Wagi kontrolne Ishida
Fenix Systems Sp. z o.o.
Wagi kontrolne - przemysł spożywczy
Możliwości detekcyjne systemu kontroli rentgenowskiej IX-GA 2475 firmy Ishida pomagają zapewnić, tak wysoką jakość, jak i przedłużony okres przydatności do spożycia dla szeregu produktów delikatesowych jednego z wiodących w Belgii przetwórców drobiu.
Zakłady drobiarskie
Firma Volys Star jest producentem całej gamy produktów z kurczaka i indyka, dostarczającym je na rynek detaliczny, hurtowy i gastronomiczny. Oferta wędlin w plastrach trafia do wielu wiodących detalistów w całej Europie i poza nią. Produkt jest oferowany w opakowaniach w technologii MAP (Modified Atmosphere Packing /pakowanie w atmosferze modyfikowanej) lub na tackach typu skin pack, które są poddawane pasteryzacji wysokociśnieniowej (HPP-High Pressure Pasteurisation), gdzie zamknięte tacki są zanurzane w zimnej wodzie pod wysokim ciśnieniem izostatycznym. Dzięki temu zabiegowi, produkt mięsny tak zapakowany uzyskuje okres przydatności do spożycia rozszerzony do trzech miesięcy.
Proces HPP
Z tego powodu szczególnie ważne jest, aby przed procesem HPP była zapewniona integralność każdego opakowania, gdzie w innym przypadku każda wada zgrzewu powodowałaby otwarcie opakowania. System X-ray Ishida jest w stanie wykryć w obszarze zgrzewu drobiny produktu, jednocześnie dodatkowo jest w stanie wykryć niepożądane ciała obce, tu w szczególności drobiny metalowe. System Ishida zawiera dwa oddzielne pojemniki na odrzuty, jeden na ciała obce, a drugi na opakowania ze stwierdzoną wadą zgrzewu.
"Oczywistym jest, że nadrzędnym zadaniem jest wychwycenie ciała obcego w opakowaniach, ale możliwość zidentyfikowania wadliwych uszczelnień przed procesem pasteryzacji stanowi istotną korzyść dodatkową, szczególnie w zakresie minimalizacji strat produktowych" - jak wyjaśnia Filip Bonné, dyrektor operacyjny w firmie Volys.
"Jeśli chodzi o technologie alternatywne, to systemy monitoringu wizyjnego nie mają możliwości przejrzenia opakowania na wskroś. Tu Ishida X-ray jest w stanie połączyć te dwie kluczowego znaczenia jakościowe procedury kontrolne. Posiada, co bardzo istotne, zdolność detekcji zanieczyszczeń produktem w samych spawach, czyli to, czego niektóre inne systemy rentgenowskie nie były w stanie wykonać”.
Algorytm Genetyczny
Jedną z wyjątkowych zalet systemu Ishida IX-GA 2475 jest unikalna technologia stosująca (GA Genetic Algorithm tzw. Algorytm Genetyczny), która umożliwia "wyuczenie" systemu w zakresie najbardziej typowych problemów jakościowych, zwiększając w trakcie operacji swoje zdolności detekcyjne.
Różne opakowania
W firmie Volys Star, system Ishida IX-GA 2475 obsługuje dwa różne rozmiary opakowań, o wadze od 80g do 185g, operując w swoim swobodnym zakresie operacyjnym z prędkością około 48 paczek na minutę. Maszyna jest eksploatowana w trybie do 20 godzin dziennie, pięć dni w tygodniu.
Jak stwierdza Filip Bonné: - "System Ishida jest bardzo łatwy w obsłudze, szybko się go konfiguruje, przezbrojenia produktów są sprawne oraz udowodnił swoją wybitną niezawodność".
"Jako, że główni detaliści nieustannie podnoszą standardy bezpieczeństwa i jakości " - kontynuuje Filip, "musimy radzić sobie z aktualnym poziomem wymagań, jak i tym, który pojawi się w przyszłości. Przy czym szerokie możliwości inspekcyjne Ishida IX-GA-4075 pokazują, że jesteśmy dobrze przygotowani. Tym samym jesteśmy bardzo zadowoleni z dokonania tej inwestycji”.
Przeczytaj także
System kontroli rentgenowskiej X-ray firmy Ishida umożliwia czołowemu niemieckiemu producentowi wędlin i wyrobów mięsnych, firmie Goldschmaus Natur realizację najwyższej jakości produkcji spożywczej, jaka jest wymagana przy eksporcie frankfurterek do Japonii.
Według raportów RASFF, oraz niezależnych źródeł co roku dochodzi do setek wycofań produktów z rynku z powodu wad produkcyjnych oraz obecności ciał obcych. Ilości te są co prawda mniejsze niż te związane z zanieczyszczeniami
W większości przypadków główną przyczyną obecności ciał obcych w produktach spożywczych jest nieporządek w strefie produkcji i pracy...
Polecane produkty