Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zakaz stosowania ftalanów w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komitet REACH

Rosną naciski na organy europejskie, by rozszerzyć przyszły zakaz stosowania ftalanów na materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Podczas lipcowego posiedzenia komitetu Rejestracji, Oceny, Udzielania Zezwoleń i Stosowanych Ograniczeń w Zakresie Chemikaliów (REACH) państwa członkowskie jednogłośnie opowiedziały się za propozycją ograniczenia stosowania tych substancji w przemyśle, jednak z wyjątkiem rolnictwa, co wzbudziło liczne kontrowersje. Ftalany wykorzystywane są jako plastyfikatory służące do uelastyczniania plastików, również tych używanych w opakowaniach do żywności. Związki te wykazują jednak działanie zaburzające układ hormonalny, co sprawia, że bezpieczeństwo ich stosowania jest coraz powszechniej kwestionowane.

Rozszerzenie zakazów

Propozycja dotyczy zakazu używania ftalanu benzylu butylu (BBP), ftalanu di(2-etyloheksylu) (DEHP), ftalanu dibutylu (DBP) oraz ftalanu diizobuytlu (DIBP) w produkcji dóbr konsumpcyjnych, jednak ze względu na osobne regulacje prawne, nie obejmuje ona materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W 2005 r. UE zakazała już stosowania niektórych ftalanów w produktach dla niemowląt. Nowe regulacje rozszerzą te obostrzenia – cztery wspomniane ftalany nie będą mogły być obecne w jakichkolwiek artykułach konsumpcyjnych ani w zamkniętych pomieszczeniach w stężeniach równych lub wyższych niż 0,1% masy w odniesieniu do pojedynczego ftalanu lub ich mieszaniny. Komisja Europejska stwierdziła bowiem, że „konsumenci mogą być narażeni na pojedyncze ftalany lub ich mieszaniny z różnych źródeł, takich jak spożywana żywność, kurz, wdychane powietrze i pył w zamkniętych pomieszczeniach oraz wszelkie artykuły mające kontakt z ustami, błoną śluzową i skórą.”

Nie wszystkie ftalany szkodliwe?

Naciski opinii publicznej w sprawie zaostrzenia restrykcji dotyczących stosowania ftalanów w materiałach mających kontakt z żywnością rosną również w USA po tym, jak opublikowane zostało badanie, z którego wynika, że poziom ftalanów jest wyższy w organizmach osób regularnie żywiących się poza domem. Po ukazaniu się tych informacji Europejskie Stowarzyszenie Producentów Plastyfikatorów opublikowało oświadczenie, w którym zaznaczyło, że „wspomniane badanie nie dowodzi, że konkretny poziom ekspozycji na ftalany jest niebezpieczny dla zdrowia”.

Stowarzyszenie podkreśliło również, że substancje te „nie są używane jako składnik żywności, a tylko niektóre stosuje się w materiałach mających zastosowanie spożywcze, przestrzegając jednak wyraźnie określonych przez UE limitów. Ponadto część ftalanów nie ma udowodnionego działania szkodliwego i może być bezpiecznie stosowana w wielu gałęziach przemysłu.”

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.