Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jak uniknąć ciał obcych w produkcie? 8 praktycznych wskazówek

Pobierz materiały

Kategoria: Procesy i Technologie

Według raportów RASFF, oraz niezależnych źródeł co roku dochodzi do setek wycofań produktów z rynku z powodu wad produkcyjnych oraz obecności ciał obcych. Ilości te są co prawda mniejsze niż te związane z zanieczyszczeniami alergenami czy mikroorganizmami, ale obecność ciał obcych wywołuje bardzo poważne reperkusje medialne i wpływa na wizerunek marek. Dlatego ze względu na niezmiernie poważne skutki prawidłowy dobór urządzeń kontrolujących jest kluczowy.

Jest wiele sposobów na sprawdzanie jakości produktu, jednym z nich i na tą chwilę najbardziej skutecznym, jest kontrola rentgenowska.

Kontrola rentgenowska ma szeroki zakres zastosowań. Dzięki niej możemy:

  • wykrywać metal, szkło, kości, muszle, kamyki, plastik i twardą gumę, między innymi dzięki zastosowaniu zaawansowanych algorytmów genetycznych (GA)
  • sprawdzać czy nie ma wad produktu, wykrywając połamane, brakujące, zbyt małe lub zniekształcone sztuki
  • możemy szacować wagę produktu
  • separować elementy które chcemy wykluczyć z kontroli

Kontrola rentgenowska:

  • jest bezpieczna zarówno dla produktu jak i otoczenia i pracujących w nim ludzi, promieniowanie X nie wydostaje się poza urządzenie, jakakolwiek próba otwarcia osłon powoduje wyłączenie promieniowania
  • interface maszyny jest przyjazny użytkownikowi co czyni maszynę łatwą i intuicyjną dla obsługi, zmiany produktu dokonywane są w mgnieniu oka
  • budowa maszyny pozwala na szybkie bez narzędziowe demontowanie kluczowych elementów w celu utrzymania wysokiego poziomu czystości
  • dane na temat kontroli są łatwo dostępne i można je zapisywać na nośnikach zewnętrznych bądź zasobach w sieci

Kontrola rentgenowska ma szeroki zakres zastosowań. Dzięki niej znajdziemy miedzy innymi: kości w mięsie, szkło w przyprawach, kamyczki w bakaliach, metal w całej masie produktów. X-Ray pozwala na wykrycie np.: stali na poziomie nieosiągalnym dla detektorów metali. Jest to bardzo ważne chociażby ze względu na to że dużo elementów maszyn podatnych na uszkodzenia, wytarcie wytwarzana jest ze stali i drobinki stali mogą się znaleźć w produkcie. Dzięki kontroli rentgenowskiej możemy sprawdzić czy czekoladki w bombonierce są na swoim miejscu, gdyż mimo poprawnej wagi całości mogło dojść do przemieszczenia, możemy wykryć pęknięcia w produktach, możemy sprawdzić poziom zapełnienia i wiele wiele innych.

System kontroli rentgenowskiej pozwala uchronić firmę przed najróżniejszymi reklamacjami ze strony klienta,  ponieważ wykrywa ciała obce w produkcie, zanim zrobi to klient.

Najistotniejsze jednak jest prawidłowe dostosowanie technologii do konkretnego przypadku danej firmy.

Zapraszamy do zapoznania się z 8 wskazówkami pozwalającymi na dobranie odpowiedniego systemu rentgenowskiego:

8 wskazówek jak wybrać odpowiedni system rentgenowski - pobierz przewodnik 

Autor: Fenix Systems

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Dystrybutor urządzeń Ishida w Polsce:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn