Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fasola i groch bardziej sycące niż mięso

Kategoria: Biznes, Składniki Żywności

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Wydziału Żywienia, Ćwiczeń i Sportu na Uniwersytecie w Kopenhadze (University of Copenhagen's Department of Nutrition, Excercise and Sports), opublikowanych w Journal Food & Nutrition,  posiłki oparte na roślinach strączkowych takich jak fasola czy groch są bardziej sycące niż te na bazie wieprzowiny czy cielęciny. Co więcej wyniki wskazują, że spożywanie tych produktów pomaga w redukcji oraz zachowaniu prawidłowej masy ciała.

Wiele nowoczesnych diet zaleca spożywanie wysokobiałkowych posiłków w celu redukcji masy ciała lub zapobiegania utraty masy mięśniowej związanej ze starzeniem się.  Co więcej, spożycie większej ilości białek roślinnych niż zwierzęcych wpływa korzystnie na ekosystem, głównie ze względu na zanieczyszczenie środowiska związane z produkcją zwierzęcą. Dzięki badaniom przeprowadzonym na Uniwersytecie w Kopenhadze naukowcy dowiedzieli się znacznie więcej na temat korzystnego wpływu konsumpcji roślin strączkowych.

Wysokobiałkowe produkty roślinne bardziej sycące

Badania przeprowadzone zostały na grupie 43 młodych mężczyzn, którym podano trzy posiłki, których kluczowym elementem były paszteciki z wsadem warzywnym (fasola/groch) lub mięsnym (cielęcina/wieprzowina). Wyniki pokazały, że posiłki oparte na grochu i fasoli zaspokajały apetyt w większym stopni niż te z wsadem mięsnym. Zauważono również, że osoby spożywające posiłki warzywne konsumowały o 12% mniej kalorii w trakcie kolejnych posiłków.

Według głównej koordynatorki badań, profesor Anne Raben, posiłki na bazie roślin strączkowych zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego niż posiłki mięsne co prawdopodobnie jest powodem lepszego zaspokajania sytości.

Co ciekawe, badania wykazały także, że posiłki oparte na fasoli i grochu zawierające mniejszą zawartości białek były tak samo smaczne i sycące jak posiłki oparte na mięsie. Jest to sprzeczne z szeroko rozpowszechnionym poglądem, że należy spożywać duże ilości białek, ponieważ to białka w największym stopniu zwiększają poczucie sytości. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić hipotezę, że produkty oparte na białkach grochu i fasoli mogą służyć jako baza przyjaznej dla środowiska diety redukującej masę ciała.

Źródła:

  1. Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study; Marlene D. Kristensen, Nathalie T. Bendsen, Sheena M. Christensen, Arne Astrup & Anne Raben; Food & Nutrition Research, Published online: 20 Jan 2017

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.