Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Pierwszy na świecie olej rzepakowy z EPA i DHA zaakceptowany przez USDA

Kategoria: Składniki Żywności

Roślinne źródło omega-3

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) udzielił zezwolenia firmie Nuseed na uprawę specjalnej odmiany rzepaku wzbogaconej w kwasy omega-3. Jest to pierwsze na świecie roślinne źródło długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Dzięki współpracy należącego do Nuseed Nufarm Limited z australijskią agencją rządową CSIRO oraz Korporacją Badań i Rozwoju Zbóż (GRDC), powstał nowy rodzaj oleju spożywczego, dzięki któremu istnieje szansa na zmniejszenie intensywnej eksploatacji zasobów morskich, będących do tej pory głównym źródłem długołańcuchowych kwasów omega-3. 

Olej dla różnych sektorów gospodarki

Rzepak Nuseed otrzymał już w tym roku zielone światło ze strony władz w Australii. Firma zapowiada, że na początek planuje sprzedawać olej z omega-3 pod marką Aquaterra na potrzeby akwakultury, a następnie wprowadzić do obrotu produkt przeznaczony do spożycia przez ludzi pod nazwą Nutriterra. Koncern twierdzi, że nowy olej będzie w stanie zaspokoić potrzeby wielu różnych sektorów rynku.

Zaspokojenie globalnego popytu

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA to substancje kluczowe dla zdrowia człowieka, należące do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Poprzez zapewnienie wydajnego źródła tych olejów, Nuseed planuje przyczynić się do zaspokojenia globalnego popytu na omega-3. Według wstępnych szacunków jeden hektar nowego rzepaku może potencjalnie dostarczyć ilość NNKT zbliżoną do 10 ton złowionych ryb. „Akceptacja ze strony USDA to znaczący krok w procesie rozwoju i komercjalizacji naszego nowego produktu. Stanowi ona potwierdzenie jego bezpieczeństwa i jakości”, mówi dyrektor zarządzający i prezes Nufarm, Greg Hunt.

Pierwsze zasiewy

Pozytywna decyzja USDA jest kluczowym etapem na drodze do wprowadzenia nowego oleju na globalny rynek. Trzeba jednak zaznaczyć, że złożony przez Nuseed wniosek do amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), która reguluje przepisy dotyczące produktów spożywczych i pasz, znajduje się nadal w fazie weryfikacji. Na ostateczną decyzję trzeba będzie poczekać prawdopodobnie do przyszłorocznych zbiorów. Nuseed obsadził już nowym rzepakiem ponad 6 tys. hektarów ziemi w stanie Montana – wytworzony z niego olej posłuży do wstępnych testów na kluczowych dla firmy rynkach.

Źródła:

Wybierz obszar: Zboża i oleiste

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn