Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak rozwiązać problem alergenów w przemyśle piekarniczym?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Portal spożywczy FoodFakty informuje: Alergeny odgrywają olbrzymią rolę w przemyśle piekarniczym. Jest niezliczona ilość produktów zawierających bardzo powszechny alergen jakim jest pszenica. Znajduje się ona między innymi w chlebie, bułkach, pączkach, ciastach, herbatnikach oraz wielu innych wyrobach piekarskich.

Kolejnym alergenem często występującym w produktach piekarskich są orzechy. Różne ich rodzaje możemy znaleźć w ciasteczkach, ciastach, w niektórych rodzajach pieczywa i innych wyrobach. Niewiele linii produkcyjnych może „pochwalić się” tak dużą ilością alergenów obecnych w obszarze produkcyjnym.

Stworzenie produktu, który byłby wolny od jakichkolwiek alergenów jest dużym wyzwaniem dla branży piekarskiej. Rozwiązaniem tego problemu nie musi być wcale aż tak drastyczna metoda jak czyszczenie całego zakładu produkcyjnego. Zdecydowanie szybszym, łatwiejszym i bezpieczniejszym sposobem jest stworzenie osobnej przestrzeni produkcyjnej, dobrze oddzielonej od reszty zakładu dla produktów wolnych od alergenów. Rozwiązanie to może wymagać dodatkowego wyposażenia oraz całkowicie osobnego wejścia do pomieszczenia produkcyjnego, jednak pomoże zapewnić, że produkty wytwarzane są w sposób bezpieczny i nie zawierają czynników alergennych.

Kolejnym problemem są cząsteczki mąki zawieszone w powietrzu, które z łatwością mogą przenosić się do innych pomieszczeń produkcyjnych. W tym przypadku pomocne okazać się mogą wysokowydajne systemy filtrów. Należy również pamiętać, że nawet pracownicy produkcyjni dzielący wspólne pomieszczenia socjalne mogą powodować ogromne ryzyko zakażenia produktu alergenem.

Każdy producent, który myśli o wprowadzeniu na rynek produktów wolnych od alergenów powinien dokładnie zapoznać się z ryzykiem oraz możliwościami związanymi z kontrolą alergenów w procesie produkcyjnym. Stawka w tym przypadku może być wysoka ze względu na wciąż rosnące wymagania konsumentów oraz zmieniające się trendy na rynku spożywczym. 

Źródła:

  1. http://www.newfoodmagazine.com/28965/blogs/allergens-bakery-rene-duchesne/

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.