Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pieczywo funkcjonalne syci bardziej niż konwencjonalny chleb

Kategoria: Składniki Żywności

Jak zapewnić sytość i ograniczyć podjadanie?

Naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie (UGR), we współpracy z hiszpańską firmą Puratos, zbadali jaki wpływ na poczucie sytości ma pieczywo wzbogacone w rozpuszczalny błonnik, białko i suszone owoce. W porównaniu ze zwykłym chlebem, przyczynia się ono do ograniczenia podjadania między posiłkami i zapewnia lepszą kontrolę apetytu. Efekt ten wykazano w eksperymencie pod kierownictwem badaczy z Wydziału Biochemii i Biologii Molekularnej UGR oraz dr Caroliny González-Antón, dietetyczki i ekspertki żywienia człowieka.

Suszone owoce i zboża

W badaniu sprawdzono, jaki wpływ na sytość będzie miał chleb wzbogacony w błonnik i białko, zawierający 22% suszonych owoców (fig, moreli i rodzynek) oraz trzy rodzaje zbóż (pszenicę, orkisz i owies). „Wybieranie produktów bogatych w błonnik jest istotne ze względu na kontrolę apetytu, ponieważ składnik ten zmniejsza łaknienie i reguluje spożycie energii”, wyjaśnia González-Antón.

Pieczywo funkcjonalne na śniadanie

Szczególnie korzystne okazuje się spożywanie takiego pieczywa na śniadanie. „Dzięki wysokiej zawartości błonnika, białka i suszonych owoców, chleb funkcjonalny pomaga w łatwy i szybki sposób skomponować pełnowartościowe śniadanie. Zapewnia poczucie sytości, a jednocześnie poprawia glikemię i odpowiedź insulinową organizmu”, zaznacza badaczka. W eksperymencie wzięli udział ochotnicy w wieku 18-29 lat, regularnie spożywający chleb i codziennie jedzący śniadania. W grupie badanej poranny posiłek składał się ze wspomnianego pieczywa i szklanki wody, natomiast grupa kontrolna spożywała 85 g chleba tostowego, 10 g marmolady i 2 g margaryny oraz, podobnie, szklankę wody.

Korzystne wyniki badania

Spożycie pieczywa funkcjonalnego korzystnie wpłynęło na poczucie sytości u uczestników badania, a wyniki eksperymentu opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Journal of Nutrition”. Zawarto je również w opublikowanym w „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” przeglądzie systematycznym prac dotyczących chleba i jego wpływu na regulację apetytu.

Źródła:

https://canal.ugr.es/noticia/cientificos-ugr-estudian-pan-saludable/ 

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.