Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W większości przypadków główną przyczyną obecności ciał obcych w produktach spożywczych jest nieporządek w strefie produkcji i pracy.
Czy rozpoznajesz następującą sytuację? Konserwatorzy urządzeń pozostawiają po wykonaniu pracy w zakładzie resztki opakowań lub produktów, drobne elementy które wymienili takie jak np. śruby, a nawet resztki jedzenia np. orzeszki.
Aby przeczytać artykuł musisz założyć i zalogować się na darmowym koncie czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Zanieczyszczenia produktów ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produktach, są jednymi z najbardziej nośnych medialnie tematów i tym samym skutecznie niszczą wizerunek firmy budowany latami. Zapraszamy do zapoznania się z raportem dotyczącym analizy występowania ciał obcych w produktach spożywczych
System kontroli rentgenowskiej X-ray firmy Ishida umożliwia czołowemu niemieckiemu producentowi wędlin i wyrobów mięsnych, firmie Goldschmaus Natur realizację najwyższej jakości produkcji spożywczej, jaka jest wymagana przy eksporcie frankfurterek do Japonii.
Według raportów RASFF, oraz niezależnych źródeł co roku dochodzi do setek wycofań produktów z rynku z powodu wad produkcyjnych oraz obecności ciał obcych. Ilości te są co prawda mniejsze niż te związane z zanieczyszczeniami
Ręczne czyszczenie często jest źródłem obecności środków czyszczących i dezynfekcyjnych w produktach spożywczych. Ten sam problem często powdują również źle zaprojektowane systemy CIP (Clean-in-place) lub błędy w systemach CIP...
Prawdziwa i praktyczna wiedza na temat zarządzania alergenami bardzo często jest pierwszym obszarem, który stanowi słabą stroną specjalistów ds. Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Spowodowane jest to istniejącymi różnicami...
Czy masz trudności z przekonaniem wyższego szczebla kierownictwa lub właścicieli firmy do zainwestowania wystarczającej ilości czasu, pieniędzy i zasobów w jakość i bezpieczeństwo żywności?