Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sprawniejszy proces pakowania dzięki nowoczesnej technologii

Kategoria: Biznes , Procesy i Technologie

Technologia naważania wielogłowicowego Ishida wspomogła proces transformacji cyklu pakowania w zakładzie należącym do międzynarodowej firmy spożywczej Hügli w Zàsmuky, w Czechach. Zmiana polegała na instalacji naważarki wielogłowicowej Ishida (wersja 18 głowicowa) o konstrukcji kompaktowej przeznaczonej do naważania i pakowania produktów dehydratyzowanych (tj. odwodnionych) w woreczki o gramaturze od 15 do 25 g z prędkością roboczą do 100 opakowań na minutę.

Zakład w Zàsmuky specjalizuje się w produkcji szerokiej gamy produktów dehydratyzowanych, w tym zup, sosów, przypraw i dań ryżowych, dostarczając na rynek w cyklu rocznym około 100 milionów opakowań w rozmiarach detalicznych, tj. od 15g do 150g.

Dozowniki objętościowe, a naważarka wielogłowicowa

Do momentu instalacji pierwszej naważarki Ishida, tj. w 2006r. , firma stosowała dozowniki objętościowe, lecz ich główną wadą był brak dokładności i sterowania, prowadzący do strat nadważeniowych, zazwyczaj na poziomie 5%. Wdrożenie systemu Ishida pozwoliło znacząco zmniejszyć tą wartość do zaledwie 1,5%.

Aktualnie wraz z instalacją naważarki 18 głowicowej firma jest w stanie realizować produkcję opakowań z niewielkim targetem wagowym, przy dużych prędkościach operacyjnych oraz przy zachowaniu doskonałego poziomu dokładności.

"Początkowo wyspecyfikowaliśmy prędkość maksymalną dla naważarki na 90 paczek na minutę, ale szybko okazało się, że może ona działać jeszcze szybciej, co pozwoliło na dalszy wzrost wydajności" - wyjaśnia Dyrektor Produkcji, Pavel Coufal.

Chociaż maszyna obsługuje głównie mniejsze targety wagowe, to jej elastyczność umożliwia obsługę również i większych opakowań, tj. o wadze do 150g.

Firma Hügli w swym zakładzie obsługuje asortyment około 1000 różnych produktów oraz działa ze zróżnicowanymi długościami cykli produkcyjnych. Niektóre mogą wynosić zaledwie 10 000 opakowań, inne natomiast mogą przekraczać liczbę 500 000 opakowań.

Zalety naważarek

Kluczową zaletą naważarek Ishida, szczególnie w porównaniu z dozownikami objętościowymi, jest łatwość, z jaką dokonuje się ich przezbrajania. Ustawienia dla zróżnicowanych produktów są przechowywane w pamięci naważarki gotowe do natychmiastowego przywołania. Zmiana jest realizowana na pilocie zdalnego sterowania przez dotknięcie przycisku wyboru. Również cykl związany z czyszczeniem zasadniczym jest równie prosty, zasobniki można łatwo i szybko demontować i wymieniać przy zmianach cykli produkcyjnych.

Pozostałe rozwiązania Ishida

Naważarki wielogłowicowe stanowią część zakresu parku maszyn produkcyjnych pochodzących z Ishida, które przez lata zostały zainstalowane w Hügli. Jest wśród nich 16 wag kontrolnych i dwa systemy inspekcyjne X-Ray. Hügli, była również pierwszą firmą w Czechach, w której zainstalowano pionierski system przechwytywania danych, Ishida - IDCS [Ishida Data Capture System], będący narzędziem przeznaczonym do analizy danych wydajności, stosowanym do redukcji strat nadważeniowych oraz poprawy parametrów produktywności.

Pavel Coufal mówi, że sprzęt Ishida eksploatowany w cyklu 5 dniowym i 3 zmianowym, działa niezawodnie. Wskazuje także na szczególne korzyści wynikają ze wsparcia sprzedażowo serwisowego Ishidy w Republice Czeskiej.

"Wszystkie urządzenia Ishida działają niezawodnie, dzień w dzień, lecz dodatkowy komfort płynie z faktu, że w razie potrzeby, możemy liczyć na wsparcie techniczne i usługę szybkiego reagowania", wyjaśnia. "Ishida odegrała kluczową rolę we wspomaganiu rozwoju naszych przedsięwzięć, dostarczając wydajność wraz z kontrolą jakości, niezbędnymi czynnikami wspierającymi ekspansję firmy".

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Więcej o technologiach Ishida dowiesz się w firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.