Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ekologiczne metody ekstrakcji olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-3

Kategoria: Procesy i Technologie

Zielona chemia

Naukowcy z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM) opracowali innowacyjne metody ekstrakcji olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-3. Nowe techniki pozwalają na otrzymywanie wysokiej jakości produktu z dużą wydajnością, przy jednoczesnym ograniczeniu czasu procesu i zużycia energii w porównaniu z metodami konwencjonalnymi. Tradycyjna ekstrakcja jest bardzo czasochłonna i wymaga użycia dużych ilości toksycznych rozpuszczalników, dlatego poszukiwanie alternatywnych metod pozyskiwania olejów staje się obecnie koniecznością.

Chia i żmijowiec babkowaty

Grupa badawcza Healthy Lipids z UAM uzyskała obiecujące wyniki stosując innowacyjną ekstrakcję olejów bogatych w kwasy omega-3. Jako surowiec roślinny wybrano nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), znanej powszechnie jako chia, oraz żurawiec babkowaty (Echium plantagineum L.), roślinę będącą rzadkim źródłem cennego wielonienasyconego kwasu stearydynowego, należącego do rodziny omega-3.

Ekstrakcja przyjazna środowisku

Wyniki naszych badań sugerują, że ekstrakcja olejów nietoksycznymi rozpuszczalnikami może być opłacalna również na szerszą skalę i niewykluczone, że znajdzie zastosowanie w produkcji przemysłowej”, twierdzą autorzy. Zaawansowane techniki ekstrakcyjne, takie jak ciśnieniowa ekstrakcja za pomocą cieczy, ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami czy ekstrakcja wspomagana mikrofalami, pozwalają na zastosowanie tzw. „zielonych rozpuszczalników”, które charakteryzują się niską toksycznością i mniejszym wpływem na środowisko w porównaniu ze standardowymi rozpuszczalnikami organicznymi.

Skuteczna alternatywa

Wykorzystanie alternatywnych substancji rozpuszczających, takich jak etanol, woda lub ich mieszaniny, stanowi utrudnienie w procesie ekstrakcyjnym, ze względu na przeciwną polarność cząsteczek rozpuszczalnika i tłuszczu. Mimo to, zespół z UAM zdołał osiągnąć wydajność ekstrakcji zbliżoną do metod konwencjonalnych, przy wykorzystaniu mniejszych ilości rozpuszczalnika, w krótszym czasie i bez ryzyka zanieczyszczenia środowiska. Warto zaznaczyć, że proces nie wpłynął negatywnie na zawartość cennych odżywczo kwasów omega-3.

Źródła:

http://europepmc.org/abstract/med/28267913
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29120808

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.