Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wysoka jakość produktu dzięki kontroli rentgenowskiej X-RAY

Kategoria: Procesy i Technologie

Możliwości detekcyjne systemu kontroli rentgenowskiej IX-GA 2475 firmy Ishida pomagają zapewnić, tak wysoką jakość, jak i przedłużony okres przydatności do spożycia dla szeregu produktów delikatesowych jednego z wiodących w Belgii przetwórców drobiu.

Zakłady drobiarskie

Firma Volys Star jest producentem całej gamy produktów z kurczaka i indyka, dostarczającym je na rynek detaliczny, hurtowy i gastronomiczny. Oferta wędlin w plastrach trafia do wielu wiodących detalistów w całej Europie i poza nią. Produkt jest oferowany w opakowaniach w technologii MAP (Modified Atmosphere Packing /pakowanie w atmosferze modyfikowanej) lub na tackach typu skin pack, które są  poddawane pasteryzacji wysokociśnieniowej (HPP-High Pressure Pasteurisation), gdzie zamknięte tacki są zanurzane w zimnej wodzie pod wysokim ciśnieniem izostatycznym. Dzięki temu zabiegowi, produkt mięsny tak zapakowany uzyskuje okres przydatności do spożycia rozszerzony do trzech miesięcy.                                                

Proces HPP

Z tego powodu szczególnie ważne jest, aby przed procesem HPP była zapewniona integralność każdego opakowania, gdzie w innym przypadku każda wada zgrzewu powodowałaby otwarcie opakowania. System X-ray Ishida jest w stanie wykryć w obszarze zgrzewu drobiny produktu, jednocześnie dodatkowo jest w stanie wykryć niepożądane ciała obce, tu w szczególności drobiny metalowe. System Ishida zawiera dwa oddzielne pojemniki na odrzuty, jeden na ciała obce, a drugi na opakowania ze stwierdzoną wadą zgrzewu.

"Oczywistym jest, że nadrzędnym zadaniem jest wychwycenie ciała obcego w opakowaniach, ale możliwość zidentyfikowania wadliwych uszczelnień przed procesem pasteryzacji stanowi istotną korzyść dodatkową, szczególnie w zakresie minimalizacji strat produktowych" - jak wyjaśnia Filip Bonné, dyrektor operacyjny w firmie Volys.

"Jeśli chodzi o technologie alternatywne, to systemy monitoringu wizyjnego nie mają możliwości przejrzenia opakowania na wskroś. Tu  Ishida X-ray jest w stanie połączyć te dwie kluczowego znaczenia jakościowe procedury kontrolne. Posiada, co bardzo istotne, zdolność detekcji zanieczyszczeń produktem w samych spawach, czyli to, czego niektóre inne systemy rentgenowskie nie były w stanie wykonać”.

Algorytm Genetyczny

Jedną z wyjątkowych zalet systemu Ishida IX-GA 2475 jest unikalna technologia stosująca  (GA Genetic Algorithm tzw. Algorytm Genetyczny), która umożliwia "wyuczenie" systemu w zakresie najbardziej typowych problemów jakościowych, zwiększając w trakcie operacji swoje zdolności detekcyjne.

Różne opakowania

W firmie Volys Star, system Ishida IX-GA 2475 obsługuje dwa różne rozmiary opakowań, o wadze od 80g do 185g, operując w swoim swobodnym zakresie operacyjnym z prędkością około 48 paczek na minutę. Maszyna jest eksploatowana w trybie do 20 godzin dziennie, pięć dni w tygodniu.

Jak stwierdza Filip Bonné: - "System Ishida jest bardzo łatwy w obsłudze, szybko się go konfiguruje, przezbrojenia produktów są sprawne oraz udowodnił swoją wybitną niezawodność".

"Jako, że główni detaliści nieustannie podnoszą standardy bezpieczeństwa i jakości " - kontynuuje Filip, "musimy radzić sobie z aktualnym poziomem wymagań, jak i tym, który pojawi się w przyszłości. Przy czym szerokie możliwości inspekcyjne Ishida IX-GA-4075 pokazują, że jesteśmy dobrze przygotowani. Tym samym jesteśmy bardzo zadowoleni z dokonania tej inwestycji”.

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Dystrybutor urządzeń Ishida w Polsce:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.