Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Skuteczne wykrywanie pozostałości pleśni w olejach roślinnych

Kategoria: Procesy i Technologie

Szybka i niedroga analiza

Naukowcy z Uniwersytetu w Almerii w Hiszpanii dokonali walidacji szybkiej i niedrogiej analizy służącej wykrywaniu w olejach jadalnych obecności mykotoksyn, szkodliwych dla zdrowia substancji wytwarzanych przez pleśnie. Technologia ta może znaleźć zastosowanie bezpośrednio w procesie produkcji olejów w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów i uniknięcia potencjalnego zagrożenia zdrowotnego dla konsumentów.

Niebezpieczne toksyny

Mykotoksyny to substancje naturalnego pochodzenia, które syntetyzowane są przez niektóre gatunki grzybów. Zanieczyszczone mogą być nimi rośliny uprawne, a w konsekwencji żywność, taka jak produkty zbożowe, nasiona i orzechy, przyprawy czy kawa. Według ekspertów mykotoksyny w negatywny sposób wpływają na zdrowie człowieka, dlatego dopuszczalne limity ich poziomu w produktach spożywczych są bardzo niskie. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że ponad 25% wszystkich plonów na świecie jest skażonych mykotoksynami.

Zanieczyszczenia w 82% próbek

„Szczególnie jedna grupa tych substancji, produkowana przez grzyby z rodzaju Aspergillus i zwana aflatoksynami, spędza sen z oczu producentom żywności, ponieważ wykazuje silne działanie rakotwórcze”, wyjaśnia współautorka badania, Antonia Garrido. W procesie produkcji rafinowanych olejów roślinnych mykotoksyny są prawie całkowicie eliminowane. Jednak hiszpański zespół wykazał, że w ponad 40% analizowanych produktów stwierdzono obecność tych szkodliwych substancji – aż 82% próbek oliwy z wytłoczyn zanieczyszczonych było aflatoksynami, a 72% rafinowanej oliwy zawierało zearalenon, toksynę produkowaną przez grzyby z rodzaju Fusarium.

Cenne narzędzie dla producentów

Zaproponowana przez badaczy technika analityczna oparta jest o metodę wielopozostałościową QuEChERS (z ang. Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe) i polega na zastosowaniu wysokosprawnej chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrem mas z potrójnym kwadrupolem. Umożliwia ona efektywny rozdział badanych substancji, a następnie dokładną identyfikację pojedynczych związków. Wyniki uzyskane przez naukowców z Hiszpanii wskazuje, że metoda ta pozwala na wiarygodne i precyzyjne wykrywanie śladowych pozostałości mykotoksyn w olejach na poziomie 0,5-1,0 mikrograma w kilogramie produktu. Tego typu technologia może znaleźć zastosowanie w rutynowych analizach olejów jadalnych i stanowić cenne narzędzie zakładów produkcyjnych oraz laboratoriów zajmujących się badaniem żywności.

Źródła:

https://fundaciondescubre.es/noticias/disenan-metodo-detecta-sustancias-producidas-hongos-aceites-vegetales-mejorar-la-seguridad-alimentaria/?fbclid=IwAR3i-pqFJi81CbwiyDsW2oS3-c7-3xIWoREx4TBsVvZfBGgY2yQFt84Ry00

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn