami - Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
-
13.02.2018
Narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności - Listeria Monocytogenes
Czy masz trudności z przekonaniem wyższego szczebla kierownictwa lub właścicieli firmy do zainwestowania wystarczającej ilości czasu, pieniędzy i zasobów w jakość i bezpieczeństwo żywności?