Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zanieczyszczenia produktów ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produktach, przez co rozumiemy ich występowanie w pojedynczych opakowaniach, a nie całych partiach produktów jak w przypadku przekroczenia limitów zanieczyszczeń mikrobiologicznych czy chemicznych, są jednymi z najbardziej nośnych medialnie tematów i tym samym skutecznie niszczą wizerunek firmy budowany latami. Jednym z powodów jest natychmiastowy skutek działania takiego ryzyka, uszczerbek 
na zdrowiu, często bez możliwości ograniczania tych skutków po fakcie.

Ciało obce w produkcie – odpowiedzialność producenta przed kontrahentem 

Stosowanie procedur bezpieczeństwa żywności typu HACCP, Dobra Praktyka Produkcyjna czy BRC minimalizuje ryzyko przedostania się ciała obcego do produktu w procesie produkcyjnym oraz później podczas jego przewozu i dystrybucji. Niezależnie od tego skąd pochodzi ciało obce (np. kawałki szkła czy opiłki metalu), niesie za sobą duże ryzyko dla bezpieczeństwa żywności. Takiej żywności jako niebezpieczniej – zgodnie z art. 14 rozporządzenia nr 178/2002 – nie można dalej wprowadzać do obrotu. W praktyce najczęściej trzeba ją zutylizować. Rodzi to często znaczne straty dla producenta. Poza odpowiedzialnością przed kontrahentem, istnieje także ryzyko zgłoszenia takiego produktu do systemu RASFF.

Zapraszamy do zapoznania się z raportem przygotowanym przez zespół FoodFakty przy współpracy z firmą Fenix Systems oraz Centrum Prawa Żywnościowego:

CIAŁA OBCE W PRODUKCIE - SZCZEGÓŁOWA ANALIZA 168 PRZYPADKÓW ZANOTOWANYCH W EU W 2018 ROKU

Wybierz obszar: Przewodniki

Autor: FoodFakty

Raport opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn