Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Sprawniejszy proces pakowania dzięki nowoczesnej technologii

Kategoria: Biznes Fakty, Procesy i Technologie

Technologia naważania wielogłowicowego Ishida wspomogła proces transformacji cyklu pakowania w zakładzie należącym do międzynarodowej firmy spożywczej Hügli w Zàsmuky, w Czechach. Zmiana polegała na instalacji naważarki wielogłowicowej Ishida (wersja 18 głowicowa) o konstrukcji kompaktowej przeznaczonej do naważania i pakowania produktów dehydratyzowanych (tj. odwodnionych) w woreczki o gramaturze od 15 do 25 g z prędkością roboczą do 100 opakowań na minutę.

Zakład w Zàsmuky specjalizuje się w produkcji szerokiej gamy produktów dehydratyzowanych, w tym zup, sosów, przypraw i dań ryżowych, dostarczając na rynek w cyklu rocznym około 100 milionów opakowań w rozmiarach detalicznych, tj. od 15g do 150g.

Dozowniki objętościowe, a naważarka wielogłowicowa

Do momentu instalacji pierwszej naważarki Ishida, tj. w 2006r. , firma stosowała dozowniki objętościowe, lecz ich główną wadą był brak dokładności i sterowania, prowadzący do strat nadważeniowych, zazwyczaj na poziomie 5%. Wdrożenie systemu Ishida pozwoliło znacząco zmniejszyć tą wartość do zaledwie 1,5%.

Aktualnie wraz z instalacją naważarki 18 głowicowej firma jest w stanie realizować produkcję opakowań z niewielkim targetem wagowym, przy dużych prędkościach operacyjnych oraz przy zachowaniu doskonałego poziomu dokładności.

"Początkowo wyspecyfikowaliśmy prędkość maksymalną dla naważarki na 90 paczek na minutę, ale szybko okazało się, że może ona działać jeszcze szybciej, co pozwoliło na dalszy wzrost wydajności" - wyjaśnia Dyrektor Produkcji, Pavel Coufal.

Chociaż maszyna obsługuje głównie mniejsze targety wagowe, to jej elastyczność umożliwia obsługę również i większych opakowań, tj. o wadze do 150g.

Firma Hügli w swym zakładzie obsługuje asortyment około 1000 różnych produktów oraz działa ze zróżnicowanymi długościami cykli produkcyjnych. Niektóre mogą wynosić zaledwie 10 000 opakowań, inne natomiast mogą przekraczać liczbę 500 000 opakowań.

Zalety naważarek

Kluczową zaletą naważarek Ishida, szczególnie w porównaniu z dozownikami objętościowymi, jest łatwość, z jaką dokonuje się ich przezbrajania. Ustawienia dla zróżnicowanych produktów są przechowywane w pamięci naważarki gotowe do natychmiastowego przywołania. Zmiana jest realizowana na pilocie zdalnego sterowania przez dotknięcie przycisku wyboru. Również cykl związany z czyszczeniem zasadniczym jest równie prosty, zasobniki można łatwo i szybko demontować i wymieniać przy zmianach cykli produkcyjnych.

Pozostałe rozwiązania Ishida

Naważarki wielogłowicowe stanowią część zakresu parku maszyn produkcyjnych pochodzących z Ishida, które przez lata zostały zainstalowane w Hügli. Jest wśród nich 16 wag kontrolnych i dwa systemy inspekcyjne X-Ray. Hügli, była również pierwszą firmą w Czechach, w której zainstalowano pionierski system przechwytywania danych, Ishida - IDCS [Ishida Data Capture System], będący narzędziem przeznaczonym do analizy danych wydajności, stosowanym do redukcji strat nadważeniowych oraz poprawy parametrów produktywności.

Pavel Coufal mówi, że sprzęt Ishida eksploatowany w cyklu 5 dniowym i 3 zmianowym, działa niezawodnie. Wskazuje także na szczególne korzyści wynikają ze wsparcia sprzedażowo serwisowego Ishidy w Republice Czeskiej.

"Wszystkie urządzenia Ishida działają niezawodnie, dzień w dzień, lecz dodatkowy komfort płynie z faktu, że w razie potrzeby, możemy liczyć na wsparcie techniczne i usługę szybkiego reagowania", wyjaśnia. "Ishida odegrała kluczową rolę we wspomaganiu rozwoju naszych przedsięwzięć, dostarczając wydajność wraz z kontrolą jakości, niezbędnymi czynnikami wspierającymi ekspansję firmy".

Autor: Ishida Europe

Więcej o technologiach Ishida dowiesz się w firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn