Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Drożdże niekonwencjonalne – przyszłość branży piekarskiej?

Kategoria: Procesy i Technologie

Drożdże Saccharomyces cerevisiae są powszechnie stosowane w przemyśle piekarskim głównie ze względu na kilka cech szczególnych takich jak efektywność fermentacji oraz wytwarzanie pożądanego smaku i zapachu. Jednak dominacja  tego szczepu w procesach produkcyjnych ogranicza także różnorodność profili aromatycznych produktów końcowych. Stąd coraz większe zainteresowanie szczepami niekonwencjonalnymi, które mogą pomóc stworzyć różnorodność i złożoność produktową, która coraz bardziej pożądana jest przez konsumentów.

Naukowcy z Belgii wybrali grupę drożdży nie stosowanych tradycyjnie w przemyśle piekarskim, aby zbadać możliwość ich potencjalnego zastosowania podczas fermentacji pieczywa. Przetestowano 10 szczepów, 2 z gatunku Saccharomyces (nie używanych powszechnie podczas wypieku pieczywa) oraz 8 innych gatunków. Wyniki pokazały, że drożdże ze szczepów Torulaspora delbrueckii oraz Saccharomyces bayanus dają satysfakcjonujące wyniki podczas fermentacji ciasta oraz mają ciekawy profil smakowy. Analiza sensoryczna oraz analiza laboratoryjna metodami HS-SPME-GC-MS (ang. Headspace solid-phase microextraction, gas chromatography, mass spectrometry) potwierdziły, że szczepy te dają profile smakowe zupełnie różne od tych otrzymywanych z tradycyjnie stosowanych drożdży, jednak pieczywo wyprodukowane przy ich użyciu było wybierane przez panel ekspertów sensorycznych jako najsmaczniejsze.

Wyniki badania opublikowane zostały w dzienniku PLoS ONE jako eksperymentalny model dla dalszej oceny kolejnych szczepów drożdży oraz przykład alternatywnego użycia drożdży T. delbrueckii oraz S. bayanus przy produkcji zaczynu.

Źródła:

  1. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0165126

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.