Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fasola i groch bardziej sycące niż mięso

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Wydziału Żywienia, Ćwiczeń i Sportu na Uniwersytecie w Kopenhadze (University of Copenhagen's Department of Nutrition, Excercise and Sports), opublikowanych w Journal Food & Nutrition,  posiłki oparte na roślinach strączkowych takich jak fasola czy groch są bardziej sycące niż te na bazie wieprzowiny czy cielęciny. Co więcej wyniki wskazują, że spożywanie tych produktów pomaga w redukcji oraz zachowaniu prawidłowej masy ciała.

Wiele nowoczesnych diet zaleca spożywanie wysokobiałkowych posiłków w celu redukcji masy ciała lub zapobiegania utraty masy mięśniowej związanej ze starzeniem się.  Co więcej, spożycie większej ilości białek roślinnych niż zwierzęcych wpływa korzystnie na ekosystem, głównie ze względu na zanieczyszczenie środowiska związane z produkcją zwierzęcą. Dzięki badaniom przeprowadzonym na Uniwersytecie w Kopenhadze naukowcy dowiedzieli się znacznie więcej na temat korzystnego wpływu konsumpcji roślin strączkowych.

Wysokobiałkowe produkty roślinne bardziej sycące

Badania przeprowadzone zostały na grupie 43 młodych mężczyzn, którym podano trzy posiłki, których kluczowym elementem były paszteciki z wsadem warzywnym (fasola/groch) lub mięsnym (cielęcina/wieprzowina). Wyniki pokazały, że posiłki oparte na grochu i fasoli zaspokajały apetyt w większym stopni niż te z wsadem mięsnym. Zauważono również, że osoby spożywające posiłki warzywne konsumowały o 12% mniej kalorii w trakcie kolejnych posiłków.

Według głównej koordynatorki badań, profesor Anne Raben, posiłki na bazie roślin strączkowych zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego niż posiłki mięsne co prawdopodobnie jest powodem lepszego zaspokajania sytości.

Co ciekawe, badania wykazały także, że posiłki oparte na fasoli i grochu zawierające mniejszą zawartości białek były tak samo smaczne i sycące jak posiłki oparte na mięsie. Jest to sprzeczne z szeroko rozpowszechnionym poglądem, że należy spożywać duże ilości białek, ponieważ to białka w największym stopniu zwiększają poczucie sytości. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić hipotezę, że produkty oparte na białkach grochu i fasoli mogą służyć jako baza przyjaznej dla środowiska diety redukującej masę ciała.

Źródła:

  1. Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study; Marlene D. Kristensen, Nathalie T. Bendsen, Sheena M. Christensen, Arne Astrup & Anne Raben; Food & Nutrition Research, Published online: 20 Jan 2017

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.