Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Portal spożywczy FoodFakty informuje: Alergeny odgrywają olbrzymią rolę w przemyśle piekarniczym. Jest niezliczona ilość produktów zawierających bardzo powszechny alergen jakim jest pszenica. Znajduje się ona między innymi w chlebie, bułkach, pączkach, ciastach, herbatnikach oraz wielu innych wyrobach piekarskich.
Kolejnym alergenem często występującym w produktach piekarskich są orzechy. Różne ich rodzaje możemy znaleźć w ciasteczkach, ciastach, w niektórych rodzajach pieczywa i innych wyrobach. Niewiele linii produkcyjnych może „pochwalić się” tak dużą ilością alergenów obecnych w obszarze produkcyjnym.
Stworzenie produktu, który byłby wolny od jakichkolwiek alergenów jest dużym wyzwaniem dla branży piekarskiej. Rozwiązaniem tego problemu nie musi być wcale aż tak drastyczna metoda jak czyszczenie całego zakładu produkcyjnego. Zdecydowanie szybszym, łatwiejszym i bezpieczniejszym sposobem jest stworzenie osobnej przestrzeni produkcyjnej, dobrze oddzielonej od reszty zakładu dla produktów wolnych od alergenów. Rozwiązanie to może wymagać dodatkowego wyposażenia oraz całkowicie osobnego wejścia do pomieszczenia produkcyjnego, jednak pomoże zapewnić, że produkty wytwarzane są w sposób bezpieczny i nie zawierają czynników alergennych.
Kolejnym problemem są cząsteczki mąki zawieszone w powietrzu, które z łatwością mogą przenosić się do innych pomieszczeń produkcyjnych. W tym przypadku pomocne okazać się mogą wysokowydajne systemy filtrów. Należy również pamiętać, że nawet pracownicy produkcyjni dzielący wspólne pomieszczenia socjalne mogą powodować ogromne ryzyko zakażenia produktu alergenem.
Każdy producent, który myśli o wprowadzeniu na rynek produktów wolnych od alergenów powinien dokładnie zapoznać się z ryzykiem oraz możliwościami związanymi z kontrolą alergenów w procesie produkcyjnym. Stawka w tym przypadku może być wysoka ze względu na wciąż rosnące wymagania konsumentów oraz zmieniające się trendy na rynku spożywczym.
Źródła:
http://www.newfoodmagazine.com/28965/blogs/allergens-bakery-rene-duchesne/
Przeczytaj także
Fusy są odpadem (45%) powstającym podczas przygotowywania kawy oraz produkcji kawy instant. Obecne doniesienia z rynku podają, że mogą zostać one wykorzystane w kilku gałęziach przemysłu...
Alergeny to czynniki białkowe obecne w żywności, które mogą uruchomić reakcję immunologiczną u niektórych ludzi. Większość z tych reakcji jest łagodna i nie wymaga leczenia, jednak w niektórych przypadkach...