Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy na świecie olej rzepakowy z EPA i DHA zaakceptowany przez USDA

Kategoria: Składniki Żywności

Roślinne źródło omega-3

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) udzielił zezwolenia firmie Nuseed na uprawę specjalnej odmiany rzepaku wzbogaconej w kwasy omega-3. Jest to pierwsze na świecie roślinne źródło długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Dzięki współpracy należącego do Nuseed Nufarm Limited z australijskią agencją rządową CSIRO oraz Korporacją Badań i Rozwoju Zbóż (GRDC), powstał nowy rodzaj oleju spożywczego, dzięki któremu istnieje szansa na zmniejszenie intensywnej eksploatacji zasobów morskich, będących do tej pory głównym źródłem długołańcuchowych kwasów omega-3. 

Olej dla różnych sektorów gospodarki

Rzepak Nuseed otrzymał już w tym roku zielone światło ze strony władz w Australii. Firma zapowiada, że na początek planuje sprzedawać olej z omega-3 pod marką Aquaterra na potrzeby akwakultury, a następnie wprowadzić do obrotu produkt przeznaczony do spożycia przez ludzi pod nazwą Nutriterra. Koncern twierdzi, że nowy olej będzie w stanie zaspokoić potrzeby wielu różnych sektorów rynku.

Zaspokojenie globalnego popytu

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA to substancje kluczowe dla zdrowia człowieka, należące do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Poprzez zapewnienie wydajnego źródła tych olejów, Nuseed planuje przyczynić się do zaspokojenia globalnego popytu na omega-3. Według wstępnych szacunków jeden hektar nowego rzepaku może potencjalnie dostarczyć ilość NNKT zbliżoną do 10 ton złowionych ryb. „Akceptacja ze strony USDA to znaczący krok w procesie rozwoju i komercjalizacji naszego nowego produktu. Stanowi ona potwierdzenie jego bezpieczeństwa i jakości”, mówi dyrektor zarządzający i prezes Nufarm, Greg Hunt.

Pierwsze zasiewy

Pozytywna decyzja USDA jest kluczowym etapem na drodze do wprowadzenia nowego oleju na globalny rynek. Trzeba jednak zaznaczyć, że złożony przez Nuseed wniosek do amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), która reguluje przepisy dotyczące produktów spożywczych i pasz, znajduje się nadal w fazie weryfikacji. Na ostateczną decyzję trzeba będzie poczekać prawdopodobnie do przyszłorocznych zbiorów. Nuseed obsadził już nowym rzepakiem ponad 6 tys. hektarów ziemi w stanie Montana – wytworzony z niego olej posłuży do wstępnych testów na kluczowych dla firmy rynkach.

Źródła:

Wybierz temat: Plant-based Przemysł piekarski

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 27.09.2018

    Kryzys amerykańskiej branży mleczarskiej

    Chiny ogłosiły wprowadzenie ceł między innymi na amerykański ser i serwatkę w odpowiedzi na opłaty nałożone na chińskie produkty przez administrację Donalda Trumpa. Meksyk natomiast podniósł cła na sery z USA do 25%, po tym jak Amerykanie narzucili opłaty celne na sprowadzaną od południowego sąsiada stal i aluminium.

    Czytaj więcej
  • 08.06.2018

    Rzepak – niespodziewana zmiana prognoz światowej produkcji

    Ostatnie tygodnie przyniosły dość duże zmiany na rynku rzepaku, co znalazło swoje odzwierciedlenie w cenach. Pod koniec kwietnia na paryskiej giełdzie Matif kontrakt sierpniowy na ten surowiec wyceniany był na 343 euro/t. Od tego momentu notowania rosły, by 29 maja br. osiągnąć 364 euro/t…i ponownie zacząć spadać.

    Czytaj więcej
  • 30.05.2018

    Nowe zasady znakowania żywności GMO w USA

    Producenci żywności w Ameryce już niedługo będą zobligowani do informowania o tym, że ich produkt zawiera składniki modyfikowane genetycznie. Nowe etykiety mogą jednak nie być tak oczywiste i zrozumiałe, jak oczekują tego...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.