Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Wydziału Żywienia, Ćwiczeń i Sportu na Uniwersytecie w Kopenhadze (University of Copenhagen's Department of Nutrition, Excercise and Sports), opublikowanych w Journal Food & Nutrition, posiłki oparte na roślinach strączkowych takich jak fasola czy groch są bardziej sycące niż te na bazie wieprzowiny czy cielęciny. Co więcej wyniki wskazują, że spożywanie tych produktów pomaga w redukcji oraz zachowaniu prawidłowej masy ciała.
Wiele nowoczesnych diet zaleca spożywanie wysokobiałkowych posiłków w celu redukcji masy ciała lub zapobiegania utraty masy mięśniowej związanej ze starzeniem się. Co więcej, spożycie większej ilości białek roślinnych niż zwierzęcych wpływa korzystnie na ekosystem, głównie ze względu na zanieczyszczenie środowiska związane z produkcją zwierzęcą. Dzięki badaniom przeprowadzonym na Uniwersytecie w Kopenhadze naukowcy dowiedzieli się znacznie więcej na temat korzystnego wpływu konsumpcji roślin strączkowych.
Wysokobiałkowe produkty roślinne bardziej sycące
Badania przeprowadzone zostały na grupie 43 młodych mężczyzn, którym podano trzy posiłki, których kluczowym elementem były paszteciki z wsadem warzywnym (fasola/groch) lub mięsnym (cielęcina/wieprzowina). Wyniki pokazały, że posiłki oparte na grochu i fasoli zaspokajały apetyt w większym stopni niż te z wsadem mięsnym. Zauważono również, że osoby spożywające posiłki warzywne konsumowały o 12% mniej kalorii w trakcie kolejnych posiłków.
Według głównej koordynatorki badań, profesor Anne Raben, posiłki na bazie roślin strączkowych zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego niż posiłki mięsne co prawdopodobnie jest powodem lepszego zaspokajania sytości.
Co ciekawe, badania wykazały także, że posiłki oparte na fasoli i grochu zawierające mniejszą zawartości białek były tak samo smaczne i sycące jak posiłki oparte na mięsie. Jest to sprzeczne z szeroko rozpowszechnionym poglądem, że należy spożywać duże ilości białek, ponieważ to białka w największym stopniu zwiększają poczucie sytości. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić hipotezę, że produkty oparte na białkach grochu i fasoli mogą służyć jako baza przyjaznej dla środowiska diety redukującej masę ciała.
Źródła:
Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study; Marlene D. Kristensen, Nathalie T. Bendsen, Sheena M. Christensen, Arne Astrup & Anne Raben; Food & Nutrition Research, Published online: 20 Jan 2017
Przeczytaj także
Drożdże Saccharomyces cerevisiae są powszechnie stosowane w przemyśle piekarskim głównie ze względu na kilka cech szczególnych takich jak efektywność fermentacji oraz wytwarzanie pożądanego smaku i zapachu.
Według raportu SPINS słupki sprzedaży w segmencie jogurtów opartych na składnikach roślinnych osiągnęły 78 mln $ w roku 2016 i wciąż rosną.
Wyobraź sobie swoją ulubioną czekoladę, która smakuje tak samo dobrze ale ma znaczniej mniej cukru. Już wkrótce dzięki przełomowemu odkryciu naukowców z Nestlé nie będą to tylko marzenia!