Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak firma Sante zyskuje dzięki dokładności ważenia?

Kategoria: Biznes , Procesy i Technologie

Technologię ważenia firmy Ishida cechuje najwyższa dokładność, pozwalając wiodącemu producentowi płatków z Polski na uzyskanie doskonałej wydajności wspierając utrzymanie stałej pozycji marki w zakresie bogatej oferty granoli, crunchy, muesli, płatków oraz powiązanych produktów.

Zakład Sante w Sobolewie, nieopodal Warszawy, produkuje ponad 100 ton płatków śniadaniowych dziennie. Firma dysponuje obecnie kilkunastoma naważarkami wielogłowicowymi Ishida, w tym dwoma najnowszymi wiodącymi modelami  CCW-RS-216B,  16to głowicowymi w konfiguracji potrójnej,  mogącymi obsługiwać trzy osobne produkty dozowane do jednego opakowania.

Naważanie wielogłowicowe

Wprowadzenie technologii naważania wielogłowicowego Ishida w miejsce poprzednio stosowanych systemów liniowych dostarczyło firmie Sante szereg korzyści. W nieporównywalny sposób wzrosła dokładność, z ilością odpadu ograniczoną z ok. 5 gramów na opakowanie do ok. 1 grama.  Jednocześnie proces naważania wielogłowicowego zagwarantował bardziej skuteczne zmieszanie różnorodnych składników w każdym produkcie, podczas, gdy metoda liniowa powodowała układanie się poszczególnych składników w osobne warstwy w opakowaniu.

- Równie istotny jest fakt - mówi Paweł Kander - że mieszane naważarki Ishida pozwalają zachować jednorodność przepisu dla każdego rodzaju produktu. Jest to znaczący aspekt naszego sukcesu, gdyż, jako dla lidera rynku, bardzo ważne jest dla nas zagwarantowanie klientom dokładnie takiego produktu, jakiego oczekują. - Wyjaśnia. - Tak wysoki poziom jednorodności minimalizuje ryzyko niezadowolenia klientów.

Co równie istotne, dokładność naważania pomogła firmie Sante ograniczyć koszty, poprzez eliminację odpadów droższych składników, takich jak suszone owoce i czekolada.

Podajniki promieniowe

Wyjątkową funkcją naważarek Ishida używanych w firmie Sante jest ich specjalna konstrukcja przystosowana do podajników promieniowych, które pracują z produktami czekoladowymi. Firma odkryła, że zwyczajna konstrukcja podajnika powoduje nagromadzenie się elementów czekoladowych, w wyniku czego do zasobnika i lejów naważających kierowane są zbyt duże ich ilości. Aby rozwiązać ten problem, inżynierowie Ishida zaprojektowali specjalną konstrukcję w kształcie litery V, która oferuje większą kontrolę nad procesem podawania produktu.  Tłoczone powierzchnie oraz powłoka z Teflonu w częściach naważarek mających styczność z produktem, usprawniają przemieszczanie się czekolady oraz innych lepkich składników poprzez kolejne etapy procesu ważenia.

Produkty jedno- i wieloskładnikowe

Naważarki Ishida obsługują różne ciężary docelowe od 50g do  1kg.  Poszczególne odważone ilości są następnie łączone i transportowane przez lej naważający do różnego rodzaju formatów opakowań, takich jak saszetki, torebki klockowe, torebki z zamknięciem strunowym i opakowania poduszkowe. Prędkości dla wszystkich formatów wynoszą około 55 – 65 opakowań na minutę .  Kolejną zaletą naważarek mieszanych Ishida jest ich możliwość pracy zarówno z produktem jednoskładnikowym jak i z mieszankami dwóch lub trzech składników.

- Co jest niezwykle ważne, jesteśmy w stanie być jak najbardziej elastyczni i spełniać zmieniające się wymagania naszego rynku. - Stwierdza Paweł Kander.

Precyzyjne planowanie produkcji w Sante oznacza przeznaczenie linii dla indywidualnych produktów i długich cykli, co nie wyklucza bardzo szybkiej zmiany formatu dzięki  ustawieniom zapisanym i wywoływanym na panelu sterowania zdalnego każdej naważarki. Naważarki są ponadto łatwe w demontażu w celu czyszczenia, a stacje myjące zlokalizowane są nieopodal urządzeń. 

Zakład pracuje zwykle 24 godziny dziennie przez pięć dni w tygodniu, a naważarki Ishida gwarantują pełną niezawodność, zapewniając wypełnienie takiego harmonogramu produkcyjnego.

Wagi kontrolne i detektory metali Ishida             

Każda linia produkcyjna zakładu Sante wyposażona jest także w wagi kontrolne Ishida współpracujące z detektorami metali CEIA, w tym w najnowsze modele Ishida DACS-W-030. Wagi kontrolne Ishida skalibrowano tak, by móc uzyskać pożądaną dokładność a wykorzystanie krótkich przenośników podawczych zmniejsza zużycie przestrzeni produkcyjnej. Oprócz precyzyjnego monitorowania wagi kontrolne posiadają także pionierskie narzędzie oprogramowania Ishida IDCS (system rejestracji danych Ishida), zapisujące dane każdego opakowania, które przechodzi przez wagę kontrolną i generujące analizy w czasie rzeczywistym oraz raporty, które mogą posłużyć jako dane dla zapewnienia zgodności.

Obecnie IDCS realizuje ważne zadanie dodatkowej funkcji kontroli jakości, umożliwiając Sante zagwarantowanie swoim klientom, że każde opakowanie niespełniające norm zostało usunięte z procesu pakowania. W przyszłości Sante planuje wdrożyć więcej funkcji oprogramowania IDCS w tym ekrany produkcyjne umożliwiające realizację dodatkowego monitorowania, co pozwoli na polepszenie ogólnej wydajności.

Paweł Kander twierdzi, że naważarki Ishida to urządzenia dobrej jakości a ich dokładność i wydajność pomaga w uzyskaniu szybkiego zwrotu z inwestycji. Podkreśla także silną relację, jaka łączy firmę Sante z polskim agentem Ishida, firmą Fenix Systems, jako równie ważny element ciągłości wyboru przez firmę Sante urządzeń Ishida.

- Pierwszego zakupu dokonuje się w oparciu o specyfikacje techniczne maszyny i jej cenę. - Wyjaśnia. - Jednak potem, równie ważnym czynnikiem do rozważenia staje się poziom serwisu oraz wsparcia ze strony dostawcy. Nasza współpraca z firmą Fenix jest niezwykle owocna; firma gwarantuje nam doskonały serwis oraz wsparcie, które stanowią istotny komponent procesu podejmowania decyzji w sprawie zakupu.

 

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.