Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FAQ: ftalany w plastikowych materiałach mających kontakt z żywnością. Opinia EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA zaktualizował swoją ocenę ryzyka dotyczącą pięciu ftalanów stosowanych w plastikowych materiałach mających kontakt z żywnością.

Co to są ftalany?

Ftalany to chemikalia stosowane do zmiękczania (lub „uplastyczniania”) tworzyw sztucznych stosowanych w szeregu produktów przemysłowych i konsumenckich, w tym z tworzyw sztucznych mających kontakt z żywnością, takich jak PVC.

Jakie prace niedawno zakończyła EFSA w zakresie ftalanów?

Efsa opublikowała opinię naukową na temat pięciu ftalanów dopuszczonych do stosowania w plastikowych materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM) i uprzednio ocenionych przez EFSA w 2005 r. Pięć substancji jest znanych jako DBP, BBP, DEHP, DINP i DIDP (pełne nazwy poniżej).

W świetle nowych dowodów naukowych poproszono EFSA o dokonanie przeglądu bezpiecznych poziomów pięciu ftalanów w plastikowych FCM oraz o ocenę, czy obecne narażenie na nie w diecie stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego.

Ile z pięciu ftalanów jest bezpiecznych w materiałach mających kontakt z żywnością?

Eksperci Efsa ustalili nowy bezpieczny poziom - grupowe dzienne spożycie (TDI) - dla czterech z pięciu ftalanów (DBP, BBP, DEHP i DINP) na 50 mikrogramów na kilogram masy ciała (µg / kg masy ciała) dziennie w oparciu o ich wpływ na układ rozrodczy. TDI jest szacunkową ilością substancji, którą ludzie mogą spożywać codziennie przez całe życie bez znaczącego ryzyka dla zdrowia. Kluczowym efektem, na którym opiera się ta TDI, jest zmniejszenie poziomu testosteronu u płodów. Piąty ftalan w ocenie, DIDP, nie wpływa na poziom testosteronu u płodów, dlatego ustalono osobny TDI na poziomie 150 µg / kg mc na dzień na podstawie jego wpływu na wątrobę (jak w naszej ocenie z 2005 roku).

Wszystkie te TDI ustalono tymczasowo ze względu na niepewność co do skutków innych niż reprodukcyjne oraz wpływu FCM z plastiku na ogólne narażenie na ftalany dla konsumentów. Eksperci Efsa stwierdzili potrzebę rozwiązania tych niepewności, biorąc pod uwagę cały materiał dowodowy.

Czy są jakieś obawy dotyczące bezpieczeństwa?

Obecne narażenie na te pięć ftalanów z żywności nie stanowi problemu dla zdrowia publicznego. Ekspozycja dietetyczna na grupę DBP, BBP, DEHP i DINP dla przeciętnych konsumentów wynosi 7 µg / kg mc lub siedem razy poniżej bezpiecznego poziomu, a dla wysokich konsumentów wynosi 12 µg / kg mc, czyli cztery razy mniej. W przypadku DIDP narażenie dietetyczne dużych konsumentów jest 1500 razy niższe niż bezpieczny poziom.

Jak zmieniła się ocena EFSA w porównaniu z 2005 rokiem?

Ta nowa ocena pięciu ftalanów jest zgodna z naszą oceną z 2005 r. Pod względem ich najbardziej wrażliwych skutków i indywidualnego dopuszczalnego dziennego spożycia. Główna różnica dotyczy lepszego oszacowania narażenia dietetycznego na ftalany i wprowadzenia grupowego TDI dla czterech ftalanów w celu uwzględnienia łącznej ekspozycji na kilka ftalanów jednocześnie. Jest to częste zjawisko i potwierdzone danymi z badań na ludziach, np. ślady znalezione w moczu.

Pełne nazwy chemiczne i numery referencyjne UE pięciu ftalanów ocenionych przez EFSA to:

ftalan di-butylu (DBP) - FCM nr 157

ftalan butylobenzylu (BBP) - FCM nr 159

bis (2-etyloheksylo) ftalan (DEHP) - FCM nr 283

ftalan diizononylu (DINP) - FCM nr 728

diizodecyloftalan (DIDP) - FCM nr 729

REACH oznacza „rozporządzenie w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów” (WE 1907/2006). REACH ma na celu poprawę ochrony zdrowia ludzkiego i środowiska poprzez lepszą i wcześniejszą identyfikację swoistych właściwości substancji chemicznych.

 

Źródło: EFSA

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.