Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Skuteczne wykrywanie pozostałości pleśni w olejach roślinnych

Kategoria: Procesy i Technologie

Szybka i niedroga analiza

Naukowcy z Uniwersytetu w Almerii w Hiszpanii dokonali walidacji szybkiej i niedrogiej analizy służącej wykrywaniu w olejach jadalnych obecności mykotoksyn, szkodliwych dla zdrowia substancji wytwarzanych przez pleśnie. Technologia ta może znaleźć zastosowanie bezpośrednio w procesie produkcji olejów w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów i uniknięcia potencjalnego zagrożenia zdrowotnego dla konsumentów.

Niebezpieczne toksyny

Mykotoksyny to substancje naturalnego pochodzenia, które syntetyzowane są przez niektóre gatunki grzybów. Zanieczyszczone mogą być nimi rośliny uprawne, a w konsekwencji żywność, taka jak produkty zbożowe, nasiona i orzechy, przyprawy czy kawa. Według ekspertów mykotoksyny w negatywny sposób wpływają na zdrowie człowieka, dlatego dopuszczalne limity ich poziomu w produktach spożywczych są bardzo niskie. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że ponad 25% wszystkich plonów na świecie jest skażonych mykotoksynami.

Zanieczyszczenia w 82% próbek

„Szczególnie jedna grupa tych substancji, produkowana przez grzyby z rodzaju Aspergillus i zwana aflatoksynami, spędza sen z oczu producentom żywności, ponieważ wykazuje silne działanie rakotwórcze”, wyjaśnia współautorka badania, Antonia Garrido. W procesie produkcji rafinowanych olejów roślinnych mykotoksyny są prawie całkowicie eliminowane. Jednak hiszpański zespół wykazał, że w ponad 40% analizowanych produktów stwierdzono obecność tych szkodliwych substancji – aż 82% próbek oliwy z wytłoczyn zanieczyszczonych było aflatoksynami, a 72% rafinowanej oliwy zawierało zearalenon, toksynę produkowaną przez grzyby z rodzaju Fusarium.

Cenne narzędzie dla producentów

Zaproponowana przez badaczy technika analityczna oparta jest o metodę wielopozostałościową QuEChERS (z ang. Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe) i polega na zastosowaniu wysokosprawnej chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrem mas z potrójnym kwadrupolem. Umożliwia ona efektywny rozdział badanych substancji, a następnie dokładną identyfikację pojedynczych związków. Wyniki uzyskane przez naukowców z Hiszpanii wskazuje, że metoda ta pozwala na wiarygodne i precyzyjne wykrywanie śladowych pozostałości mykotoksyn w olejach na poziomie 0,5-1,0 mikrograma w kilogramie produktu. Tego typu technologia może znaleźć zastosowanie w rutynowych analizach olejów jadalnych i stanowić cenne narzędzie zakładów produkcyjnych oraz laboratoriów zajmujących się badaniem żywności.

Źródła:

https://fundaciondescubre.es/noticias/disenan-metodo-detecta-sustancias-producidas-hongos-aceites-vegetales-mejorar-la-seguridad-alimentaria/?fbclid=IwAR3i-pqFJi81CbwiyDsW2oS3-c7-3xIWoREx4TBsVvZfBGgY2yQFt84Ry00

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.