Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badanie Żywności - Ftalany i BPA w pudełkach od pizzy - nowe badania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowa, opracowana w Danii metoda służaca do wykrywania szkodliwych substancji chemicznych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (ang. food contact materials – FCMs) wyprodukowanych z papieru oraz kartonu, wykazała obecność dwóch ftalanów oraz bisfenolu A (BPA) w pudełkach na pizzę.

The National Food Institute na Duńskim Uniwersytecie Technicznym przeprowadziło badania na ekstrakcie papieru śniadaniowego, który ujawnił swoją aktywność antyandrogenną, spowodowaną obecnością kwasów abietynowego oraz dehydroabietynowego – substancji chemicznych, które mogą mieć wpływ na rozwój płodów płci męskiej. 

Nowa metoda Instytutu różni się od tradycyjnie stosowanych dzięki wykorzystaniu szeregu wybranych metod opartych na metodach komórkowych służących do zidentyfikowania szkodliwych czynników takich jak działanie rakotwórcze czy aktywność hormonalna.

Zaawansowane metody analityczne pozwalają zidentyfikować konkretne substancje chemiczne powodujące szkodliwe działanie. „Szukamy substancji chemicznych, których niekoniecznie byliśmy świadomi lub których skutki były nieznane”, mówi profesor Anne Marie Vinggaard.

Nowa metoda została przetestowana na 20 różnych typach opakowań, w tym na torbach na popcorn do podrzania w mikrofalówce, pieczonej pizzy oraz pudełkach do pizzy. Dokładna analiza pudełek do pizzy z makulaturowego papieru ujawniła „znaczącą aktywność estrogenną” dwóch ftalanów i BPA.

Nowatorskie podejście do badań różni się od tradycyjnych metod wykrywających substancje chemiczne nieumyślnie wprowadzane do opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością np. w papierze makulaturowym. Tradycyjne metody wykrywają jedynie substancje chemiczne podejrzewane o obecność w materiale opakowaniowym.

Kwasy abietynowy oraz dehydroabietynowy, oznaczone w papierze śniadaniowym, mogą występować naturalnie w żywicy i papierze, ale mogą być także dodawane podczas produkcji opakowania do żywności, aby stało się ono wodoodporne.

Jak podaje National Food Institute, analizy potwierdziły, że wszystkie te substancje chemiczne mogą migrować do żywności.

W Unii Europejskiej brak jest do tej pory specyficznych przepisów dotyczących papieru i kartonu jako materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jednakże, w zeszłym roku posłowie Parlamentu Europejskiego poparli raport komisji środowiskowej (Envi) wzywający do zakazu stosowania BPA we wszystkich materiałach do kontaktu z żywnością.

Tymczasem, Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje nad projektem rozporządzenia zmieniającego, w którym proponuje się zakaz migracji BPA z lakierów lub powłok, stosowanych do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością spożywaną przez niemowlęta.  

Źródła:

ChemicalWatch: Danish test finds phthalates and bpa in pizza boxes

 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.