Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ekologiczne metody ekstrakcji olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-3

Kategoria: Procesy i Technologie

Zielona chemia

Naukowcy z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM) opracowali innowacyjne metody ekstrakcji olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-3. Nowe techniki pozwalają na otrzymywanie wysokiej jakości produktu z dużą wydajnością, przy jednoczesnym ograniczeniu czasu procesu i zużycia energii w porównaniu z metodami konwencjonalnymi. Tradycyjna ekstrakcja jest bardzo czasochłonna i wymaga użycia dużych ilości toksycznych rozpuszczalników, dlatego poszukiwanie alternatywnych metod pozyskiwania olejów staje się obecnie koniecznością.

Chia i żmijowiec babkowaty

Grupa badawcza Healthy Lipids z UAM uzyskała obiecujące wyniki stosując innowacyjną ekstrakcję olejów bogatych w kwasy omega-3. Jako surowiec roślinny wybrano nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), znanej powszechnie jako chia, oraz żurawiec babkowaty (Echium plantagineum L.), roślinę będącą rzadkim źródłem cennego wielonienasyconego kwasu stearydynowego, należącego do rodziny omega-3.

Ekstrakcja przyjazna środowisku

Wyniki naszych badań sugerują, że ekstrakcja olejów nietoksycznymi rozpuszczalnikami może być opłacalna również na szerszą skalę i niewykluczone, że znajdzie zastosowanie w produkcji przemysłowej”, twierdzą autorzy. Zaawansowane techniki ekstrakcyjne, takie jak ciśnieniowa ekstrakcja za pomocą cieczy, ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami czy ekstrakcja wspomagana mikrofalami, pozwalają na zastosowanie tzw. „zielonych rozpuszczalników”, które charakteryzują się niską toksycznością i mniejszym wpływem na środowisko w porównaniu ze standardowymi rozpuszczalnikami organicznymi.

Skuteczna alternatywa

Wykorzystanie alternatywnych substancji rozpuszczających, takich jak etanol, woda lub ich mieszaniny, stanowi utrudnienie w procesie ekstrakcyjnym, ze względu na przeciwną polarność cząsteczek rozpuszczalnika i tłuszczu. Mimo to, zespół z UAM zdołał osiągnąć wydajność ekstrakcji zbliżoną do metod konwencjonalnych, przy wykorzystaniu mniejszych ilości rozpuszczalnika, w krótszym czasie i bez ryzyka zanieczyszczenia środowiska. Warto zaznaczyć, że proces nie wpłynął negatywnie na zawartość cennych odżywczo kwasów omega-3.

Źródła:

http://europepmc.org/abstract/med/28267913
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29120808

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.